Mabon.

Mabon, szeptember 23 .
az őszi napéjegyenlőség (kiejtése: méjbón, méjban, méjbún) ünnepe.
A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje következik el. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé.
Az ünnep másik neve Modron. Modron a termékeny, wales-i Földanya, a Fiatalság istenének, Maponosnak (Mabon) anyja. Mabon a vadászat istensége is, emellett a szerelemé és a termékenységé.
Az ősi kelták ezt Mabonnak nevezték amikor behozták az utolsó aratást, mielőtt még a tél magáénak követelte és fehér csöndbe burkolta volna a földet. Ekkor ünnepelték meg azt a bő termést, amit a föld adott nekik. Máglyákat gyújtottak, mézsört ittak, áldozatot mutattak be, a termést pedig elraktározták télire. Ősi tradíció szerint Mabon napján elégetik egy férfi bábuját vagy képmását. Ez a szokás nem az emberi áldozatok emlékét őrzi, hanem a gabonaistenség testének rituális megsemmisítését. Oltárokat emeltek, melyekre különböző terméseket, gyümölcsöket, virágokatkenyeret helyeztek, gyertyákat gyújtottak.
Az ünnep egyéb elnevezései: Alban Elfed, borszüret, Avalon ünnepe, Ungathering ünnepe, Harvest Home, Hálaadás.
Írországban, Nyugat-Skóciában és Cornwallban Mabon idején szokásba jött kő síremléknek nevezett temetkezési helyekre látogatni. A sírok és a temetők őseinkben általában félelmet ébresztettek, mivel úgy tartották, ott gonosz szellemek laknak. Mabon idején azonban biztonságos volt odamenni, mivel hitük szerint a fény és a sötétség egyensúlya egyenlő szárú keresztként viselkedik, és megvéd a sírok körül ólálkodó rossz szellemektől. A síroknál tüzeket gyújtottak, a parazsat a maihoz hasonló töklámpásokban vitték oda, hogy ezzel is elijesszék az ártó szellemeket.
  • Ételek: gabonafélék, kenyérfélék, sütemények, babdiómogyoró, zöldségek, almafélék, almabor, répa, hagyma, burgonyagránátalmaszőlő – mindaz, amiket ezidőtájt takarítanak be.
  • Füstölők: benzoin, mirrha, zsálya
  • Gyertyák: barna, zöld, narancsszínű, sárga
Máglyát gyújtottak és a termést gondosan eltették télire. Szokásuk közé tartozott, hogy ezen a napon elégették egy férfi bábuját, vagy képmását a szántóföldön vagy a mezőn, ezzel szimbolizálták a gabonaisten testének rituális megsemmisítését. Ezen kívül oltárt emeltek, amit őszi gyümölcsökkel, falevelekkel, virágokkal díszítettek és gyertyát gyújtottak az ünnep tiszteletére. Nagy-Brittaniában és Írország különböző területein ilyenkor zarándokoltak ki a sírköves temetőkbe, és ott tüzet gyújtva elijesztették az ártó szellemeket. Hitük szerint ilyenkor, az éjszaka és a nappal kiegyenlített helyzetet miatt biztonságban végezhették el ezt a szertartásukat.
  rituálék
Mabon ünnepének jellemzői a következők: ételek közül a gabonafélék, a sütemények, a dió, mogyoró, zöldségek, alma, répa, burgonya, szőlő. Az ünnep színe a barna, sárga, narancsszínek. Mabon szertartások: Ilyenkor sétáltak a kelták az erdőkben, mezőkön és összegyűjtötték a magokat, gyümölcsöket, hüvelyeseket és száraz növényeket. Ezekkel díszítették az otthonaikat és az ünnepre felállított oltárt.
Ősi praktikák is kapcsolódtak az őszi napéjegyenlőséghez, mégpedig a következők: nyakvágás, mely csak nevében ijesztő, ugyanis az utolsó kévét nevezték nyaknak, mely a hiedelmek szerint az Aratás szellemét tartalmazta.
Mivel senki sem akarta vállalni a „gyilkosságért” a felelősséget, ezért az aratók kellő távolságból rádobálták a sarlóikat és úgy vágták le az utolsó kévét, így végül is közösen fejezték be az aratást. Később a levágott nyakat vízbe mártották, ezzel is éppen elég esőt kívántak maguknak a következő évre. Ezen kívül csutkababát készítettek: lányt formáltak belőle, ha bő volt a termés, ezzel ellentétben fiút, ha gyérnek bizonyult a betakarított termés. Ezt a babát az emberek otthonukban őrizték és a gabona szelleme miatt a következő évig, vagyis aratásig őrizték. Természetesen elmaradhatatlan volt a tánc és éneklés, amivel megáldották a termést, és kérik hogy a jövendő termés is hasonlóan bőséges legyen.
Ha nem is hiszünk ebben az ősi ünnepben, akkor is érdemes az aratást és szüretelést megünnepelnünk egy üveg bor és friss kenyér társaságában. Akár magunk is szervezhetünk egy baráti összejövetelt, melynek apropóján a nyáron történteket feleleveníthetjük, kerti sütögetést tarthatunk, és nem utolsó sorban együtt lehetünk és iszogathatunk a jobbnál jobb nedűkből.
A Wicca hagyományok szerint az év jeles fordulói sajátos mágikus erővel és jelentéssel bírnak. Az ilyenkor végzett varázslatok általában az emberek szükségleteivel kapcsolatosak, így a tavaszi a termékenységet és a fizikai erőt segítő mágiát végeznek. 

Mabon idején, amikor a nappali fény és az éjszaka sötétje egyensúlyban van, a természet pihenni készül, a fák lehullatják gyümölcsüket, levelüket, és a világ készül arra, hogy a sötétség átvegye az uralmat. Az ősi varázslók úgy tartották, hogy Mabon nyugat felé található, abban az irányban, amerre a lélek a halál felé indul. Ebben az időszakban emlékezünk a világ sok mítoszára, amelyek a sötétség idejéről és a téli föld kopárságáról szólnak.
 
Az egyik ősi sumér mítosz, amely csaknem négyezer éves, Inanna látogatását meséli el az alvilágba. Ebben Inanna alászállása és végül visszatérése okozza a kopár évszakot. Ez kísértetiesen hasonlít Perszephoné görög legendájára, akinek eltűnése a föld színéről gyászba borította anyját, Démétért, s ez idézte elő az első telet. Mindkét történetet értelmezhetjük úgy, mint kalandot, amelyben az isteni származású hősnők a sötétbe mennek bölcsességet szerezni. Perszephoné hat gránátalmamagot fogyaszt el a holtak földjén, s ezzel minden évben hat hónapra odakötötte magát a hideg világhoz. Talán ezért is gránátalmával végzik a bölcsességvarázslást, almamaggal a titkos tudást idézik meg.

 Bölcsességvarázslat

Ezzel a spirituális képességed növelhető. A varázslat ideje szeptember 23. Az őszi napforduló napja.

Hozzávalók: Egy faszénkorong, tűzálló edényben, egy 15-20 cm hosszú bíborszínű gyertya, két teáskanál szárított krétai szurokfű, egy gránátalma, egy éles kés és gyufa.

Keríts varázskört, azon belül gyújts meg egy gyertyát és egy faszén-darabot, és amíg a faszénből parázs lesz, kántáld az alábbi szöveget:
Innanához szólok, menny úrnőjéhez / a földéhez és a holtak országáéhoz. / Áldja meg szellemutam, / és vezesse lábam / a sötétségen át.
Ezután az izzó faszénre szórj szurokfüvet, majd vágj félbe egy gránátalmát, és hat magját vedd ki és edd meg. Hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy a sötétségbe merülsz. Egyre mélyebbre és mélyebbre jutsz, ahol nincs más, csak csend. Maradj itt, ameddig csak lehetséges, majd térj vissza a körbe.

Fújd el a gyertyát és minden naplementekor egy-egy órát égesd, amíg el nem fogy. Temesd el a gránátalmát mélyen a kertben, és vezess álomnaplót egész télen, hogy megtudd, mit hoz a jövő esztendő.

Almamag-talizmán

Ezzel a mágikus képességed fejleszthető. Ha a Wicca, vagyis a Bölcsek tudására vágysz, készíts almamag-talizmánt. Ezt a varázslatot is a nap-éj egyenlőség éjszakáján kell elvégezni. A wicca boszorkányok szerint az almában üzenet rejlik: ha vízszintesen vágod ketté, felfedheted a megbúvó ötágú csillagot, az emberiség és az öt szent elem jelképét. A szabadon álló csillag vagy pentagram a szellemet jelenti, amit a Föld szimbólumaként egy kör vesz körül.

Mivel a szellem az az elem, amely mindent összeköt, valamint számos mágikus csoport tiszteli szentként a Földet, így a pentagram kedvelt a boszorkányok körében.

Hozzávalók: egy 15-21 centiméteres fekete gyertya, egy alma, egy 5x5 centiméteres fehér zsinóros tarsoly, egy 60 centis vékony zsinór, egy les kés, gyufa,

Gyújtsd meg a gyertyát a következő szavakkal: Az almák vén / ki sarlóddal vársz / adj bátorságot / hogy növeljen tudásod. Ezután vízszintesen vágd ketté az almát, majd tedd valamennyi magját a tarsolyba, és kösd a nyakadba. Edd meg az alma felét, és hunyd be a szemed. Képzeld el, hogy egy almáskertben sétálsz, a kert közepén egy ősi fa áll, és alatta egy öregasszony. Lépj oda hozzá és mondd neki a versike második felét: adj bátorságot / hogy növeljen tudásod. Gondosan figyelj mindenre, amit tesz és mond, és amikor befejezte, térj vissza belső utazásodról. A kertben temesd el az alma másik felét. Viseld az almamag talizmánt egy holdciklus idejéig, és vezess álomnaplót. Jegyezz meg minden "véletlen egybeesést" magad körül, aztán neked kell megfejtened ezeket a jelképeket és jelentésüket.

Felhasznált irodalom: Ann-Marie Gallagher: A varázslat bibliája (Alexandra Kiadó)