Ugrás a fő tartalomra

Állatok szimbolikája



Az állatok szimbolikája

Az ősi mítoszokban, eredetmondákban jelentős szerephez jutottak az állatok. Nem véletlen, hogy az egyes csillagképek többsége sem tárgyakról, inkább állatokról kapta a nevét az ókorban. Ezzel is az állatok és a természet spirituális és mágikus funkcióját
A törzsi varázslók maszkok és állatbőrök segítségével állatalakot öltöttek, ezzel szimbolizálva önmaguk újjászületését és az állat energiáival való feltöltődést. A ma embere - ha hisz az asztrológiában - nem tartja nevetségesnek, hogy Kos, Rák vagy Oroszlán tulajdonságokkal van felruházva. Még akkor sem, ha számára a környező világ elemei már nem olyan jelentéssel és jelentőséggel bírnak, mint az ősi korokban.


Ted Andrews, a természetfeletti és spirituális tudományok fáradhatatlan tanulmányozója, tanítója és szerzője évekig tanulmányozta az indián hitvilágot, spirituális és hétköznapi gondolkodást, és tapasztalatait csokorba gyűjtötte (Az állatok szimbolikája című könyve magyarul is megjelent). Véleménye szerint az ősi fizikai és szellemi törvényszerűségek ma is működnek.
E törvények alapja az "amint fent, úgy lent" - mely azt mondja ki, hogy minden dolog kapcsolatban áll egymással, és mindegyik értelemmel bír. Nem választhatjuk szét a fizikait és a szellemit, a láthatót és a láthatatlant. E törvények segítségével felfedhető a természet rejtett titka?





 


Ahhoz, hogy az ember ismét értse a természet nyelvét, és megtalálja a helyét a világban, meg kell találnia a saját totem-állatát. "Ha alaposan megismerjük totemünket és megtanulunk azonosulni vele - írja Andrews -, bármikor képesek leszünk annak archetipikus energiáját megidézni?"
Találd meg a saját totemállatodat!

Akármelyik természeti tárgy, növény vagy állat lehet totem - ha valaki egész életében erős kötődést érez annak fizikai valójához, energiájához. Az állattotemek tanulmányozása elengedhetetlen annak megértéséhez, hogyan jelenik meg a szellemvilág mindennapi életünkben. Az állattotemek és szimbolikus képeik segítségével az ember önmagáról és a nem látható világról szerezhet ismereteket. Nem szükséges hinni abban, hogy ezek az állatalakok és totemek intelligens lények; azt viszont fontos tudni, hogy hátterükben archetipikus erők állnak, és hogy ezek jelennek meg az egyes emberekben, ezek irányítják őket. 

Bárki megtanulhatja, hogyan kerülhet kapcsolatba ezekkel az erőkkel. A kapcsolat megteremtésével az lényegében kezdjük elsajátítani a természet nyelvét, és fokozatosan nyitottá válunk annak titkaira. A folyamat első lépéseként meg kell határozni, hogy melyik is a saját totemállatunk. Erre különféle technikák léteznek, legtöbbjük egyszerű, és nem igényel mást, mint fokozott megfigyelést, és a kreatív képzelet alkalmazását. A kreatív képzelet alkalmazásával fokozatosan képessé válunk a fizikai valóságot környező és átható szellemi erők érzékelésére. Amit a képzelet szüleményének tartunk, az - Andrews szerint - a normál érzékelésünkön túl létező másik valóság képe.

A saját totemállat meghatározásához első lépésként mindenkinek fel kell tenni magában a kérdést
- ha újraszületne, mondjuk állatként, vajon melyikben öltene szívesen testet, és végig kellene gondolni, hogy vajon miért épp őbenne;
- melyik a kedvenc állata;
- melyiktől fél leginkább;
- előfordult-e, hogy megharapta vagy megtámadta egy állat;
- szokott-e állattal álmodni?

A kedvenc állatoknak alighanem valami fontos tanítani valójuk van. Amelyik félelmet kelt, az az úgynevezett "kísértő totem". A sámánok szerint az emberi félelem állatalakban jelenik meg. Ezek az állatok csak akkor nem lesznek ellenszenvesek, ha a hatalmukat, varázserejüket sikerül a szolgálatába állítani, és félelem nélkül tud velük (azaz félelmeivel) szembe nézni.
A sámánok szerint az emberre támadó állat valójában az illető totemszelleme, amely a támadással ellenőrzi, hogy képes-e élni a neki adott erővel.
Az álomban visszatérő, vagy legalább is benne szereplő állat ugyancsak a totemszellem megjelenésének fontos lehetősége.
Kulcs a totemállatok értelmezéséhez

BIKA - a termékenység szimbóluma.
A bika segítségével megtanulhatja, hogy miként lehet valaki szilárd, anélkül, hogy makacs és merev lenne.

BÖLÉNY  - a tett és az ima ötvözése a bőség elérése érdekében.
Akinek a totemállata a bölény, annak keresnie kell a bőség és növekedés lehetőségét, de újra és újra fel kell tennie magának a kérdést: kifejezi-e a tiszteletét önmaga és mások erőfeszítései előtt? Megbecsüli-e azt, amije már van? Soha nem szabad elfelejteni, hogy a bőség azonnal leáll, ha az ember elmulasztja megbecsülni azt, amit már megkapott.

HÓD - az álmok építésének szimbóluma.
Arra figyelmezteti az embert, hogy álmodozzon bátran, de aztán cselekedjen is. A hód megmutatja, hogy miként kell nagyszerű álmokat szőni és valóra váltani.

KAMÉLEON - jelentése: jövendölés és az aura érzékenysége.
Akinek a kaméleon a toteme, az egyre inkább érzékeli a másokból áradó energiát. Látja az aurát és olvasni is tud belőle, képes értelmezni, így könnyen boldogul mindenkivel szemben. Bíznia kell mindig a megérzéseiben és abban, amit érez és érzékel. Mivel nemcsak kap, hanem ad is energiát, meg kell tanulnia ezzel ügyesen gazdálkodni.

KOLIBRI - a lankadatlan örömöt és az élet nektárját szimbolizálja.
Lehet, hogy a legkisebb madár, de a legérdekesebb is. A lehetetlennek tűnő dolgok szimbóluma. Arra tanítja az embert, hogy meg kell találnia saját élethelyzetében az örömteli élet csodáját.

KÍGYÓ - Az újjászületés, a feltámadás, a beavatottság és a bölcsesség jelképe.
Az ősi kultúrákban a halál és az újjászületés szimbóluma volt. A kígyó erejét használó törzsi varázslók a kígyóhoz hasonlóan megtanultak élet és halál tartományai között átjárni, hogy gyógyerőt és megvilágosodást hozzanak magukkal. A kígyót - csakúgy, mint rokonait, a tűzkígyót és a sárkányt - gyakran ábrázolták az élet forrásának, mesés kincseknek az őrzőjeként. A kígyó gyors és mozgékony, így akinek ez a toteme, azzal gyorsan történnek meg a változások, és hamar fel is ismeri azokat. 









MACSKA - misztikum, mágia és függetlenség.
Fontos a színe, a viselkedése és egyéb tulajdonságai, mert mind-mind külön jelentést hordoz. Sok könyv készült a macskák viselkedéséről, tulajdonságairól és a velük kapcsolatos mítoszokról, mesékről. Akinek macska a totemállata, ezeket is érdemes tanulmányozni. Egyébként akár vad akár házi macska a toteme, számíthat arra, hogy környezetében a mágia és a misztérium erőre kap. 

MEDVE - a tudattalanban rejlő erő és hatalom életre keltésének szimbóluma.
Akinek a medve a toteme, annak fontos megőriznie magában a kis bocsot, és időnként fára kell másznia - ha másért nem, hát azért, hogy tisztán lásson. Az is lényeges, hogy ne rejtőzzön el a világ elől, ne vonuljon háttérbe. Bújjon elő a barlangjából, Kóstolja meg olykor az élet mézét!

MEZEI NYÚL - a termékenység és az új élet jelképe. 
Megmutatja az embernek, hogy miként ismerheti fel a körülötte lévő jeleket. Segít ráhangolódni a holdciklusokra, és segít felismerni az egyén életében bekövetkező ár-apály jelenségeket. Ez pedig termékenyebbé teszi az életét. 
 
MÓKUS - aktivitás és készenlét. 
Arra tanít, hogy munka és a játék kéz a kézben jár, máskülönben a munka problémát okoz, nehézzé válik, és kevesebb eredményt hoz. Minden mókus egyedi, és varázserejét is mindenkinek a maga módján kell aktiválnia. Sűrűn fel kell tenni a kérdést, vajon eleget ad-e másoknak, vagy csak elvár és gyűjtöget? 

PUMA - az erő felszínre hozása. 
Megtanítja az embert arra, hogyan hozza ki magából a legtöbbet, és hogyan erősítse meg a szívét úgy, hogy ezáltal kézbe veheti saját sorsa irányítását. Amikor támad, nem hezitál, a másik legsérülékenyebb részét célozza meg. Az ember ezt a képességet mind önmaga megvédésére, mind támadásra jól tudja majd hasznosítani. A puma azt is megtanítja, hogyan lehet legjobban gondját viselni önmagának és környezetének.

SAS - a gyógyítás, a teremtés, a lélek megvilágosodásának megtestesítője.
A határtalan erő és hatalom jelképe. Olyan erőt szimbolizál, amely meghaladja tényleges méretét, hiszen sok esetben a saját súlya jóval kevesebb, mint az áldozatáé. Aki részesülni szeretne a sas varázserejében, annak szintén fel kell vállalnia annak felelősségét, hogy többé válik, mint ami jelenleg. Karmikus megközelítésben ez azt jelenti, hogy körülötte jó is, rossz is gyorsabban történik, mint mással. A SAS-t totemként elfogadni annyit jelent, hogy lefogadja az élet új, hatalmat jelentő perspektíváját. 


SZARKA - az intelligencia, a gyakorlat és az okkult tudás megfelelő használatát jelképezi. 
Akinek az életében a szarka totemként jelenik meg, annak fel kell tennie magának azt a kérdést: vajon jól hasznosítja a tudását? Minden létező adottságát mozgósítja a céljai eléréséhez? A szarka segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában, illetve abban, hogy az okkult tudományokat felelősségteljes és hatékony módon alkalmazza. A szarka megmutatja, hogy mire mehet az ember egy kis okkult tudással. 

SZAMÁR - a bölcsesség és alázat szimbóluma.
Akinek a szamár a toteme, annak nem mások után kell kullognia. A szamár a bölcsességnek és a komoly munkáknak a lehetőségére utal. Ne legyen makacs, hanem haladjon az új áramlatokkal. Ne ragaszkodjon kizárólag a régi dolgokhoz. Ne feledje: amit csinál, az nem a cél maga, hanem a célhoz vezető út. Ne legyen önelégült és öntelt, hiszen a szamár az eddiginél is nagyobb bölcsességet és komolyabb lehetőséget kínál. 

TIGRIS - szenvedély, erő, odaadás és érzékiség. 
Ha valakinek a tigris a totemállata, az sok új kalandra számíthat, mert a tigris mindig új szenvedélyt és új életerőt indít el benne. 
 
VADGALAMB - A béke, az anyaság és a jövendölés női energiáinak megtestesítője. 
Hangja az eső éneke. Gyászos burukkolása az élet új vizeit idézi meg. Arra emlékezteti az embert, hogy körülményeitől függetlenül mindig van lehetőség az új életre, az új vizekre. A Föld ugyanis női bolygó, és ez azt jelenti, hogy a teremtés és az új dolgok születése mindenki számára elérhető. A vadgalamb turbékolása erre emlékeztet. Hangja egész nap hallható, de hajnalban és alkonyatkor a legerőteljesebb. Ez az a két napszak, amit az úgynevezett átmeneti idők (a fizikai és szellemi világ, a múlt és jövő) közé tartozik. A vadgalamb segítségével ezekben az időszakokban aktivizálhatja a teremtő energiát, és megláthatja, mit tartogat a jövő. 

MI VÁLHAT TOTEMMÉ?
Az ókori papok és papnők épp úgy, mint az indián varázslók állattotemek segítségével igyekeztek közvetlen kapcsolatba kerülni a szellemvilággal. Rituális szertartásaikban mozdulatokkal, jelmezzel és tánccal imitálták az állatot, hogy megidézzék a benne megjelenő energiákat, és hogy részesedjenek azokból. Az állat ezáltal totemmé vált - hatalom és varázserő birtokosa, egy sajátos energia szimbóluma. Az emberek azzal, hogy megteremtették a totemet, életük részévé tették a mögötte rejlő archetipikus erőket.


AZ ÉLET KÖRFORGÁSA
Aki a saját totemállatát felfedezte, megismeri annak zsákmányszerzési mechanizmusa és a saját élete közti összefüggéseket. Rájön, hogy a vadászatnak és az étkezésnek, vagy a játéknak és a pihenésnek mind-mind megvan a maga ideje. A párhuzamok mintát nyújtanak ahhoz, hogy az életében bekövetkező változásokat és az adódó lehetőségeket is hasonlóképp fordíthassa a saját hasznára. A zsákmányszerző állatok esetében a zsákmányt is érdemes tanulmányozni. A sámánok is alkalmazzák a szimmetria varázselvét, mert a zsákmányszerzés összeköti a ragadozót és a zsákmányt, kölcsönösségükben bonyolult szövetség van jelen.
Aki átveszi a totemállata természetes életritmusát, a környezethez való alkalmazkodó képességét, annak a saját élete is eredményesebbé és hatékonyabbá válik.
http://www.astronet.hu/ezoteria/magia/az-allatok-szimbolikaja-42946


Hollo

A közönséges holló (Corvus corax) a hollók családjába tartozik, amibe tartoznak még a szajkók, varjak és szarkák is. A holló megtalálható az északi félgömb nagy részén, Kanada felsőbb Északi-sarki szigetein, Európában, és még Észak-Afrika sivatagaiban is. 

A hollónak hosszú, erős csőre, amely kissé görbe, borzos torok tollai és egy hosszú, erősen lépcsőzetes, ék alakú farka van. A testét többnyire feketében színjátszó tollak fedik és a szemei sötétbarnák. A hollók képesek életben maradni a legkülönfélébb élőhelyeken, és átlagban 10 - 15 évig élnek a vadonban, de fogságban nagymértékben megnő az élettartamuk. A Londoni Tower-ben élő hollók feljegyzések szerint akár 40 évig is éltek. 

A hollók rekedtes hívása egy mély és kellemetlen kraa-kraa-kraa hang, de ezen kívül még rendkívül széles választékú hangot is képes kiadni, és kutatások bizonyították, hogy több mint 30 elkülöníthető hangszínt használnak. A hollóknak több mint 1.3 méteres (4 láb ) szárnyfesztávolságuk van és kiváló repülők; néha nagy magasságokba szárnyalnak és imádják a légi mutatványokat. A hollók nem vándorolnak, mint más madarak, de általában a fészkelő pár minden évben új helyet keres. 

A hollók 3 - 4 éves korukban kezdenek költeni és aztán egész életükben párosodnak. A párzási rítus január közepén kezdődik légi akrobatikával, intelligencia bemutatóval, és a képességgel, hogy élelmet szerezzen, amelyek kulcsfontosságúak a párválasztás során. Március közepére a párok elkezdenek a kiválasztott fészkelőhelyeik közelében megpihenni, de ezután saját területet kell szerezniük, mielőtt elkezdik a fészeképítést és párzást. A fészkük durva ágakból készül szőrrel vagy kéregfoszlányokkal bélelve, és magas fákra vagy magas szikla szirtekre építik, ahonnan agresszívan védik területüket és élelemforrásaikat. 

A nőstény 4 - 8 világoskék, pettyes tojást tojik egy fészekbe, és miután végzett ezzel a fészekben marad, és kotlik a tojásokon, amíg a hím eteti. Körülbelül három hét után kelnek ki a kiscsibék és mindkét szülő eteti őket, akik a torokzsákjukból öklendezik ki a vizet és az élelmet. Amint a fiatal hollók elhagyják a fészket laza csapatokba tömörülnek nappal és éjszakára összegyűlnek pihenni, ahol 500 tagot is számoltak már. 

A holló mindenevő és nagyon bő választékú táplálékot fogyaszt, ami tartalmaz: magvakat, bogyókat, gyümölcsöket, kisebb madarakat, emlősöket és dögöket. Megrögzött guberálók és a szeméttelepek gyakori látogatói. Többlet élelmet raktároznak és megtanulják úgy elrejteni azt, hogy más hollók ne találjanak rá. A hollók emellett más állatok élelmiszerraktárait is kifosztják. A vadonban a holló a szürke farkas gyakori társa, akit követ, hogy a prédái tetemeiből lakmározzon, főleg télen. 

Mivel a holló intelligens, társaságkedvelő és rendkívül alkalmazkodó, így hosszú ideje a legendák és a folklór tárgya volt. Sajnos a holló rendelkezik egy szinte általános kapcsolattal a sötét próféciákhoz és általában a halállal kapcsolják össze, bár a leleményessége és rettenthetetlen viselkedése megnyert egy bizonyos fokú megbecsülést, ahogyan az látható a mitológiában. 


Holló a mitológiában 

A hollót jó néhány kultúrában a betegség előjelének tartják és a halállal kapcsolják össze. Ismert dögevő, aki kivégzés és csaták után az emberekből lakmározik, így könnyen összekapcsolható lett a holtakkal és elveszett lelkekkel. Svédországban a hollókról úgy hiszik, hogy meggyilkolt emberek szellemei, a németek pedig úgy gondolják, hogy a kárhozottak lelkei. Nem mindegyik kultúra követ hasonló utat, akárhogyan, a bennszülött amerikai törzsek Észak-Amerikában a hollóra úgy tekintenek mint egy teremtő szellemre, aki a világot létezésre hozta, számukra ő istenség, az első ember és az eredeti sámán. Más kultúrákban intelligenciájának és ravaszságának köszönhetően egy szélhámosként tűnik fel, vagy egy isten jelképes állataként tűnik fel. 

A holló szintén egy elsődleges teremtő figura az alaszkai inúit emberek között, akik Holló Apának nevezik. Kezdetekkor lejött az égből és egy szárazföldet teremtett. Ezután megteremtett egy férfit és egy nőt, állatokat, fákat és növényeket. A Holló Apa ezután megtanított az embereknek számos dolgot, például hogyan nevelje a gyermekeket, hogyan készítsen tüzet és vigyázzon az állatokra. 

A skandináv mitológiában Odin az istenek királya. Neki két hollója volt, Huginn (Gondolat) és Muninn (Emlékezet), őket naponta elküldte hogy híreket hozzanak a világról. Odinnak volt két farkasa is, Geri (Önző) és Freki (Szenvedélyes). A farkasok és hollók ősi és közeli kapcsolatban álltak a természettel. Érdekes egyezmény, hogy a hollók étele a farkasok által hátrahagyott tetemek maradványa. A Háború isteneként, a farkasok és hollók közismert társai Odin harcterén, lakmározva a holtakon. 

Néhány kultúrában a holló eredetileg fehér volt. Egy görög történetben Korónisz nimfa Apolló gyermekével volt várandós. Apolló egy fehér hollót hagyott hátra, hogy figyeljen rá, de mielőtt a gyermek megszületett Korónisz hozzáment Isüszhöz. A holló elmondta a híreket Apollónak, aki tomboló dühre gerjedt. Haragjában megölte Koróniszt és Isüszt, és a hollót feketévé változtatta, mint rossz hírek hozóját. Apolló Koronisz temetése alatt kivette a gyermeket, aki később Aszklépiosz lett, a gyógyítás, gyógyszerek atyja. 

A kelta mitológiában a hollók kapcsolatban állnak a halállal, a sorsistennőjével és Morrigan totemállata. 

A holló totemállat 

Ha a holló téged hív, a következő tűnik fel az életedben: 

Mágia és miszticizmus, intellektus és átható ravaszság, tudatosság és kitűnő érzékelés, az átváltozás képessége, hogy a Szellemet még teljesebben megérthesd, utazás a mélységekbe, hogy előhozzuk a fényt. Ebben és még számos dologban a holló vezetőd lehet. 

A hollók és varjak hasonlóságának köszönhetően (ámbár a holló nagyobb méretű) nagyjából ugyanazt az üzenetet hordozzák, totemállatként a hollót varjúként is tanulható, és vice versa. De számos hasonlóságuk mellett, néhány különbség is található. 

Ahová a varjú a mágia szavát hozza, a mágiáét, amely körül vesz téged kívül és belül, a holló az aki a kulcsát hordozza. A hollók arról ismeretesek, hogy képesek a mágiát katalizálni, amelyet magad körül érzel, és megtanítanak félelem nélkül manifesztálni, és használni a mágiát. Ezt a szándék, és a tudatos cselekvés közötti kapcsolat aktiválásával teszik meg. Hosszú ideje a halállal, és születéssel összekapcsolt holló lélek tudja a legjobban hogyan segítsen számodra a mélyebb titkok felfedésében. Éppen ahogyan színük(fekete) tükrözi, ahogyan belül léteznek a fény változatos világai, úgy ismeretes, hogy a hollók nehézségek nélkül aláereszkednek a sötétségbe, egyetlen céllal, hogy felszínre hozzák a fényt;ezzel is segítve a mágiád megértését, és kivitelezését. 

Ha a holló megjelent az életedben, akkor számíthatsz rá, hogy a képzeleted szárnyra kap, és mindenképpen számíthatsz rá, hogy sok változás következik be az életedben. A hollóra csak a teremtés jellemző?és néha ahhoz, hogy teremtsünk el kell vetnünk a régi szokásokat. A holló varázslattal bátran rátalálsz belső éned mélységeire, és nem csak a tudás adatik meg, hogy mit kell tenned, de a bölcsesség, és eszközök ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat megtedd. Bár néha ezek az utazások félelmetesek lehetnek, de ezek bírnak a legerősebb gyógyító erővel. A változás az élet természetes körforgásának része, és az egész része a holló azon hírének, mely szerint a halál hírnöke. Azért van ott, hogy segítsen neked megjósolni, és bemutatni, hogy minek kell elpusztulnia ahhoz, hogy valami új szülessen. Ez a holló-mágia miszticizmusának nagyon fontos eleme.

A hollók kiváló alakváltók - mindig szívesen kerekedik fel egy utazásra a másvilágra, és képes kézbesíteni üzeneteket, amelyeket visszahozott. Az északi istennek, Ódinnak, két hollója volt, a nevük Hugin(gondolat), és Munin(emlékezet), akik a személyes küldöncei voltak. Ódin maga is gyakran hollóvá változott. Vagyis akik holló totemük van úgy találják nem csak a holló fog alakváltóként, és küldöncként viselkedni, hanem cserébe valójában bátorítani, és üdvözölni fognak téged, hogy belépj a világukba. Más állathoz nem hasonlíthatóan a holló engedi, hogy a szelleme az emberi szellemmel eggyé váljon, így az általuk hordozott üzenet gyorsabb, és érthetőbb lesz. Képesek még más állati szellemekkel is kapcsolatot teremteni, így azoknak akik holló totemük van észrevehetnek növekedett kapcsolattartási képességet, amellyel könnyebben beletud helyezkedni más helyzetébe, és beleláthat mások lelkébe. Ezzel a hasznos képességgel megértés is jár, a megnövekedett vágy arra, hogy együttműködjön, az irányítás képessége mellett. 

A varjú inkább az emberek közelében él?a hollókat ezzel szemben alig látni, fával sűrűn benőtt erdős területeket kedvelik. A hollók területtartóak és nagy szabad területet igényelnek, még társaik között is. A holló totemmel rendelkezők nemcsak hogy vágyat, de szükséget is éreznek arra, hogy mind fizikailag, tanácskozzon az erdővel, mind bensőleg tanácskozzon a saját énjének sűrű aljnövényzetével. A holló megtanít téged, hogy tetteidben gyors légy, ám óvatos annyira, hogy biztonsággal előrelépj. Ezzel együtt megtanít rá, hogy ne legyél megfélemlíthető. Hollók - csak úgy, mint a varjú testvérek és nővérek - valósággal megostromolják a héját, hogy elüldözzék a területükről. Ez egy nagyszerű példa a személyes erőd visszaszerzésére. 

Arról híres miszerint a madarak közül a legintelligensebb, a holló nagyszerű eszközhasználó. Egy tanulmányban és dokumentációban úgy mutatják őket miként használnak több ötletes eszközt, és módszert, hogy bejussanak az etetőbe, félelmetes tervezési, és előre gondolási képességükkel. Ismeretes kiváló rejtvény megoldó képessége, jó memóriája és térbeli látása, és még tervezési és elképzelési képességei is. Metafizikailag széles körben ismeretes egyszerre jövőbe és múltba látó képességük. A holló varázslattal a saját intelligenciád is nagymértékben kiélesedik és a megérzéseid felfokozódnak - az tudatod szintjei és az észlelésed nagymértékben megnövekednek. Azon veheted észre magad, hogy új intellektuális elfoglaltságot keresel, és a ravaszság egy egészen új érzése az eddig nehéznek tűnő problémákat könnyeddé teszi. A leleményességed megnövekszik, és vele együtt az önbecsülésed is. Miután elkezded megtapasztalni lényed ezen új vagy felerősített aspektusait, a holló megkérhet téged, hogy egy küldetésbe fogj bele, de nem kell emiatt aggódnod, hiszen minden eszközt megkapsz ennek teljesítéséhez. A hollók szeretnek beszélgetni. Akiknek holló mágiával bírnak úgy találják sokkal inkább beszédesebb lesz, és/vagy képességet szereznek a mások felé történő kapcsolatteremtésre valamilyen kommunikációs formában - sok alkalommal az íráson, festésen, színjátszáson, táncon vagy előadáson keresztül. Ahogy a holló széles terjedelmű hangszínnel és hangnemmel rendelkezik - valójában képes beszélni és hangot utánozni, és nagy nyelvismerettel rendelkezik - úgy a saját kommunikációs képességeid is felfokozódnak. Amint említettük a farkasról szóló szövegben, a holló hajlamos másoknak hanggal történő riasztására veszély esetén. Ennél fogva te magad is fokozottan figyelmessé és éberré fogsz válni, és nagyon természetesnek fogod találni a családod védelmezését - legyen akár vérrokon akár távoli rokon. Könnyűnek találod majd az üzenést számukra, akár figyelmeztetések, akár friss megérzések formájában. 

A hollók játékosak és rendkívül mély érzésűek, és azok akik meghallják a holló hívását lehetséges, hogy felfedezni vélik magukban ezen tulajdonságok felszínre kerülését. Kissé rekedtes és szinte sosem félelmetes holló megtanít téged hogyan találj rá a jókedvre még a legváratlanabb helyeken is, ahogy a magabiztosság a furfangosságon és a tájékozottság keresztül feloldja a gátlásokat. Ezen felül megtanítanak még hogyan hozd felszínre játékos és érzékeny természetedet?hogy a fényes felszínre hozza a teremtő életerőt, ez ami a holló lényege. 

Források: 

Könyvek 

The Witch Book - The Encyclopedia of Witchcraft, Wicca, and Neo-paganism - Raymond Buckland 
Encyclopedia of Wicca & Witchcraft - Raven Grimassi 
Animal-Speak (The Spiritual & Magical Powers of Creatures Great & Small) - Ted Andrews 
European Myth & Legend - Mike Dixon-Kennedy 
Oxford Dictionary of World Mythology - By Arthur Cotterall 

Weboldalak 

http://web.telia.com/~u85903393/corvus_english.html 
http://kaweahoaks.com/html/raven.html 
 











BAGOLY.
A baglyokról mindenki tudja, hogy éjszakai madarak. Közönségesen még azt is hozzáteszik, hogy nappal nem látnak, ami azonban nem felel meg a valóságnak, mert szemük korántsem annyira érzékeny a napvilág iránt, mint a látszat mutatja, s hogy némely faj félig lecsukja a szemét a napon, nem egyéb okból teszi, hanem csak sunyiságból, mintha aludna. Szemük nagy és annyira domború, hogy félgömbszerű, a fénysugarakat nagymértékben összegyűjti és nagyon kis fényhatást is felfog. Mód felett nagy fejükben a szemek egészen előre néznek, ami nagyon jellegzetessé teszi a bagolyfejet, ehhez nem kis mértékben járul hozzá az arc sugaras tollazata, az úgynevezett fátyol.

Hallószervük is éles. Legtöbb faj külső fülnyílása a szem mellett félkörösen nyíló, kitárható bőrredő, úgyhogy egészben tág, sugaras tollaktól borított, s ezért a valóságnál is nagyobbnak látszó kagyló keletkezik, mellyel az egércincogást 50 méternyire meghallja.

Tollazatuk roppant lágy és nem simul a testre, minélfogva eredetileg karcsú, keskeny testük nagynak és köpcösnek látszik. Röpülésük zajtalan, halkan lebegve, úszva, csapongva szárnyalnak, többnyire közel maradnak a föld színéhez, nagyobb utak alkalmával sem emelkednek 100 m magasra.

Ragadozó természetüket csőrük és körmük árulja el. Csőrük tövétől kezdve nagyon kampós. Lábuk rendszerint a karmok tövéig tollas, karmaik nagyok, hosszúak, hajlottak és hegyesek. Ragadozó szenvedélyük valóban nagymértékű, a dögöt szabad életükben nem érintik, hanem maguk erejéből szerzik élelmüket. Leginkább az apró emlősöket üldözik, az erősebbek nagyobb, sőt ragadozó emlőst is megtámadnak, vagy sólyommódra madarakra vadásznak. Szellemi tehetség dolgában azonban nem hasonlíthatók a nappali ragadozó madarakhoz. Vadak, de nem elővigyázatosak, valóságos és képzelt veszedelem egyaránt megriasztja vagy felbőszíti őket.

Igaz, hogy sok az ellenségük. Valamennyi nappali madár rossz viszonyban van velük, mintha minden éjjeli ragadozó valamennyi támadását és bűnét rajtuk akarnák megbosszulni. A nappali ragadozó madarak féktelenül dühbe gurulnak, ha bagoly kerül szemük elé. De az apró madárság is rosszindulattal nézi őket és haragját lármával fejezi ki. Az egész erdő szárnyas népe megélénkül, ha baglyot fedez fel. Egyik a másikat hívja, s nagy riadalommal támadnak rá, űzik, hajszolják, sőt az erősebbek tettleg is bántalmazzák.

Mintha ez az ellenszenv átragadt volna az emberre is, csupa babonából, tudatlanságból az ember is ellensége. Pedig a baglyok nem az ellenségeink, hanem, alig egy-két kivételtől eltekintve, a barátaink. Rengeteg egeret pusztítanak, mikor az apró rágcsáló emlősök legelevenebbek, legélénkebben sürgölődnek, akkor űzik a baglyok igazi mesterségüket. Nesztelenül suhannak el a föld színén, alaposan átfürkészik a talaj felszínét.

Totemállat 

A bagoly a következő jelentésekkel bírhat: bölcsesség, rejtély, átváltozás, üzenetek, intelligencia, miszticizmus, védelem, titkok.

A bagoly státuszszimbólum, ezáltal a bőség szimbóluma is. A régi kultúrákban a baglyot összekötötték a túlvilággal. Őrizte a másvilágot és védelmezte a halottakat. Nem ritka, hogy a halálszeleként is értelmezték. Emiatt persze érthetjük miért is ő lett az éjszaka ura és a lelkek látója. Gyakran a félreértés negatív képzeteket is hozott a számára, mint például a már említett vészjósló jelenlétet, hogy ha megjelenik halott lesz a háznál.

De ettől még tisztában kell lennünk, hogy a baglyot a lelkek őrzőjeként tisztelték, aki az egyik síkról a másikra közlekedik. Gyakran olvashatunk mítoszokban arról, hogy elkíséri a lelket a túlvilágra. Szárnyai alá veszi a szabad lelket.

Az amerikai őslakosok összekapcsolták a bagoly jelentését a bölcsességgel, előrelátással és szent tudás őrzésével. Ez annak is köszönhető, hogy a bagoly kiválóan előrejelzi az időjárást. Az éjszakai látása miatt az őslakosok megidézték mikor a titkos tudás orákulumára volt szükség.

Ehhez hasonlóan számos nyugat-afrikai és ausztráliai kultúrában a titkok hírvivője, bájolók rokona, s látok, misztikusok és gyógyítók társa.

Ha a bagoly megjelenik az életedben, mint totemállat, akkor a jövődre kell többet gondolnod. Figyelned kell a jelekre, s törődnöd kell az utaddal. Ám a túlvilággal is kapcsolatba kerülhetsz, ami nem feltétlenül rossz dolog. Könnyebben lépsz kapcsolatba a holtakkal, de a síkok között is könnyebben utazol. Érdemes ezt kihasználva gyakorolni az asztrálutazást.

A bagoly totem nem csak képességeket ad, vagy fejleszt. Akkor is megjelenik egyesek életében, mikor gyászolnak valamit vagy valakit. Gyakran nem a halál, hanem a puszta elválás, ami nehéz. A bagoly totem segít, könnyít rajtad és jelzi, hogy nem minden változás rossz.

A baglyok totemállatként gyakran csatlakoznak erősen spirituális emberekhez.

Az elkövetkező időkben igyekezned kell bölcsebbnek lenni, s előbb gondolkodni, mielőtt cselekszel, mert a jövőd szempontjából fontos lesz. Ha figyelsz a világra, akkor olyan tudást kaphatsz, mely örök társad lesz.

Források:

Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995.
SAS


 sasok nagy, olykor igen nagy ragadozó madarak; fejük közepes nagyságú, teljesen tollas, csőrük magas, fog nélkül való, de a szélein kiöblösödött, szárnyuk kerekített s rendesen a harmadik és negyedik kézevezője a leghosszabb, farkuk nagy, hosszú és széles, lábaik mérsékelten hosszúak, erősek, csüdjük részben vagy pedig teljesen tollas és sokkal rövidebbek, mint a lábszárcsont. Hajlott karmaik erősek.
Több faj is van, így csak a legnagyobbakat emelném ki.
A réti sas (Haliaëtus albicilla Linn.)
Az idetartozó alakok nagy, sőt többnyire igen nagy ragadozó madarak, csőrük erős és hosszú, a viaszhártya előtt és alatt fölfelé kissé kiemelkedő, elől az élesen görbülő hegye felé lefelé hajló; csüdjük erőteljes, csak félig tollas. Lábuk hatalmas, ujjaik osztottak, hosszú, hegyes és igen hajlott karmokkal; szárnyaik nagy lebegő szárnyak; a harmadik evező hosszabb a többinél és összecsukva rendesen a közepesen hosszú, széles, többé-kevésbé kerekített fark végét csaknem elérik. Tollazatuk meglehetős dús. A fej és tarkó tollai nem nagyon hosszúak, de élesen kihegyesedők. Alapszínezetük többé-kevésbé feketébe vagy szürkébe játszó barna; a fark rendesen fehér, gyakran a fej is.
Európa minden tengerpartján gyakori. Hatalmas, vidékek szerint nagyságra nézve lényegesen, színezetre kevésbé változékony sas. Hossza 85-95 cm, kiterjesztett szárnymérete 2.5 m. A kiszínezett madár feje, tarkója, torka és felső nyaka világos fakószürke-sárga, amely a tollak sötétbarna töve és a sötét szárfoltok révén bizonytalan hosszanti vonalakkal rajzolt. Felső háta és köpenye sötét földbarna, minden toll világos fakó sárgásszürke szegéllyel és sötétbarna szárfolttal díszített, az alsó hát és alsó oldal szintén egyszínű sötét földbarna. A fark felé kissé sötétebb, az evezők fekete barnák, a tollak szára fehéres, a karevezők világosabb barnák, mint a kézevezők, a kissé kerekített fark tollai végül tiszta fehérek.
A hatalmas madár egész Európát lakja. Ezen kívül Kis-Ázsiában, Egyiptomban és egész Szibériában található.
A szirti sas (Aquila chrysaëtus Linn.)
A legnagyobb, legerősebb és legzömökebb termetű igazi sas, az összes belső ázsiai lovas népek solymászó madara, a mesék hőse, címeres madár, az erőteljesség példaképe. Hossza 80-95 cm, kiterjesztett szárnymérete 2 méter és még több. Az öreg madár tarkója, beleértve a nyak hátsó részét, rozsdás barnasárga, többi tollazata tövének első kétharmada fehér, vége igen egyöntetű sötétbarna, a fark tövének harmada fehér, azután feketén szalagozott vagy foltozott, vég fele fekete. Gatyái barnák, alsó farkfedői fehérek. Szeme dióbarna. Itt csak a leggyakrabban előforduló színezetet írtuk le, azért hozzá kell fűznünk, hogy tollruhája rendkívül változó.
Észak-Amerikában a szirti sas közeli rokona, az Aquila canadensis Baird helyettesíti.
A szirti sas Európa és Ázsia magas hegységeit és nagykiterjedésű erdőségeit lakja, s Heuglin szerint alkalmilag, de ritkán, Északkelet-Afrikába is átvándorol.
A szirti sasnak sok, talán 6, de lehetséges, hogy 10 és még több évre van szüksége, míg a szó szoros értelmében felnőtté, vagyis szaporodásra képessé válik, és addig kóborol a nagyvilágban s valószínűleg sokkal nagyobb utakat tesz meg, mint hinnék.
A fiatalon felnevelt szirti sasok hamar megszelídülnek, és könnyen megbarátkoznak az emberrel; úgy hozzászoknak urukhoz, hogy - úgy látszik - hiányzik nekik, ha hosszabb ideig nem volt náluk, vidám kiáltással üdvözlik, ha ismét hozzájuk jön és sohasem veszélyesek rá nézve. Fajbeliekkel és más nagy ragadozó madarakkal rendesen jól megférnek. Legalkalmasabb társaik a keselyűk, amelyek esetlensége a sasoknál lehetővé teszi, hogy idejében megkaparítsanak egy-egy morzsát, míg a keselyűk tiszteletet parancsoló erejük révén már eleve is védve vannak támadásaik elől. A szél és időjárás kevéssé ártanak a szirti sasoknak; de ha azt akarjuk, hogy tartósan jól érezzék magukat, a védett helyet ők is megkívánják, amelybe tetszésük szerint visszahúzódhatnak. Táplálék dolgában csekély igényeik vannak, minden hús jó nekik. Ellenben minden körülmények között sok és tiszta vizet kívánnak, hogy kedvük szerint ihassanak és még inkább, hogy fürödhessenek. Némileg megfelelő ápolás mellett sok évig kitartanak a fogságban.
Totemállat
A sas totemállat jelzi számunkra, hogy töltsünk egy kis időt egyedül. Szembesüljünk félelmeinkkel és legyünk őszinték magunkhoz. Idő kell ahhoz, hogy később kiterjeszthesd szárnyaid és repülj. Talán mások fenyegetésnek éreznek valamely tulajdonságod miatt, de a sas totemállat üzenete az is, hogy ne tartson vissza mások ellenérzete.
A sas magasan száll, így képes átlátni a helyzetet. Belát mindent éles szemével. E tulajdonsága segít számodra, hogy életedben rendet tegyél, de másoknak is segíthess ezzel.  El kell engedned az korlátok illúzióját.
A sasok tapasztalt és ügyes vadászok. Könnyedén megszerzik zsákmányukat a legjobb módszert választva. Avagy dolgozz okosan inkább, ne keményebben az életben.
Az amerikai őslakosoknál a sas teremtő és gyógyító tulajdonságokkal bír. Megidézik, mikor szükségük van erre a képességére. Ha a sas megjelenik álmainkban vagy látomásainkban, végig kell gondolni azt is, hogy vajon valamit meg kell tisztítani életünkben? Meg kell gyógyítani valamit?
A sas totemállattal jó, ha erőt fektetsz a szellemi dolgokba is. Fejleszd az elméd, szerezz tudást. A sas erősítő a belső látásodat is, mely elősegíti a víziókat.
A keltáknál a vízzel kapcsolták össze, s ahogy elmondtam az orákulumi képességek hasznos társa a sas. Akinek a sas a totemállata, jóstehetségben erőteljesebben fejlődhet, mint más társai.
Pár területe tehát a sasnak: lehetőség, védelem, védelmezés, férfiasság, irányítás, szabadság, közösség, parancs, cselekvés, képességek, fókusz, tervezés, vízió, erő, felszabadulás, inspiráció, uralkodás, döntés.
Források:
Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995.

MACSKA.

A ragadozók egyetlen más családjában sem találunk oly bámulatos egyensúlyt a végtagok és törzs között, oly arányosságot és harmóniát a test alkatában, mint éppen a macskáknál. Minden részük arányos és tetszetős, és éppen ezért szépérzékünket is a legmagasabb fokban kielégíti. 

A házi macskákat az Egyiptomiak magas kultúrájának köszönhetjük és pedig fejlett és virágzó istentiszteletüknek. Az egyiptomi macska ugyanis szent állata volt Baszt istennőnek. Eredetileg az oroszlánt szentelték az istennőnek, de körülbelül 3000 évvel időszámításunk előtt a macskával helyettesítették az oroszlánt. A szent templomi macskákat még haláluk után is tisztelték és múmiaként megőrizték. Ennek köszönhetjük, hogy a legősibb házi macskák megmaradtak. Körülbelül 1000 esztendőn keresztül az istennő számára mindenkor új vad egyiptomi macskákat fogtak vagy hoztak Núbiából, s a legrégibb macskamúmiák még tiszta egyiptomi macskák. 

Később, tehát a második évezredben i.e. mindenféle korú és változatos rajzú állatokat találunk. Ezeknek a pofája rövidebb s más változásokat is tapasztalhatunk rajtuk, melyek azt bizonyítják, hogy ekkor már folyamatban volt a tenyésztésük. A papok áttértek erre a kényelmesebb eljárási módra és bizonyos változatokat tenyésztettek ki, hogy lehetőleg nemes állatokat áldozhassanak az istennőnek, éppen úgy, mint Indiában szent templomi tyúkokat és galambokat neveltek. A macskák tenyésztése később a nép között is elterjedt, mint az istennőnek tetsző és egyúttal hasznos ténykedés, mert a földműveléssel foglalkozó egyiptomi bizonyára hamarosan ráeszmélt arra, hogy milyen haszna származik a macskák tenyésztéséből. 

„Hosszú ideig legszentebb volt ama szent állatok között – írja Ebers – melyeket az egyiptomiak tiszteltek. Míg más állatokat csak föltételesen helyenként imádtak, a macskát szentnek tartotta a fáraó valamennyi alattvalója. Hérodotosz beszéli, hogy az egyiptomiak, ha házuk kigyulladt, addig nem is fogtak hozzá az oltáshoz, míg macskájukat meg nem mentették, és ha kedvencük kiszenvedett, gyászuk jeléül lenyírták a hajukat. Aki megölte a macskát, menthetetlenül halál fia volt, akár készakarva, akár véletlenül tette. Diodorusz szemtanúja volt, mikor az egyiptomiak római polgárt végeztek ki ezért, pedig a hatóság a rómaiaktól való félelmében mindent elkövetett, hogy a népet lecsillapítsa.” 

„A macskahullát művésziesen bebalzsamozták s a sok bebalzsamozott állat között legtöbb a macska, mind múmiamódra vászonszalagba göngyölve. A macskafejű Baszt istennőnek Bubasztiszban, a keleti deltában volt legnevezetesebb székhelye. Rendesen odavitték a macskamúmiákat, noha egyebütt is találhatók, így gyakran szerapajon mellett. Bizánci Stefanosz szerint egyiptomi neve bubasztosz volt, de közönségesen maumie. Baszt istennő, úgy látszik, Asztarté, Vénusz szerepét játszotta náluk is a gyermekáldás védasszonyául is tisztelték.” 

Egyiptomból a szomszédos országokon át terjedt tovább északra, de Európába későn jutott el. A görögök és a rómaiak csak időszámításunk után az első században ismerték meg a házi macskát. Németországban még VIII. században sem ismerték, legalább a törvények ekkor még nem említik, csak a XIV. században szerepel amaz állatok felsorolásában, melyeket az örökség kapcsán át kell szolgáltatni az örökösnek. Helyette korábban a menyétet tartották egérfogásra, csak későn nyert polgárjogot a macska és csak nagyon lassan terjedt el. 

Míg a macskát a régi egyiptomiak szent állatként tisztelték, addig a germánok a vadmacskát (és a hiúzt) Freya istennő állatának tartották, mely az istennő kocsiját húzza a felhőkön. A későbbi időben azonban a kereszténység terjesztői a pogányok legendáit és istenmondáit gonoszsággá bélyegezték, s így került a macska is az égből a pokolba, valósággal kísértetté lett s még manapság is így él a nép babonáiban. Wuttle szer igazmondó jós és varázsereje van. A háromszínű macska megvédi a házat a tűztől és más szerencsétlenségtől, az embereket a láztól, sőt el is oltja a tüzet, ha beledobjuk. Aki vízbe fojtja, azt elhagyja a szerencséje, vagy legalább is hét esztendeig szerencsétlen lesz, s aki agyonveri, annak sem lesz többé szerencséje, de ha már valaki mindenáron el akarja verni, akkor csak hátulról üsse. Átveszi a betegségeket, de ha a tetemét a küszöb alá ássák, szerencsétlenséget hoz a házra. 

Húsa orvosszer a sorvadás ellen, aki azonban szőrét nyeli szárazbetegségbe esik, ha pedig ez gyermekkel esik meg, nem nő nagyobbra. A fekete macska elárulja a rejtett kincset és láthatatlanná teszi az embert, megvédi a földeket és kertet, gyógyítja a nyavalyatörést és a torokgyíkot, a fekete kandúr pedig titkos varázslathoz szolgál. Hét vagy kilencéves korában boszorkánnyá változik és Walpurgisz éjszakáján (május 1-én) részt vesz a boszorkányok gyűlésén, vagy földalatti kincsekre vigyáz. Ha mosakszik vagy púposan ül, vendéget jelez. Ha talpával vakarja fülét, akkor előkelő látogató érkezik, ha pedig elnyújtja hátsó lábát, akkor bottal érkezik valaki és akire mosdás közben tekint, az még aznap verésre számíthat. Ha a ház előtt nyivákol, hamarosan veszekedés, betegség vagy halál köszönt a házra, ha pénteken társaival civakodik, hamarosan a házban is kitör a háború, ha pedig az esküvő előtt macska ül az oltárra, akkor a házasság boldogtalan lesz. A fehérszínű szellem macska, amely kint az ablak alatt dorombol, két órán belül elkövetkezendő halált jelez. 

Egyes helyeken azonban megmarad a pogánykori jó híre, illetve a vadmacskáról reá szállott, így Dél-Németországban és a Rajna mentén az a babona él, hogy annak a leánynak, aki jól akar férjhez menni, Freya kedves állatát jól kell tartania. Hogy a házi macska a forró dél szülöttje, még ma is meglátszik természetén, nagyon szereti a meleget és télen alig lehet elcsalni a tűzhely mellől. Annak, hogy olyan könnyen szokott hozzá a házhoz és udvarhoz, az az oka, hogy itt ugyanolyan viszonyokat talált, mint szülőföldjén: különféle rejtekhelyeket, ugyanazon zsákmányt, mindenekelőtt pedig akadálytalan járás-kelési lehetőséget. Ettől nem engedi magát megfosztani. 

Nem lehet láncra fűzni vagy ólba zárni, mint a többi háziállatot. Hogy minden rabszolgaság alól kivonja magát, abban a macskatermészet nemességét kell látnunk, melyet teljes mértékben megőrzött. Rablótermészetét nem vesztette el házi életmódja mellett sem, macskavadsága nagy mértékben megmaradt a háziállatban is, sőt akár azt is bátran állíthatjuk, hogy sok tekintetben magasabb fejlettséget ért el, mint a vadon élő állatban. 

Nagyon tanulékony s minthogy az ember védelme és gondozása alatt áll és nélkülözésnek nincs kitéve, a benne rejlő tehetségek teljesen kibontakoztak. Ez még testalkata kifejlődésére is vonatkozik. A macskafélék sajátos testalkati tulajdonságai, a fej gömbölyűsége, állkapcsai megrövidülése, orrának kicsiny volta, szemeinek közeledése egymáshoz mind benne nyilatkozik legteljesebben, nem azért mintha a célszerűség kívánta volna, hanem azért mer az alap a macskaféle őstermészetében adva volt és náluk a természetes törekvés érvényesülését semmi sem gátolta. 

Cselekedetei inkább értelem, mint ösztönszerűek, helyi emlékezete kitűnő, ezt nyilván kóborló ősanyjának köszönheti. Tisztasága miatt kellemes szobatárs, állandóan takarítja és nyalja bundáját, ezért csaknem egészen szagtalan, aminek egérvadászat közben veszi a legjobb hasznát. Nem tekintjük vérengzőnek, mert olyan illedelmesen eszik, mintha nem is lenne ragadozó állat, mintha maga is sokat adna arra, hogy jó nevelésűnek tartsák. Ízlése kényesebb, mint a vadon élő fajoké, szívesen elhagyja az egérfogást, inkább madarakra és halakra vadászik, szenvedélyesen szereti a tejet és szeret torkoskodni. Magas fokon áll anyai ösztöne. Kölykeivel szinte beszélget, olyan kifejező az anya hangja. 

Rendkívüli bátorsággal száll szembe a legnagyobb kutyával, még a buldoggal is, bár nagyság és erő dolgában szörnyen kedvezőtlen köztük az arány. Azt mondják, hogy hízelgő, álnok és bosszúálló, de e tekintetben sokan megrágalmazzák. Ha valaki nagyon megtetszik neki – és nagyon tud szeretni, de gyűlölni is – hozzádörgölőzik fejével és oldalával, becézgetni igyekszik, kora reggel az ágyába ugrik, melléje telepszik, hozzá simul és csókolgatja. Egyikben-másikban azonban sosem lehet teljesen megbízni. Néha váratlanul megkarmolják és megharapják az embert. 

Rendesen évenként kétszer párosodik. Párosodás után 55 nappal a nőstény 5-6 –ot kölykezik. A kicsinyek vakon jönnek világra és csak kilenc nap után nyílik ki a szemük. Kicsinyei gondozásában rendkívüli, minden mozdulatából, hangjából, egész viselkedéséből bensőség, gondosság, szeretet és figyelem sugárzik. Ha gazdája barátságos érzelmeiről meg van győződve, szívesen megengedi, hogy az ember a fiatalok átrakásában segítségére legyen, aláveti magát a rendelkezéseknek, vagy pedig nyávogva-kérve halad előtte, hogy megmutassa a kívánt helyet. 

Totemállat 
A macska jelképezi a Másvilág, Túlvilág őrzőjét. Sztoikus, csendes és rejtélyes, a macskák tökéletesen betöltik ezt a szerepet. Rómában szentek voltak Diána számára. A muszlim világban a macskát azért is tisztelik, mert megmentette Mohammed prófétát egy kígyótámadástól. Ezért is gondolják, hogy egyes cirmos macskák fején az M mintázat Mohammedet jelöli. 

Noha manapság sokan keverik a skandináv legendákban Freya szekérhúzó vadmacskáit és hiúzait a házi macskákkal, mégis azt lehet mondani, hogy annak ellenére, hogy nem ők húzzák szekerét, szentek Freya számára is. 

A macska totemek a változás, rugalmasság és alkalmazkodás képességét adják meg számunkra. Gyakran, ha a macska feltűnik az életünkben, s adott helyzetben elég váratlan a jelenléte, akkor üzenet lehet, hogy töltsük fel magunkat, változtassunk az életünkön, vagy gondolkodjunk kicsit rugalmasabban. 

A macska segít, hogy kicsit kívülről nézzük magunkat vagy helyzetünket. Üzenete, hogy ne essünk hamis illúziókba, ne hagyjuk magunkat átverni, de ne legyünk tudatlanok se, s próbáljunk ráhangolódni a belső hangunkra. A macska segít felfogni, hogy forduljunk vissza szívünkhöz, elménkhez és lelkünkhöz, bízzunk magunkban. Lássunk át a dolgokon, legyünk nyitottak a bölcsességre, gondoljunk át mindent, bízzunk önmagunkban és megérzéseikben. 

Források: 

Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995. 



SZARVAS

A szarvas a következőket hordozza magában: szeretet, kecsesség, béke, szépség, termékenység, alázatosság, gyorsaság, megújulás, kreativitás, spiritualitás, bőség, jó szándék, óvatosság. 

Ha a vadonban találkozunk a szarvassal, akkor megbabonáz minket megjelenése. Szépsége őseinket is lenyűgözte. Tájanként más-más szarvassal találkozunk, így ha tipikusan egyféle szarvast keresnél, akkor érdemes megnézned az adott terület, élőhelyének népeinek a kultúráját, hogy miként fordul elő. Ez a leírás minden szarvasra vonatkozik, ám kiegészítheted a szarvasfajta legendáival, megfeleléseivel is. 

A szarvas a kelta kultúrában a művészetekhez kapcsolódik, főleg a költészethez és a zenéhez. A kelták abban is hittek, hogy a szarvas a tündérbirodalomhoz tartozik és tündércsapatokat vezet, százak masíroznak mögötte, ahogy az állat átvág az erdőn. 

Mind a kelták, mind az indiánok hitték, hogy a szarvas képes megtalálni a legjobb növényeket. Ezek az emberek követték is a szarvasokat, hogy megtalálják a legjobb növényeket, melyek nagyon értékesek voltak gyógyhatásuk miatt. 

Hogy lehet ezt hasznosítani? A szarvas segít nekünk, hogy megtaláljuk a zöld frissességet, amelyet a Föld ajándékba ad nekünk. Segít megtalálni belső kincseinket is. Ha nem is totemállatod a szarvas, attól még segíthet ha szellemét segítségül hívod. Meditáció közben képzeld el ahogy az erdőben sétálsz, s egy szarvas vezet téged az úton. Ahogy egyre mélyebbre mentek, a szarvas és te egyre beljebb juttok a lelked mélységeiben. Minden lépés a határtalan kincsedhez, a belső tudásodhoz vezet. 

A szarvas, főleg a suta (nőstény) kimeríthetetlen jóindulattal rendelkezik. Szívük ritmusa gyengéd hullámokban ver. Meg kell tanulnod neked is gyengédnek lenni. Bízz a szarvasban, s akkor könnyebben tud segíteni. 

Ha a totemállatodnak szeretnél egy kis tiszteletet tartani, akkor érdemes teliholdkor tenni, mert a szarvasok a teliholddal állnak kapcsolatban. A keleti irány is hozzájuk tartozik. Ne legyen túl cifra a tiszteletadás, a szarvasok egyszerűség állatai. 

Ha a totemállatodként hozzád szegődik a szarvas, akkor meg kell tanulnod szerénynek lenni, jó indulatúnak, de képesnek kell lenned vezetni. Meg kell tanulnod átlátni a sűrű erdőn is, s figyelned kell az utadba eső apró növényekre is. Csendesedj el, hogy másokat is meghalld. Figyelj a családodra és a barátokra, lehet, ebben az időszakban van a legnagyobb szükségük arra, hogy vezesd őket. Koncentrálj a céljaidra, de ne felejtsd el az apró örömöket is észrevenni, mert ezek éltetnek. 

Források: 

Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995.









GALAMB


A galamb számtalan kultúrában és mítoszban jelen van, így nehéz is lenne elkezdeni az elejétől. Ám a legfontosabb dolgok, amik a galambhoz köthetők: szeretet, kellem, ígéret, odaadás, isteni, szentség, áldozat, anyaság, felemelkedés, megtisztulás, hírvivő, remény. 

A galambok különleges módon etetik fiókáikat, ezért a nevelés, táplálás szimbólumai is. Elterjedt nézett, hogy az anyaság szimbólumai. 

A galamb gyakori tásra Istárnak is. A remény, odaadás, béke és az üdvözülés jelképe. 

Afroditével is gyakorta ábrázolták, így megláthatjuk a magasabb szeretet jeleként is, olyan nagy szereteté mint az istennő maga. Az a fajta szerelemé, amely vakká tesz, de szívünket megnyitja. A galamb azt jelzi, hogy képesek legyünk a szeretet lencséin keresztül látni a lelkeket. 

A galamb képes hazatalálni bárhonnan. Még ha meg is tévesztik, egy kis idővel később újra megtalálja az utat az otthonába. A galamb totemmel rendelkezők mindig figyeljenek a gyökereikre. Tudják honnan jöttek és térjenek is vissza időnként. 

Isteni hírvivők, tehát figyeljünk arra mit is akarnak nekünk mondani az istenek. 

A galambok csapatos állatok, szóval a totemmel rendelkezők is hasonlóan társasági emberek, illetve figyelmeztetésként is értelmezheti az ember, hogy az adott időszakban érdemes keresnie az embereket. 

Japánban a béke szimbóluma a japán háború isten, Hachiman jeleként. Ez az egész világon elterjedt nézet. E megfelelése miatt a békességre kell törekednie e totemállattal rendelkező egyénnek. 

A lélekhez is hozzá kapcsolták a galambot, s a belső hangunkra hívja fel a figyelmet. A szláv legendákban a galamb a szimbóluma a lélektávozásának. A galambtotem segít nekünk feldolgozni a halállal kapcsolatos fájdalmat, könnyebben elengedjük a szerettünk. 

Számos jelentése van a galambnak, s ezt az egyén, akinek álmában vagy életében megjelent akár totemállatként akár csak jelként, az értelmezheti igazán. 

A galamb üzenete: gyökerekhez való visszatérés, a halál elfogadása, béke, társasági élet, egy isteni üzenet, odaadás a kisgyermekek iránt, önmagunk iránti odaadás, figyelem az emberek iránt, a jövő fényes ígérete, remény. Minden helyzettől és környezettől függ. Hallgassunk a belső hangokra, hogy ha a madár feltűnik az életünkben. 

Források: 

Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995. 

http://www.annwn.hu/

Bagoly: Önigazság, bölcsesség, vízió, szent Athéné szemében 

Bálna: A víz elem, megfiatalodás, beavatás 

Béka
: Termékenység, egészség, őszinteség 

Csiga: Születés, szerencse, divináció 

Delfin: Orákulumok, isteni üzenetek, az élet lélegzete, szent Apolló számára 

Disznó: Megújulás 

Egér: Környezet, akadályok elkerülése, szent Apolló számára 

Fülemüle: Szerelem, megkönnyebbülés a terhek alól, szent Adonisz és Attis számára 

Hal: Termékenység, kitartás, előrelátás, gondviselés 

Hangya: Munka, közösség, mesterségek 

Holló: Prófécia, szent Héliosz számára 

Kék Szajkó: Kommunikáció, mágikus mimikri, őrző energiák 

Kígyó: Transzformáció, egészség, szent Hermész és Rá szemében 

Kutya: Szolgálat, igazság, odaadás 

: Mozgás, termékenység, divináció, szent Mars számára 

Macska: Játékosság, egyensúly, kellem, szent Básztet számára 

Medve: Erő, ciklusok, őrző energiák, szent Ódinnak és Artemisznek 

Méhek: Üzenetek, kommunikáció, szerencse, szent Vénusznak 

Mezei nyúl
: A Hold, szaporaság, szent Aphrodité és Erósz szemében 

Mókus: Begyűjtés, tárolás, fürgeség, agilitás 

Pacsirta: Örömteliség, szoláris mágia 

Pillangó: Transzformáció, megvilágosodás, reinkarnáció

Pók: Végzet, sors, hálózatok, szent a Sors Istennői számára 

Pulyka: Jótékonyság, önfeláldozás 

Róka: Láthatatlanság, féligazságok, gyors cselekvés, formálhatóság, szent Bacchus számára 

Szarvas: Spirituális tanulmányok, őrzés, finomkodás, szent Artemisz, Aphrodité és Diana számára 

Tehén: Az Istennő aspektus, jómód, szent Hathor számára 

Teknősbéka: A föld, kreativitás, regeneráció 

Tücsök: Szerencse, boldogság, bőség, áldások 

Tyúk: Divináció, termékenység, egészség 

Vakond: Titkos dolgok, anyagok felszínre jutása, leleplezése