Elementárok

Elemi mágia



Az elemek fizikailag és spirituálisan is körbevesznek minket. A négy elem állandóan köröttünk van, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük. A kapcsolatuk módszere az átalakulás és uralkodás. Tulajdonságaikról bővebben találsz cikket is az oldalon, tehát ezeket nem részletezném.

Az elemi mágia azon mágiafajta, melyben az elemek és elementálok kapnak főbb szerepeket, s az ő segítségükkel hozunk létre varázslatot. Meglepő, nem?

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk mindig meg kell ismernünk az eszközeinket, az alanyainkat, s a többi. Tehát kezdjük az elemekkel.

Kép forrása: sxc.hu - ilco - Ilker
Az elemek megismerése 


Az elemek természetét, amellett, hogy megfigyeljük, meditáció útján is megismerhetjük. Pontosabb képet ad arra, hogy mely elemekkel vagyunk képesek sikeresebben együtt dolgozni, függetlenül attól, hogy melyik elem mit ural.

Levegő meditáció 

Ehhez a meditációhoz szükséged lesz füstölőtartóra, szénre és némi füstölőre. De választhatod az egyszerű szálas füstölőt vagy a kúpfüstölőt is. Ha szobában dolgozol, akkor némi légmozgás jól jöhet akár nyitott ablaknál, akár ventilátorral. A füstölő legyen tömjén vagy mirha, szantálfa.

Gyújtsd meg a szenet, és ha parázslik, akkor tedd rá a füstölőt. Nézd, ahogy a füst belengi a szobát és illattal tölti meg a teret. Lásd, ahogy a füst formát ölt és színezi a levegőt. Folyamatosan változik, átalakul, majd láthatatlanná válik, de az illata megmarad.

Ahogy a füst átalakul, gondolj arra, hogy a levegő örökké mozgásban van, a szél fúj, lehet erős csípős szél, de lehet gyengéd tavaszi szellő. A levegő jelképezi az értelmet, az intellektust, az ötleteket és a befogadóképességet.

Szívd be lassan a füstölő illatát és hunyd le a szemed. Képzeld el, ahogy a szél fúj körülötted. Majd lassan te is levegővé válsz és mozgásba lendülsz. Milyen érzés? Kellemetlen, mintha nem tudnád irányítani? Hideg? Hűvös vagy éppen forró? A levegő szorosan kapcsolódik az élethez, hisz nélküle nem is lenne a Földön egyetlen egy szikra sem hozzá. Érezd, ahogy átjár az élet, ismerkedj az elemmel. Gondolkodj el rajta, járj körbe képzeletben erdőket, mezőket, mintha magad lennél a szél. Ha végeztél lassan nyisd ki a szemed és emlékezz vissza arra, amit tapasztaltál, milyen volt az elem. Kellemes vagy kellemetlen érzés? Ha szükséges írd le emlékeidet.


Tűz meditáció 


Ehhez nincs másra szükséged, mint egy gyertyára és egy sötét szobára. E legjobb eredményt a méhviaszgyertya hozhatja meg. Ha nincs, akkor egy egyszerű fehér viaszgyertya is megteszi. Tedd a gyertyát nagyjából egy méterre a faltól (aminek üresnek kell lennie) egy asztalra. Légy biztos benne, hogy a függönyök össze vannak húzva és nincs más fényforrás, de még egy készenléti állapotban lévő elektromos készülék sem. Még az a kis piros/zöld fény is zavarja a meditációt. Gyújtsd meg a gyertyát és várj egy percet, míg teljesen meggyullad. Ekkor ülj le egy fotelbe vagy székbe az asztallal szemben. Ugyancsak nagyjából 1 méter távolságra leszel a gyertyától.

Látod a táncoló lángokat, ahogy a tiszta energia örömétől mozognak, nézz mélyen a lángok közé és lásd a belső kék lángokat, melyek a láng szellemét jelképezik. Azt az energiát, mely feltölti a lelkedet és hatalmat ad a varázslatodnak. Ha még mélyebben belenézel a kékségbe, megláthatod a fehér árnyalatait, ahol a láng esszenciája lakozik. Csillog és villan, megmutatja a kapukat, melyek mögötte rejtőznek.

Most a figyelmedet a láng külső részei vonják el. Égő sárga, ami az anyagi esszenciáját jelképezi a lángnak, ahonnan a belső tűz táplálkozik a levegőből és magába alakítja. A narancs és a vörös színei mutatják a fizikai és az asztrális sík határát, amelyen a láng elnyel mindent maga körül.

Most nézz a fényre, amit a láng sugároz maga körül. Láthatod az égkék-feketeségét, mint az éjszakai égbolt. Ez a csillagok árnyéka, ahol a csillagfénye a földre kerül. Érezd a láng fényét, hunyd le a szemed. Érezd, ahogy energiája beléd áramlik. Milyen érzés? Mindenre figyelj. Feltölt téged és hatalmat ad a fizikai érzékelésednek. Milyen a világ ezzel a plusz erővel? Ha mindent megfigyeltél, oltsd el a gyertyát és elmélkedj el a tanultakon, ha kell, írd le őket, hogy később is áttekinthesd.

Kép forrása: boogy_man - Mihai Tamasila
Víz meditáció 


A víz meditációhoz „élő víz” szükséges. Nem csövekből folyó, hanem olyan, ami tavakban, folyókban és patakokban van. De lehet a hajnali harmat vagy eső vize is. Lehetőség szerint olyan helyen gyűjtsd be, ahol nem szennyezi semmi.

Ülj le a vízzel szemben (akár tó, patak vagy a tál víz előtted) és nézd a felszínét. Lásd magad előtt, ahogyan él és mozog, gőzzé válik vagy éppen jéggé. A víz az átalakulás igazi eleme, nemcsak az elem alakul át, hanem ő is változást hoz.

Hajolj a víz fölé, és fújj rá. Lásd, ahogy a leheleted után a víz mozgásba lendül és apró hullámok szóródnak szét, ez megmutatja, hogy egy egyszerű tett mennyi apró vagy éppen hatalmas következménnyel járhat, s hosszú ideig ott is marad.

Ahogy nézed a vizet, érzed, ahogy nyugodt tükörszerű felülete lenyugtat. Nézz a vízbe, látod már? Akár a lehetőségek egy kapuja. Engedd, hogy elbódítson a víz látványa és engedj a vízióknak. Közben figyelj a vízre is, amely körülötted párolog. Mártsd bele az ujjadat a vízbe és nedvesítsd be a szemöldöködet a vízzel. Ismételd meg ezt a szemhéjadon és a szádon is. Minden cseppje hatalmas erőt hordoz. Hunyd le a szemed és érezd, ahogy megtisztít, de egy új kaput is megnyit számodra. A víz az átjárók eleme. Minden víz közvetít két vagy több világ között. Érezd, ahogy körbevesz téged egy hatalmas burok tele vízzel, akár az anyaméhben. Talán furcsa hangokat hallasz majd, de a burok megvéd. Érezd a vizet, ahogy a burokban mozog. Figyelj minden részletre, felerősíti érzékeidet vagy éppen lenyugtat? Ha kész vagy, akkor gondolj arra, hogy a burok megreped, és a víz kiszökik a talajra. Nyisd ki a szemed, emlékezz vissza az élményekre és írd le, ha szükséges.

Föld meditáció 

Ezt a meditációt a szabadban érdemes elvégezni, mivel közvetlen kapcsolat kell közted és a föld között. Erdőben vagy völgyben, bárhol ahol zavartalanul lehetsz.

Vedd le a cipődet és a zoknidat, érezd a földet a lábad alatt. Érezd a felszínét és a hőmérsékletét, meleg vagy hideg? Érezd a csendes erőt és a mérhetetlen hatalmat, ami kiáramlik belőle. Figyelj a csendre magad körül, körbevesz akár egy báb. Gondolataid lelassulnak és csendessé válnak, erőt kap a belső csend, ami mindig feltör benned, mikor egy pillanatra elmerengsz egy ponton. Ez az a pillanat melyet köznapi nevén bambulásnak nevezünk. Nem gondolsz semmire, csak jólesően tovanézel.

Figyelj a lélegzetedre, lassan lélegzel. A vér az ereidben is lassul. Egy idő után már nem hallod a saját tested hangját, csak a belső csendet hallgatod. Végtelen és ősi némasága a földnek, az a hatalmas erő, mely életet hordoz, és a növekedésre bírja a dolgokat. Figyelj arra, ahogyan az élet hálójának része vagy, érezd erejét. Minden, ami létezik a te részed, és minden létezőnek a része vagy. Érezd a hatalmas erőt, ahogy ülsz. Eggyé válsz a földdel, lassan elmerülsz benne. Csend van. Milyen érzések keringenek benned? Milyen a föld? Tapasztalj meg mindent, mindenre figyelj. Ha kész vagy emelkedj ki lassan a földből és nyisd ki a szemed. Emlékezz vissza mindenre, ha kell, írd le emlékeid.

Ismerkedj meg az elementálokkal 

Ahogy ezt már leírtam egy másik cikkben az oldalon, az elementáloknak uralkodóik vannak. Sokak szerint ők tényleges uralkodók, de sokak szerint „csupán” az elemek közös géniusza, közös tudatának a neve. Akárhogy is van, az elementálok hallgatnak az uralkodóik nevére. Ha dolgozni akarsz velük, akkor a fent említett meditációk közben is kapcsolatot létesíthetsz uralkodóikkal. Megtapasztalhatod természetüket, de óvatosan, hisz az elemek rakoncátlanul viselkedhetnek közben. Nem ritka például, ha a tűz elementálokkal való munka alatt vadtüzek gyúlnak vagy éppen a már megrakott tűz/gyertya viselkedik furcsán.

Ismerkedj meg tehát az elementálokkal is, ne csak az elemekkel. Meditáció közben egyszerűen csak szólítsd őket nevükön, akár az elementálokról akár uralkodójukról van szó. Érezni fogod, ahogy az elem ereje megnövekszik. Figyeld meg természetét és tulajdonságait, s arra is figyelj, hogy milyen érzés, ha a közeledben vannak.

Munka az elementálokkal 

Legfőbb probléma az elemi mágiában, hogy az elementálok kiszámíthatatlanok és mindent szó szerint vesznek. Nem az eszükről híresek, noha vannak náluk butább lények is a világban. Tehát, ha jó munkát akarsz végezni, inkább egészítsd ki más hatalommal a varázslatot, ne csak rájuk hagyatkozz. Az elemi mágia a varázslatokban a következőket kívánja: 
  • Mivel egy-egy elem túltengése csak bajt okozhat, így én inkább azt ajánlom, hogy a céljaidhoz minden elemet hívj segítségül. Például egy pénzvarázslatban a föld segíthet gazdagságával, a levegő a gyorsaságával, a tűz rugalmasságával, a víz a változásával.
  • Uralkodójukat hívd a varázslatokhoz, de szólítsd meg népét is. Pl. a levegőnél Paraldát szólítsd meg, de a szilfeket is említsd meg: Hívlak téged Paralda, a könnyed és mozgékony szilfek uralkodója!
  • A körben mindig kapjon helyet a négy elemet jelképező tárgy. Gondold ki magad, de például lehet a levegőnek madártoll, a földnek egy kavics, a víznek egy kagyló, a tűznek egy gyertya.
  • Mindent érthetően és jól átgondoltan fogalmazz meg. Ne legyen semmi kétértelmű, mert tényleg szó szerint fogják elvégezni a kért dolgokat.
  • Legyél tiszteletteljes, mert bár semleges lények, hajlamosak arra, hogy egy rossz szó hallatán vagy azért, mert szolgának tekinti őket a boszorkány, ne teljesítsék a kérést. Vagy, hogy példát említsek, ha megsérted a föld gnómjait, akkor nem valószínű, hogy üzleti dolgokba kéne fognod manapság.
  • Egyesek szerint jól jöhet, ha az elementálokat képileg is ábrázolod az oltárodon, mert kedvelik az effajta tiszteletadást. Ezt nem erősítem meg, de nem is cáfolom. Ártani mindenesetre nem árt.
  • Ha végeztél egy varázslattal, akkor a rítus végén, de a cél beteljesedése után is köszönd meg nekik elvégzett munkájukat. Akár áldozhatsz az elementáloknak is.

Források:

David Rankine & Sorita D'Este - Practical Elemental Magick, Avalonia Books, London, 2008.http://www.annwn.hu/natura/elemek/elemi-magia

Elementálok - A teremtés napszámosai

Manók, tündérek, sellők. Ők a mesék, mítoszok, mondák gyakori résztvevői, hol pozitív, hol negatív szerepkörrel. De hogy kerülnek a szellemtudomány "asztalára"? Nem csak az ember játékos képzeletének antropomorfizált végtermékei? Hiszen ki látott már közülük egyet is? - kérdezhetné az egyszerű ember. Persze a válasz ennél sokkal bonyolultabb.
Az elementális lények - merthogy róluk van szó - nagyon is léteznek, és körülöttünk élnek. Szokták őket természetszellemeknek is nevezni. Fajtáik és feladataik számosak és szerteágazóak: minden természeti folyamatban részt vesznek, tulajdonképpen ők alkotják a minket körülvevő érzéki világot. Ha egy mondattal szeretnénk kifejezni a feladatukat, azt mondhatnánk, hogy az elementálok az Isten által létrehozott teremtési terv végrehajtói itt a Földön. Ők a kapocs a felsőbb világok és a fizikai sík között. Létezési síkjuk ennek megfelelően a legközelebb van az emberhez. Így a szellemi érzékelés első élményei is hozzájuk kötődnek - éteri látással már láthatóvá válnak az ember számára is.
Fontos tudnunk, hogy csak két síkon léteznek; éteri és asztrális testük van, fizikai testtel és ÉN-tudattal viszont nem rendelkeznek. Fejlődés tekintetében ily módon valahol az ember és az állat között vannak. Az állatnak fizikai, éteri és asztrális teste van, az embernek pedig Én-tudata is. Emiatt az elementálokkal való kommunikáció is más, mint amit az ember megszokott. Ők az ÉN hiányában képtelenek felfogni a racionális érvelést és a gondolatokat. Csak az asztrális test természetének megfelelően, érzelmekkel átitatott imaginációs képeket értenek meg. Hiba lenne azonban azt képzelnünk, hogy az elementálok "butábbak" lennének nálunk. Sok képviselőjük (például a pánok) az embert messze meghaladó intelligenciával, tudással és munkabírással rendelkezve végzi a reábízott feladatot.
Az elementálok csoportokba rendezésénél az egyik fő szempont az, hogy melyik halmazállapotú elemmel van dolguk. Eszerint megkülönböztetünk föld-, levegő-, víz- és tűzelementálokat. Vannak ezen osztályzásba nem tartozó természetszellemek is, de őket később tárgyaljuk.
Érdekes megjegyezni róluk, hogy az ember által érzékelt formájuk mindig változik. Az esetek többségében valóban manó-, sellő-, faun- vagy tündérformát öltenek, hogy ezzel is megkönnyítsék az ember dolgát. Ténylegesen azonban éteri és asztrális energiaformákból, spirálokból állnak, ami a közönséges ember számára teljességgel megfoghatatlan. Így az elementálok a kedvünkért antropomorfizálódnak, és emberhez közeli, humanoid formákat vesznek föl. Mivel hosszú idő óta élnek velünk, mondhatjuk, hogy "ránk alakultak", ezzel is segítve azt, hogy felismerjük őket és kommunikáljunk velük.
Hogyan születnek az elementálok? Életciklusuk kezdete mindig a magasabb hiererchiákhoz kötődik. Fajtájuk szerint a különböző angyali rendekből válnak ki, onnan fűződnek le. Munkájuk végeztével - ideális esetben - oda is térnek vissza. Az újszülött természetszellemeket a rudimek névvel illetik. Születésükkor még nehéz felismerni, hogy melyik elemhez fognak tartozni, végső formájukat csak később veszik föl. Halálról esetükben nem beszélhetünk. Vagy visszatérnek az őket teremtő rendhez, vagy - rosszabb esetben, ha képtelenek feltöltődni - itt ragadnak lebénulva az anyagi síkon. Sajnos ilyenkor gyakran az ellenerők kaparintják meg őket.
Földelementálok
Őket szokás más néven gnómoknak, törpének, manóknak, koboldoknak nevezni. Feladatuk a Földön fellelhető szilárd halmazállapotú tárgyakhoz köti őket. Nekik köszönhetjük az anyagi megvalósulást. Születésükkor archékról (korszellemek) fűződnek le. Éteri testük életéterből áll, asztrális testük pedig a Föld asztrális testével esik egybe. Az elementálok közül ők a legintelligensebbek. Tudatosak, figyelmesek, képesek egy pontra fókuszálni.
Szerepük szerint ők juttatják el a növényekbe a tápanyagot, és szabják meg azok növekedési irányát is. Érdekes módon a holdfázisok nagyban befolyásolják érzelmeiket. Teliholdkor rossz hangulatban leledzenek, újholdkor viszont jókedvük van. Fontos tudni, hogy a kétéltű állatok éteri és asztrális rezgése blokkolja a földelementálok energetikai rendszerét, ezért félnek a kétéltűektől. Az ellenerők kedvelt trükkje, hogy a földelementálok gyújtópontját egy kétéltűhöz kötik, ekképpen bénítva le, és szakítva el őket a feladatuktól.
Vízelementálok
A mondák sellői, nimfái és udinéi ők. Minden folyékony és víznemű szubsztanciában megtalálhatóak. Az arkangyali rendről válnak le. Éteri testük hangéter, vagy más néven kémiai éter. Tudatuk álomszerű állapotban van, kevésbé éberek és tudatosak, mint a földszellemek. Megjegyzendő, hogy szellemi szempontból ők vesznek részt mindenfajta kémiai folyamatban, reakcióban. Feladataik közé tartozik a folyadékok áramlásának fenntartása a növényekben. Segítségükkel játszódnak le a levelekben a kémiai asszimilációs folyamatok, és ők tartják fenn a folyadékháztartást is. Érdekes ellentmondás, hogy a vízelementálok és a halak kapcsolata hasonlít a földelementálok és a kétéltűek kapcsolatához: éppen a víz szellemei nem kedvelik a halakat!
Levegőelementálok
Más néven tündérek vagy szilfek. A légnemű és gázjellegű dolgokban vannak jelen. Az angyali rendről fűződnek le. Étertestük fényéterből áll. Általában nem egyedül vannak jelen, mindig kapcsolódik hozzájuk egy más jellegű szellemiség (például a köd=víz+levegő). Hozzájuk tartozik a növények ősképének beleszövése az egyedi növénybe. Ennek köszönhetjük, hogy az egyéni vonásokon túl az egy fajba tartozó növények hasonlítanak egymásra. Ha ők nem lennének, akkor a növényeket nem lehetne fajok szerint csoportosítani, mert egyik sem hasonlítana a másikra.
A levegő szellemei rokonszenvvel viseltetnek a madarak iránt. Ha sikerül gyújtópontjukat egy madárhoz kötni, az emeli tudatszintjüket és fejleszti őket. Amikor a madár repül, szárnyainak érintkezése a levegővel egyfajta zenének hangzik számukra.
Ha valaki repülőn utazik, érdemes esetleg egy pillantást vetnie éteri látással a szárnyakra, csakhogy kiderüljön a levegőelementálok fontos szerepe az ember életében...
Tűzelementálok
A mítoszokban mint szalamander ismerhetünk rájuk. Ők nem közvetlenül a felsőbb hierarchiákból válnak ki; az állatok csoportlelke az, amelyből lefűződtek. Az állatok csoportlelkei viszont az erőkből (mozgásszellemek) származnak. Éteri testük hőéterből áll. Szerepük az, hogy a hőt eljuttassák a növényekbe, és biztosítsák a Föld belső hőjét. A tűz szellemei a rovarokhoz vonzódnak, és gyakran kötődnek a különböző virágporokhoz, egyfajta hajóként használva őket. Hozzájuk tartozik az átváltozás minősége. Ennek megfelelően a komposztban tanulmányozható legjobban a működésük.
A tűzelementálok születésével kapcsolatban megfigyelhető, hogy a háziasított állatok csoportlelkéből könnyebben válnak ki, mivel ezek közelebb állnak az emberhez.

GnómokUndinékSzilfekSzalamanderek
ElemeFöldVízLevegőTűz
ÁsványKálcium-sókKálium-sókNátrium-sókMagnézium-sók
NövényGyökérLevélVirágMag
ÁllatAntipátia a kétéltűek irántAntipátia a halak irántSzimpátia a madarak irántSzimpátia a rovarok iránt
EmberFizikai testÉteri testAsztrális testÉN
ÉrzékSzaglásÍzlelésLátásTapintás
VitaminD-vitaminC-VitaminB-vitaminA-vitamin
Éteri közegÉlet-éterHang-éterFény-éterHő-éter
IdőjárásHó, jégPára,esőSzelek
 
Kánikula

Megjelent a Manifesztum 4. számában.

2. RÉSZ

Ember teremtette elementálok
Legfontosabb és legnagyobb csoportjuk az elementárok. Jelentőségük legalább akkora, mint a természetszellemeké. Fő jellemzőjük az, hogy az emberi tudat hozza létre őket. Kezdetben csak gondolatformák és érzelemfelhők, amik az állandó ismételgetéssel, és az esetleges tudatos összpontosítással energiát kapnak, és később önálló életre kelnek. Ilyenek az átkok, kívánságok, imák, erős gondolatok és érzelmek. Mindig a levegő kilélekzésekor jönnek létre, és kilenc másodperc múlva kelnek életre. Itt be lehet vetni egy ügyes trükköt is. Ha rajtakapjuk magunkat, hogy helytelen gondolatokat teremtettünk, akkor kilenc másodpercen belül lehetőség van ezek semlegesítésére, egy ellentétes gondolattal. Fontos, hogy próbáljunk mindig tudatában lenni annak, hogy miket teremtettünk, mert a felismerés hiánya nem mentesít a következményektől. Az erkölcsös gondolatok hatására segítő, harag és gyűlölet hatására pedig negatív elementálok keletkeznek. Az átoklényekről megjegyzendő, hogy mivel poláris lények, egyik felük mindig a teremtő személy aurájába kapcsolódik. A másik fél pedig a célszemély energetikai védelmétől függően képes rákapcsolódni az aurára. Ha ez nem sikerül, akkor bumerángszerűen visszavágódik a feladóhoz, visszaadva az összes beléültetett információt: magát az átkot.
Különleges elementálcsoportok és feladataik
Ide tartoznak a születésnél és a halálnál tevékenykedő elementálok, a kultikus és vallási eseményeken létrejött és működő természetszellemek. Külön csoport az ember érzékelését segítő elemi lények. A szaglásnál a föld, az ízlelésnél a víz, a tapintásnál a tűz, a látásnál a levegő, a hallásnál pedig a víz és a levegő elementáljai együttesen segédkeznek az embernek. Nélkülük nem lennénk képesek az érzéki világ észlelésére.
Faun
Ők a "fák szellemei", a fák növekedését segítő földelementálok. Egészséges fánál a faun spirálszerűen áthatja a fát, a lombtól egészen a gyökérig. A faun meghatározott irányba tereli a gyökerek és az ágak növekedését. Amikor egy fa kiálló ágait lenyesik, és az ember által kitalált képre alakítják, a faun szenved. Amikor a faun elhagyja a fát, a fa elpusztul.
Déva
Ők fejlett levegőelementálok. A növény ősképének impulzusait juttatják el a földelementálokhoz, hogy az egy fajba tartozó növényeket hasonlóképpen építsék föl. A dévák gondoskodnak arról is, hogy a hely egyedi minőségét beleszőjék az ősképbe. Ezért hívják őket a ,,tér tündéreinek" is.
Múzsa
Magasra fejlődött tűzelementálok. A "szférák zenéjét" hozzák le a Földre. Hangversenyeken ott táncolnak a zenészek feje fölött. Szívesen ihletik meg az arra érzékeny embereket új zenei művek alkotására.
A sellők (vízelementálok) felelnek a kisebb vizek élővilágának és összhangjának a fenntartásáért.
Az elfekhez tartoznak a rétek, a mezők.
A koboldok (földelementálok) azok, akik gondoskodnak egy adott tér, szoba, lakás szellemi védelméről. A koboldhívó ima a Manifesztum második számában található.
Az ember szerepe az elemi lények életében
Mivel a mai emberiség teljesen elvesztette kapcsolatát az éteri világgal és annak lakóival, hajlamos úgy élni és viselkedni, mintha azok nem is léteznének. Ez azonban nagy hiba! Az elementálok körülöttünk élnek, részt vesznek a minket érintő folyamatokban, és elsősorban értünk dolgoznak. Hálával és szeretettel kell rájuk gondolnunk, még ha nem is érzékeljük őket.
Saját akaratukból kötik le magukat az anyagi síkra, azonban feladatuk végeztével elhagyni csak emberi segítséggel tudják azt. Az ilyenkor történő emberi segítség egyfajta megváltás számukra, és ekkor képesek csak visszatérni az őket kiválasztó felsőbb hierarchia valamelyikébe. Mit tehet az ember? Fontos, hogy úgy tekintsünk a minket körülvevő világra, hogy mindenben ott vannak a természetszellemek. Még ha nem is látjuk őket, képzeljük csak el! Át kell hatnunk a világot szellemiséggel, hogy az elementálok felszabadulhassanak. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az adott tárgy gondolatához valamilyen szellemi, szellemtudományi ismeretet kötünk. Ez könnyíti meg az elszabadulást számukra. Mi történik, ha nem váltjuk meg őket? Egyik esetben az ellenerők hatása alá kerülnek. Ilyenkor eredeti feladatukat nem tudják végrehajtani, hanem a gonosz munkájában segítkeznek. Az embert tekintve az ahrimanizált elemi lények a különböző lénytagjainkra (éter, asztrál, stb.) vannak pusztító hatással.
Az ahrimanizált földelementálok belülről a logikus gondolkodást rombolják le, kívülről pedig vírusok, paraziták és bacilusok képében hatnak az emberre. Az ahrimanizált tűzelementálok belülről megpróbálják az ember éntudatát kioltani, és ezzel visszasüllyeszteni az állatok szintjére. Kívülről a növényi mérgek jelzik munkájukat. Az ahrimanizált vízelementálok a nemes gondolatokat támadják meg, az ahrimanizált levegőszellemek pedig a jóakaratot próbálják kiirtani, gyakran nagy sikerrel... Ha viszont külső környezetben nyilvánulnak meg, akkor a természeti folyamatok eltúlzásával okoznak katasztrófákat. Az ahrimanizált földelementálok földrengéseket, az ahrimanizált vízelementálok árvizeket és áradásokat, az ahrimanizált levegő elementálok viharos szelet, orkánt, az ahrimanizált tűzelementálok pedig tűzvészeket okoznak.
Más nézőpontból megvizsgálva, az ember a környezettel való kapcsolata folyamán számtalan elemi lényt köt a saját aurájához. Ezek az elementálok - ha nincsenek felszabadítva - a halálutón is ott maradnak, így a következő testet öltéskor súlyos terheket róhatnak a testre és a lélekre (például a földelem fölhalmozódása a figyelem és az összpontosító képesség hiányához vezet, ezenkívül felerősödhetnek a természetes dolgokkal szembeni allergiás reakciók).
A természetszellemekkel való foglalkozásnak érdekes területe a Föld gyógyítása. Mindenki tisztában van azzal, hogy az emberiség milyen mértékben szennyezte el, rombolta le maga körül a környezetét. Az ipari tevékenység, a kommunális szennyezés, a bányászat csak egy kis szegmense a valóságnak. Maga a gyógyító tevékenység nem is ezekre a fizikailag okozott károkra, hanem a bolygó energetikájának egyensúlyba hozatalára, és az elementálok munkájának újraindítására és serkentésére vonatkozik. Sok esettanulmány mutatja azt, hogy a szellemi érzékeléssel nem bíró emberek nem is tudják, hogy mitől nincsen jó termés az adott területen. Mitől merül ki idő előtt a talaj? Miért apad el egy öreg, tiszta vizet adó forrás?
Az ember tudatos vagy tudattalan tájkép-átalakító munkája évezredes harmóniát képes napok alatt lerombolni. Persze helyrehozni sajnos már képtelen. A természetszellemek munkáját megzavarva a legnagyobb károkat okozzuk saját magunknak. Sajnos az elemi lények - logikus gondolkodás hiányában - nem tudnak alkalmazkodni a hirtelen váltásokhoz, így a környék energetikai rendszere összeomlik. Ennek orvoslására lett kifejlesztve a litopunktúra nevű módszer. A Föld meghatározott pontjaira köveket helyezve gyógyíthatóak e sebek. Olyan, mint az emberi akupunktúra, csak nagyban.
Érdemes kijárni sokat a természetbe, és megpróbálni ráérezni valamilyen módszerrel a természetszellemek létére. Nem baj, ha nem vagyunk jártasak energetikai módszerekben, és az sem, ha nincs éteri látásunk. Egy kis szeretettel és jószándékkal sokat segíthetünk nekik nehéz munkájukban. Hiszen értünk dolgoznak ők, a Teremtés napszámosai. Csehi István
Megjelent a Manifesztum 5. számában.

Egy rituálé fölépítése

A rituálé összetétele, bizonyos tárgyak mások lehetnek a különböző irányzatokban, mint ahogyan már más anyagokban is leszögeztem. Az alábbiakban a különböző helyeken olvasottakból összeállítottam a közös jellemzőket. Még egy megjegyzés: az elkövetkező anyagokban még több olyan információhoz jutsz, melyeket felhasználhatsz a rituálékban.

A rituálé menete

  1. Kör hívása
  2. Istennő hívása
  3. Isten hívása
  4. Elementálok hívása
  5. Meditáció
  6. Tánc, éneklés
  7. Fő rész
  8. Istennőnek köszönet
  9. Istennek köszönet
  10. Elementáloknak köszönet
  11. Kör elbocsátása

Apró tudnivalók

  • Vedd figyelembe a Hold állását, ha rituálét csinálsz.
  • A rituálékat este a legjobb végezni. Nyugalom van, kevés a zavaró hatás, az energia szint is magasabb.
  • Tervezd meg a rituálét. Ha kell, aprólékosan. Ha még nem csináltál egyet sem, akkor állíts össze egy listát az előkészítendő dolgokról. Én is jártam már úgy, hogy valamit elfelejtettem.
  • Nem muszáj kívülről tudni az egészet. Lehet olvasni is. Ajánlatos viszont előtte hangosan felolvasni, hogy ez a rész könnyen menjen. Főleg az olyan részeket, melyeket talán nem te írtál. Ha mégis ejtesz kisebb hibákat, az nem olyan nagy gond.
  • Ha úgy érzed, már képes vagy rá. akár rögtönözhetsz is.
  • Az Isteneknek van humorérzékük. Ha az orrodra esel, csak jót nevetnek. Ezért ne legyél ideges.
  • Ne kezdj bele, ha nincsen hangulatod hozzá, vagy túl fáradt vagy. Akkor az egész akár rosszul is sikerülhet.
  • Fontos a koncentráció. Az egész rituálé alatt légy tudatában a célodnak. Ez kiemelten fontos.

Felkészülés

  • Ha zenét is akarsz használni, állítsd össze. Figyelj arra, hogy összesen mennyi ideig tart, nehpgy vége legyen mielőtt befejeznéd a rituálét.
  • Mindent helyezz az oltárra, ami kell, vagy annak a környékére.
  • Ne felejtsd el a szöveget! (Már elkövettem.) Tedd sorrendbe.
  • Bizonyosodj meg arról, hogy széles hely van az oltár körül, hogy könnyen körbe tudd járni, táncolni.
  • Készíts ki egy fa pálcikát is. Azzal könnyen meg lehet gyújtani a gyertyákat, mivel lehetnek olyan részek, ahol az egyik gyertyáról kell átvinni a lángot a másikra. Egy tanács: ha a pálcikát többször eloltod, majd meggyújtod, mindig törd le az égett részt, mert az később nehezen gyulladhat meg.

A kör

Minden rituálé egy mágikus körön belül történik. Ez védelmet képez a külső negatív erőktől, vonzza az energiát. Ezt a kört létre kell hozni, hívni (cast). Valamint meg is kell tisztítani belül. Ezt a kettőt együtt is lehet végezni. Itt egy jó módszer:

Mit kell tenned

Mit kell mondanod

  
Gyújtsd meg a gyertyákat. Kezd északon és az óra szerint járj körbe.
Meleg fények gyúlnak
Az éj hideg mélyén.
Egyenként ők
A rítus köre lesznek.
Az egyik kezedbe vegyél három füstölő szálat, a másik ujjaitmártsd sós vízbe. Így meg is tisztítod a kört. 
  
Állj északra
Északon áll
A föld, ami a teste.
Keletre
Menj óra szerint
A fényes szelleméhez.
  
Délre
Délen megtalálod
Szellemének tüzét.
Nyugatra
Nyugaton folynak
Méhének vizei.
  
Állj északra és gyújtsd meg az oltár gyertyákat
A gyertyák égnek,
Tökéletes szeretetben
És tökéletes bizalomban
A kör hívva van!
 Fontos, hogy miközben elvégezzük a hívást, lássuk, elképzeljük a kört. Lehet egy fal, pl. a tűzfal egy nagyon jó kép.
Miután megcsináltuk a kör hívását, a rituálé végéig ne lépj ki belőle, mert áttörsz a falon. Egy könyv arra is figyelmeztet, hogy ilyenkor a kör nagy energiája olyanokat is oda vonzhat, amelyek árthatnak.
Ha végeztünk, akkor a kört elbocsáthatod (close). A hívó rituálé párja az alábbi:

Mit kell tenned

Mit kell mondanod

  
Állj északra
Északon áll
A föld, ami a teste.
Keletre
Menj óra szerint
A fényes szelleméhez.
  
Délre
Délen megtalálod
Szellemének tüzét.
Nyugatra
Nyugaton folynak
Méhének vizei.
  
Északra
A kör nyitva áll,
De nincs feltörve.
Üdv boldogan,
Viszlát boldogan,
És ismét üdv boldogan!

Megtisztítás

Ez több mindenre jó. Egyszer a negatív erőktől szabadítja meg azt, amire használod. Valamint a rezgéseket is elrendezi. Még hozzád is köti a tárgyat.
A megtisztításról többen másmilyen elveket vallanak. Magadat úgy tudod megtisztítani, hogy egyszerűen megfürdesz sós vízben. Mindig használj tengeri sót. Az finomabb. Ez egyébként lazító hatású és ha izomlázad van, akkor is ajánlom.
A lemosható tárgyakat sós forrásvízzel mosd meg. Forrásvizet vehetsz a boltban is. Utána kend át a fém tárgyakat olajjal. Általában oliva olajat javasolnak.
A gyertyákat is meg kell tisztítani. Erre gyertya olajat javasolnak, vagy olivát. Ezt úgy kell csinálni, hogy a gyertya közepétől először felfele dörzsölöd az olajat, majd a közepétől lefele. Mindig csak ezekbe az irányokba dörzsöld. Közben koncentrálj arra, amire használni akarod a gyertyát. Ezeket a megtisztításokat körön kívül kell csinálni.
Egy komplikáltabb módja az alábbi rituálé. Ez benne van a Buckland könyvben is, de gondolom nem sok mindenkinek van meg, mivel nagyon drága. Nekem is az angol könyv másolata van meg. Egy kicsit át is írtam, mert vannak benne nagyon Szász Wiccára jellemző részek. Ez részben egy fordítás. A körben kell csinálni.

Mit kell tenned

Mit kell mondanod

  
Tartsd magasba a tárgyat.
 Úrnő és Úr, Istennő és Isten,
Minden élet anyja és apja.
Bemutatom a személyes eszközömet,
Hogy jóvá hagyjátok.
Akarom, hogy ezek után engem
Szolgáljon eszközként, értetek.
 Helyezd az oltárra az eszközt, lehajtott fejjel térdelve vagy állva gondolj vissza arra, hogyan jutottál hozzá. Majd hogyan alakítottad. Sós vizet szórj rá a kezeddel minden oldalra.  
Ez után tartsd a füstölő füstjébe. Úgy forgasd, hogy minden része a füstbe kerüljön. 
A szent víz és a füstölő füstje ezen eszközből űzzön ki minden rosszat, hogy tiszta legyen, késszen álljon arra, hogy szolgáljon engem és Isteneimet, ahogyan kívánom. Úgy legyen!
 Tartsd a kezedben és koncentrációval irányítsd az energiádat az eszközbe.Átadom energiámat ennek az eszköznek az Istennő és az Isten bölcsességével és erejével. Jól szolgáljon minket mindig. Úgy legyen! 
Ezután 24 órán keresztül tartsd magadnál a tárgyat és a következő három éjszakán tedd a párnád alá.
Ezt minden eszköznél külön meg kell csinálni.

Istennő, Isten, Elementálok

Mivel hozzájuk szólunk, hívni kell figyelmüket. Érdemes a rituálé természetéhez igazítani, hogy milyen néven hívod az Isteneket. Ez természetesen függ az irányzattól, vagy a kultúrától is. Általában hívjuk az összes elemet. A kör zárása előtt köszönd meg nekik a részvételt és bocsásd el őket.

Az Istennő hívása

Kedved szerint tehetsz mozdulatokat az alábbi sorok alatt.
Oh Istennőm, kérlek,
Lépj be a körömbe,
Hallgass meg amikor
Figyelmed hívom.
A következő két változat közül dönthetsz. Válaszd, ami a szívedhez közel áll. Akár mind a kettőt is elmondhatod egymás után.
Hívlak neveiden,
Demetert, Hekatét,
Pelét, Afroditét
Hívom a körömbe.
Hívlak képeidben,
A lányt, az anyát
És a banyát
Hívom a körömbe.
Védj meg itt,
Áldj meg itt,
Add meg az erőt
És légy itt velem.
Rítusomban tisztellek,
Szeretlek szívemben.
Légy velem itt és most,
Hát úgy legyen!

Az Isten hívása

Kedved szerint tehetsz mozdulatokat az alábbi sorok alatt.
Oh Istenem, kérlek,
Lépj be a körömbe,
Hallgass meg amikor
Figyelmed hívom.
Hívom a szarvas
Istent ki az életet
Tartja fenn az
Istennővel szerelemben.
Védj meg itt,
Áldj meg itt,
Add meg az erőt
És légy itt velem.
Rítusomban tisztellek,
Szeretlek szívemben.
Légy velem itt és most,
Hát úgy legyen!

Az Elementálok hívása

Közben mindig állj arra az égtájra, amelyikről akkor beszélsz.
Észak szelleme és védője,
Aki a földből van.
Hívlak, hogy gyere és
Légy velem a körben.
Kelet szelleme és védője,
Aki a légből van.
Hívlak, hogy gyere és
Légy velem a körben.
Dél szelleme és védője,
Aki a tűzből van.
Hívlak, hogy gyere és
Légy velem a körben.
Nyugat szelleme és védője,
Aki a vízből van.
Hívlak, hogy gyere és
Légy velem a körben.
Állj vissza északra.
Erősítsétek ezt a kört, ősi szellemek,
Mert ahogyan fent, úgy lent!

Köszönet az Istennőnek

Kedved szerint tehetsz mozdulatokat az alábbi sorok alatt.
Oh Istennőm, köszönöm,
Hogy beléptél a körömbe,
Meghallgattál amikor
Figyelmed hívtam.
Megvédtél itt,
Megáldottál itt,
Megadtad az erőt
És itt voltál velem.
Rítusomban tiszteltelek,
Szeretlek mindig szívemben.
Itt és most voltál velem,
Igen, így volt!

Köszönet az Istennek

Kedved szerint tehetsz mozdulatokat az alábbi sorok alatt.
Oh Istenem, köszönöm,
Hogy beléptél a körömbe,
Meghallgattál amikor
Figyelmed hívtam.
Megvédtél itt,
Megáldottál itt,
Megadtad az erőt
És itt voltál velem.
Rítusomban tiszteltelek,
Szeretlek mindig szívemben.
Itt és most voltál velem,
Igen, így volt!

Az Elementáloknak köszönet

Közben mindig állj arra a sarokra, amiről most beszélsz.
Észak szelleme és védője,
Aki a földből van.
Köszönöm, hogy itt voltál,
Nélküled lelkem nem járna.
Kelet szelleme és védője,
Aki a légből van.
Köszönöm, hogy itt voltál,
Nélküled lelkem nem lélegezne.
Dél szelleme és védője,
Aki a tűzből van.
Köszönöm, hogy itt voltál,
Nélküled lelkem nem égne élettel.
Nyugat szelleme és védője,
Aki a vízből van.
Köszönöm, hogy itt voltál,
Nélküled lelkem nem tisztulna meg.
Állj vissza északra.
Köszönöm azt, amiket adtatok.
A választás szabadságát adtátok.
Nélkületek lelkem nem lenne szabad!

A rituálé fő része

Sokszor ez a rész a többiekhez képest rövid. Itt kell igazán koncentrálni. Mielőtt a lényegre térnél, akár meditálhatsz is, hogy jobban tudjál összpontosítani. Valamint még az energiát is fokozni kell a körben. Ennek egy módja az éneklés és/vagy táncolás. Ügyelj arra, hogy közben se lépj ki a körből, ezért érdemes minél nagyobbat hívni. Forogj, pörögj, akár egy kis alkohollal is fokozhatod a hangulatot. Én még néha hülyéskedni is szoktam egy picit, vicces mozdulatokat teszek és nevetek. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy vidám vallás. Ha valaki egy keresztény templomban felnevetne, akkor nem valami jó szemmel néznének rá, főleg mise közben. Itt ez nem így van. Mosolyogva csináljuk a rituálét. Mint már mondtam, az Isteneknek is van humorérzékük.
Ezután következik a rituálé fő része. Ha valaki más által megírt rituálét csinálsz, akkor ott minden le van írva. Ha magad írod, akkor itt van egy pár tipp:
  • Ha tudsz, használj egy ugyan olyan célra megírt rituálét alapul. Vagy ötletet meríthetsz belőle, és mégis látod, hogy hogyan nézhet ki egy ilyen rituálé.
  • Próbáld meg verses formában írni, vagy legalább legyen ritmusa.
  • A célt tartsd szem előtt.
  • Ha nem ünnep az oka, akkor minél pontosabban fogalmazz.
  • Ha ünnep az ok, akkor foglald bele, mit ünnepelsz. Ilyenkor fejezd ki szereteted és tiszteletedet az Istenek iránt.
  • Használj szimbólumokat. Például gyújts meg gyertyát a rituálé alatt. Természetesen a megfelelő színűt. Az aktívabb mozdulatok hasznosak. Gesztikulálj, mozogj, vigyél bele az alkalomhoz illő dolgokat. A példában meglátod, mire gondolok.
  • Ilyenkor kell elengedned az összegyűlt energiát. Fejezd be valamilyen erőteljes mondattal.

Samhain rítus

Egy-egy lapra írd fel azokat a dolgokat, amiket
a.) magad mögött akarsz hagyni, ezek lesznek a rossz papírok.
b.) szeretnél, hogy eljöjjenek az új esztendőben, ezek lesznek a jó papírok.
Elmúlt egy év
Az Isten elhagyja
Az Istennő oldalát.
Emlékszem azokra
Akik eddig és
Ez után elhagyják ezt világot.
Égesd el a rossz papírokat.
Istennőm, segíts,
Hogy a fájdalmak
A földdel eltűnjenek.
Temesd el a földbe a hamvat.
Égesd el a jó papírokat.
Istennőm segíts,
Hogy az örömöket
Elhozza a szél.
Szórd szét a levegőben a hamvat.
Van ami lezáródik,
Van ami elkezdődik.
Eljött az új év.
Elmúlt a régi,
S eljött az új.
A régi járja e nap a földet.
Akkor sikerül igazán a rituálé, ha különleges dolgokat érzel közben és utána. Ha érzelmileg is megérint. Ha azt akarod, hogy energiával feltöltött legyél utána is, akkor még táncolj egy kicsit, mielőtt megköszönnéd a részvételt az Isteneknek és az Elementáloknak.
http://aradia.uw.hu/konyvtar/rituale.htm