Mantrák 2


Om Mani Padme Hum
A hat szótagból álló Om Mani Padme Hum mantra a tibeti buddhizmus legismertebb bódhiszattvájához Csenrézihez(szanszkritül Avalokiteshvara; a szeretet és együttérzés bódhiszattvája) kapcsolható.



A mantrát bárki recitálhatja, nem szükséges hozzá előzetes beavatás. A tibeti



buddhisták magukban vagy hangosan szokták ismételni, mellyel felhívják magukra Csenrézi figyelmét és megkapják az áldását. Olvasásakor ugyanaz a hatása, mint ismétlésekor, ezért a szöveget nagyon sokszor kőbe vésik és jól látható helyre teszik. A mantra írott formájának az imamalmokon való forgatása is ugyanazt az eredményt hozza, mint az előző módszerek.

A mantra eredetileg indiai volt, később terjedt el Tibetben. A két nyelv eltérése miatt kiejtése különbözik a két területen.
  • Szanszkrit forma: Om Mani Padma Hum (Avalokiteshvara mantra)
  • Tibeti forma: Om Mani Peme Hung (Csenrézi mantra)

Azonban nem csak a kiejtése különbözik, hanem leírása is:
Ősi indiai Ranjana írás:
Tibeti írás:

A mantra értelmezése:

A mantra Buddha összes tanítását magába foglalja. Több értelmezése lehetséges. Legelterjedtebb fordítása: „Éljen a lótuszban lévő drágakő” vagy „Nézd csak a drágakövet a lótuszban!”
A szótagokat külön-külön is lehet értelmezni. Őszentsége Dalai Láma szerint„nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is
  • Om: az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is.
  • Mani: ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát.
  • Padme: jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja.
  • Hung: az osztatlanságot szimbolizálja.

„Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”

A szent hat szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.
  • Az Om megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való ragaszkodástól
  • A Ma szótag a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet
  • Ni a várakozás és mások elviselésének gyakorlását mozdítja elő (türelem)
  • Pad a kitartásban segít tökéletesedni
  • Me a koncentrálásban segít
  • Hum (Hung) pedig a bölcsesség gyakorlásában segít.
Ezt a hat szótagot meghatározott lélegzési módszerrel ejtik ki. Minden szótagnak más kilégzési és belégzési szabálya van, ugyanúgy, mint ahogyan mindegyik szótagnak meg van a saját színe is, és az, hogy mire vonatkozik.
  • Az Om színe fehér és az istenekre vonatkozik.
  • Ma színe zöld és a titánokra vonatkozik.
  • Ni színe sárga és az emberekre vonatkozik.
  • Pad (Pe) színe égszínkék és az állatokra vonatkozik.
  • Me színe piros és a démonokra vonatkozik.
  • Hum (Hung) színe fekete (vagy sötétkék) és a pokol lakóira vonatkozik.



Összesítve az alábbi táblázatban láthatjuk a szótagok tulajdonságait:
Szótag neve
Miben segít
Színe
Mire vonatkozik
Om
megtisztít a büszkeséghez és boldogsághoz való ragaszkodástól
fehér
istenek
Ma
segít elérni a tökéletességet
zöld
titánok
Ni
elősegíti a türelem gyakorlását
sárga
emberek
Pad (Pe)
segít a kitartásban
égszínkék
állatok
Me
segít a koncentrálásban
piros
démonok
Hum (Hung)
segít a bölcsesség gyakorlásában
fekete/sötétkék
pokol lakói


Aum (Om) Mantra
Mantra
”Amikor megkérdezték Srí Bhagavant, miben van ez az emberek hasznára, egyszerűen annyit mondott: “A kántálás hangja segít elnyugtatni az elmét.” Azt is határozottan kijelentette, hogy ehhez nem szükséges ismerni a szöveg jelentését.”
Arthur Osborne: Az önismeret ösvénye
Srí Ramana Maharsi élete és tanítása
20 évvel ezelőtt tettem meg az első lépéseket a spirituális úton. A REIKI hívott meg erre az Útra. A gyakorlások kezdete óta használom a mantrák átalakító, csendesítő, tisztító erejét.
Hosszú évekig a buddhista beavatásokon kapott mantrákkal gyakoroltam, majd az OM mantra lett a kísérőm. Évekkel ezelőtt, mikor egyedül voltam otthon délelőtt, csak ültem és hangosan hangoztattam az OM mantrát. Sokáig… Lecsendesített. Békesség járt át… Egy más tudatállapotba kerültem, egy másik tudatszintre.
„Ébredős” és reikis csoportokkal is gyakran mantrázunk. Varázslatos ereje van, mikor együtt ejtjük ki ezt a mantrát. Legutóbb egy 1000 fős előadáson vettem részt közös OM-mozásban. Erőteljes hang kívül… majd csend belül…



mantra szanszkrit eredetű szó.
man- : jelentése „gondolkodni”.
tra : jelentése „eszköz”, „oltalom”, „megszabadulás”
A mantra az elmétől való megszabadulás, a felszabadítás eszköze. Vannak olyan mantrák, melyeket bárki gyakorolhat, beavatások vagy szabályok nélkül, de vannak olyanok is, melyek ismétlésének, alkalmazásának bizonyos szabályai vannak. Vannak személyes mantrák, melyek titkosak és az egyén fejlődését szolgálják. Ezeket a gurutól kapja a gyakorló.
A mantra lehet egy hang, szótag, szó vagy rövidebb mondat, illetve lehet szavak sorozata is. Maga a hang a lelki átalakulás kifinomult eszköze.
A mantrák nem csupán egyszerű szavak soraiból állnak, hanem minden egyes szóban erő rejlik. A szavak minden egyes szótagja életenergiával telített. Ezek az energiák a mantra hangoztatása közben felszabadulnak és gyógyírként hatnak az őszinte odaadással gyakorlóra.
A legismertebb mantraként használt szótag az OM vagy AUM, míg a legismertebb mantrák a Haré Krisna mantra, a Gájatrí mantra, és a buddhizmusban használt Om mani padme hung mantra.
Aum




Pranavának nevezik és a legfontosabb hindu szimbólum – a hinduizmus emblémája.
Az Aum a legfontosabb alap- vagy gyökérmantra, ezért sok mantra (recitáció), ima és rituálé elején mondják.
Az OM az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó (bija). Az „Om” a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli. A hinduizmus szerint a „szent Om” szótag a védánta és a hindu filozófia szóban kifejezhető esszenciája.
Az „Om” három hangból tevődik össze, ezek az „A”, „U”, és „M”. Noha három szótagból áll, mégis minden dolgot tartalmaz – ezzel fejezi ki a világ hármasságát, plusz a három egységéből összeálló teljességet. A három hang sok tételt jelöl, de valószínűleg a legfontosabb a világmindenség hármas aspektusa, a test-lélek-szellem:
- az „A” jelképezi a durva anyagi világot (az ébrenlét állapota),
- az „U” az asztrálsíkot (az álom állapota),
- az „M” pedig az elmén túljutott állapotot szimbolizálja ( a mélyalvás állapota)



A teljes szimbólum ezek együttesét szimbolizálja.
Mindemellett az „ajna csakra” (harmadik szem) mantrája is.
Nagy népszerűségnek örvend a meditálók körében, mivel ismételgetéselenyugtatja az elmét, a testet energiával (pránával) tölti fel, segít kiszakadni az érzékek világából, erősíti az elmélyülést. A megfelelő légzésirányítással (pranayama) és az „Om hang” használatával különböző transzállapotok érhetőek el. Mint egyetemes szimbólum, vizuális formában is létezik. Hasonlóan a kereszt szimbólumhoz, viselőjének védelmet ad a negatív hatások ellen, segíti a lélek harmóniájának megtartását, védelmező mágikus szimbólum.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aum