Ugrás a fő tartalomra

Gyogynövények"2

Különböző teafajták








Zöld tea
A kínai és a buddhista írásokban a Camellia sinensis-t hatékony orvosságként említik, amely ráadásul meghosszabbítja az élettartamot is. Habár az összes teafajta rendelkezik gyógyhatásokkal, vannak fajok, amelyek több polifenolt és antioxidánst tartalmaznak, mint mások. Ideális esetben a teák összes variációját rendszeresen kellene fogyasztanunk, hogy kiaknázzuk a jó tulajdonságaikat. Tudjon meg többet a különböző teafajtákról, mielőtt megismeri a gyógyhatásaikat!
A zöld teát gőzölt tealevelekből készítik. A leveleket közvetlenül szüret után kiszárítják és felmelegítik, így megelőzik a levelek fermentációját. Egy csésze zöld tea kb. 25 mg koffeint tartalmaz, és a fekete teához képest enyhébb íze van. Katekinekből, koffeinből, teaninból és sokféle vitaminból és ásványi anyagból áll.
Fekete tea
A világ teafogyasztásának 75 %-áért a fekete tea a felelős. A Camellia sinensis leveleiből készítik: felgöngyölik, megerjesztik, kiszárítják, majd felmorzsolják őket. Ebben a teában van a legtöbb koffein (kb. 40 mg csészénként), és enyhén kesernyés íze van. A koffein érzékenyek kerüljék a fogyasztását; remek ital azonban azoknak, akik egy gyors energialöketre vágynak.
Gyógynövénytea
A gyógyteák a szó szoros értelmében nem nevezhetők teának, mert nem a Camellie sinensis-ből készítik. Más, gyógyhatásokkal rendelkező növények leveleiből, gyökeréből, magjaiból, kérgéből és virágaiból készülnek. Nem tartalmaznak koffeint, így gyermekek is fogyaszthatják őket. A fogyni vágyók kerüljék a gyógyteákat, mert veszélyes hashajtókat tartalmazhatnak. A gyógyteák gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban. A levendulatea nyugtató hatású: lecsendesíti a testet és az elmét. A kamillatea is erősen nyugtató hatású, és természetes fájdalomcsillapító.
A borsmentatea javítja az emésztést és segít az orrduguláson. A gyógynövényteákat a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.
Fehér tea
A fehér tea a legkevésbé oxidálódott teafajta. Mivel a leveleket nagyon fiatalon szüretelik, ennek a teának van a legenyhébb íze. A fehér tea hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon kevés koffeint, csészénként kb. 15 mg-ot tartalmaz, így a koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Antioxidáns-tartalma viszont igen magas, mert a leveleket kevésbé dolgozzák fel. A fehér tea kiváló kiegészítője mindenki étrendjének.
Ízesített tea
Az ízesített teát gyógynövények, fűszerek, virágok és illatok hozzáadásával készítik. Rengeteg variációjuk létezik, az áfonyától a fahéjon át a narancshéj- és a levendula ízű teákig. Ezekhez a teákhoz fekete, zöld vagy fehér tea leveleit adják. Az ízesített teák ugyanúgy tartalmaznak antioxidánsokat és más gyógyhatású elemeket, mint az ízesítetlenek.
Oolong tea
Az oolong tea a fekete teához hasonlít, és kevés ideig fermentálják – ettől kapja a különleges ízét. A koffeintartalma változó. A zöld oolong tea kevesebbet, a sötétebb verziók többet tartalmaznak (kb. 30 mg-ot csészénként). Az oolong teában több antioxidáns van, mint a zöld teában.
Pu-Erh tea
A pu-erh teát erjesztett és fonnyasztott levelekből készítik. Kevés koffeint és sok flavonoidot tartalmaz. A pu-erh leveleit lepényekbe nyomva árulják.

A tea gyógyhatásai

Oldja a stresszt és a szorongást
A golgotavirágból készült tea sok krizin nevű flavont tartalmaz, amely stresszoldó hatásairól ismert. Ideális választás a stresszre, álmatlanságra és szorongásra hajlamos emberek számára. Igyunk mindennap egy csésze golgotavirág teát lefekvés előtt az elme lenyugtatására. A fekete tea csökkenti a stresszhormonok szintjét a testben, valamint csökkenti a szisztolés vérnyomást is.
Segít a fogyásban
Kutatók kimutatták, hogy a teában található polifenolok, a koffeinnel együtt, növelik az energiaráfordítást és a zsírok oxidációját, amely fogyáshoz vezet. Az oolong tea cukor nélkül az egyik legjobb ital fogyáshoz. A matétea is segíthet a fogyásban. A teákban, különösen a zöld teában található egy matein nevű vegyület, amely felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is hozzájárulva a fogyáshoz.
Elégeti a hasi zsírt
Több tanulmány kimutatta, hogy az oolong tea rendszeres fogyasztása fogyáshoz és kisebb csípőmérethez vezet. Katekineket és koffeint tartalmaz, amely beizzítja a test belső zsírégető kemencéit, és akár két órára felgyorsítja az anyagcserét. Emellett polifenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek meggátolni a zsírépítő enzimeket. A jázmintea is jó választás azoknak, akik karcsúbb vonalakat szeretnének.
Öregedésellenes hatások
A fehér tea kevésbé feldolgozott állapotban kerül elénk, mint a többi teafajta. Erős antioxidánsokat tartalmaz, polifenolokat és ECGC-t, amelyek csökkentik az öregedés jeleit, a bőrhibákat és a kisebb ráncokat. Erősítik az elasztint és a kollagént, megakadályozva a ráncok kialakulását.
Védi a májat
Az oxidatív stressz és a gyulladások akut májbetegségeket okozhatnak. A zöld teában található katekinek elnyomják és csökkentik a májproblémák súlyosságát.
Megelőzi és kezeli a rákot
A fehér és a zöld tea sok EGCG-t tartalmaz, ezért hatékony rákellenes hatásuk van. A polifenolokban gazdag teák lassítják bizonyos rákok, pl. a gyomor-, a vastagbél-, a mell-, a máj-, a prosztata-, a végbél- és a bőrrák előrehaladását. A zöld tea gyakori fogyasztásával hatástalaníthatjuk a dohányzás káros hatásait, ezzel is csökkentve a tüdőrák kockázatát. A fekete tea is tartalmaz EGCG-t, de sokkal kisebb mennyiségben. A zöld teát fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki mellrák.
Jót tesz a fogaknak
A fehér tea sok kalciumot és fluort tartalmaz – két alapvető tápanyagot, amely nagyon fontos a fogak és az így egészségének megtartásában. A fekete tea magas polifenol-tartalma megelőzi a rossz leheletet és gyógyítja a fogínysorvadást. A polifenolok ezen kívül megakadályozzák a baktériumok szaporodását a szájüregben, ezzel is megelőzve az ínybetegségeket, a fogszuvasodást és a fogkőlerakódást.
Jót tesz a cukorbetegeknek
Amellett, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a zöld tea rendszeres fogyasztása szinten tartja a vércukrot is. A teában lévő poliszacharidok meggátolják a glükóz felszívódását, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Csillapítja a fejfájást
A gyömbértea meggátolja a kémiai jelátviteleket, amelyek a fejfájáshoz vezető agyi duzzanatokat okozzák. Az aszpirinhoz hasonló gyorsasággal csillapítja a gyulladást. A fejfájás első észlelésekor igyunk gyömbérteát a gyors megkönnyebbülésért.
Természetes vágyfokozó
A ginzengtea fellendíti a libidót és a nemi hormonok működését, ezzel leküzdve a merevedési zavarokat. Ginzenozidokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az ivarmirigy szöveteire és serkentik a spermatermelést.
Javítja a szellemi egészséget
Tanulmányok szerint a tea megelőzi és kezeli a degeneratív természetű idegrendszeri betegségeket. A tea természetes összetevői javítják a memóriát és a tanulási képességeket. A zöld tea rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük és lelassíthatjuk az időskori demenciát. Az L-teanin nevű aminosav és a koffein fellendítik az agyműködést és nyugodt, koncentrált állapothoz vezetnek. A tea mindemellett csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát férfiaknál és nőknél is.
Anti-allergén
A zöld tea antihisztamin tulajdonságainak köszönhetően megelőzi és csillapítja az allergiás reakciókat és a szénanáthát. A benne lévő antioxidánsok blokkolják az allergiás reakciókhoz vezető biokémiai folyamatokat. Többféle, tüsszögéssel járó allergia kezelésében hasznos lehet, többek között az állatszőr, a por és a pollen okozta allergia esetében. Emellett csökkenti az olyan allergiás tüneteket, mint a tüsszögés, a megduzzadt orr-nyálkahártya és a szemek pirossága.
Javítja a bélmozgást
Fogyasszunk napi két alkalommal borsmentateát a székrekedés kezelésére. Elősegíti a jótékony baktériumok működését a belekben, ezzel javítva a bélmozgást. Emellett elpusztítja a belekben az ételekkel bejutó kártékony baktériumokat.
Fenntartja a folyadékegyensúlyt
A tea segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát és biztosítja az energia egyenletes eloszlatását a szervek között. Az egészséges folyadékegyensúly azért fontos, mert több energiát és kitartást biztosít számunkra a mindennapi tevékenységeinkhez.
Javítja a bőr egészségét
A zöld tea antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai elpusztítják az akné baktériumait, csökkentve a duzzadást és a bőr pirosságát. Az EGCG és a polifenolok védik a bőrt az ultraviola sugárzástól, ezzel megelőzve a bőrrákot. A sejtek oxidálódását és sérülését is megakadályozza, fiatalosabb bőrt biztosítva számunkra.
Természetes vízhajtó
Napi 2 dl tea fogyasztása akár 8%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A tea vízhajtó, így stimulálja a vizelet áramlását, ezzel megelőzve az epekövet is.
HIV-terápia
A zöld tea aktív összetevője, az EGCG antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megállítani a HIV vírust.
Természetesen kezeli az alvászavarokat
A macskagyökértea a tökéletes választás az alvászavarokban szenvedők számára. Ez a gyökér több összetevőt is tartalmaz, amely nyugtató hatásával elősegíti az elalvást. Igyunk egy csésze macskagyökérteát pár órával lefekvés előtt a gyors elalváshoz.
Gazdag antioxidáns-forrás
A tea több változata rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek megvédik a testet a szennyeződésektől és betegségektől, erősítik az immunrendszert és leküzdik a fertőzéseket. Az antioxidánsok elpusztítják a testben lévő szabadgyököket, amelyek erősen instabil szerkezetek, és hajlamosak kárt okozni a DNS-ben és a sejtek működésében.
Védi a szívet
Egy japán kutatás során kimutatták, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Rendszeres fogyasztásával 46%-kal csökkenthető a magas vérnyomás kockázata. Meggátolja a vérrögképződést, ezzel megelőzve a stroke-ot és a szívrohamot. Egy másik, holland tanulmány szerint napi két csésze fekete tea fogyasztásával csökkenthető a szívroham kockázata. A tea rengeteg flavonoidot, kempferolt, kvercetint és miricetint tartalmaz, amelyek segítségével csökkenthető a halálos szívizominfarktus esélye. 
Szinten tartja a vérnyomást
A fekete tea csökkenti a vérnyomást és semlegesíti a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait az erekre. A fehér tea rendszeres fogyasztása csökkenti az alacsony sűrűségű fehérjék, és növeli a jótékony koleszterinek szintjét a testben. Napi fél csésze oolong teával majdnem 50%-kal csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát.
Erősíti a csontokat
A teában lévő tápanyagok és polifenolok javítják a csontok minőségét, és csökkentik a csontritkulás esélyét. A zöld tea javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét férfiaknál és nőknél is. A zöld teában található katekinek jót tesznek az ízületi gyulladásos betegeknek: csökkentik a gyulladást és lassítják a porcok elkopását, ezzel megelőzve a reumás arthritiszt.
Javítja a szem egészségét
A zöld tea magas antioxidáns-tartalma pozitív hatással van a szem szöveteire és a retinára. Csökkenti a szemben az oxidatív stressz mértékét, ezzel csökkentve a sárgafolt sorvadás esélyét is.
Fellendíti az anyagcserét
A zöld tea katekinjei rendkívüli hatással vannak az anyagcserére. Akár 24 órára fellendíthetik az anyagcserét. Egy év alatt akár 4 kg-ot is leadhatunk csupán a zöld tea fogyasztásával. A tea emellett növeli a kitartást testmozgás közben. A katekinek növelik a test zsírégető képességét, ezzel javítva az izmok teherbírását is.
Legyőzi az influenzát
A fekete tea hatékony védelmet nyújt az influenza ellen. Nemrég kimutatták, hogy aki napi kétszer gargalizál fekete tea kivonattal, könnyebben ellenáll a vírusnak.
A tea rendkívül sokoldalú ital, ihatjuk jéghidegen vagy melegen. Több mint 1500 fajta tea létezik a világon – találjuk meg a számunkra legkedvezőbbet, és élvezzük ki a gyógyhatásait!

25 szuper étel az anyagcsere javítására



Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát, figyelje meg az étrendjét! A mai rohanó világban a legtöbb dolgozó ember nem eszik rendesen. Az egészségtelen nassolás, a gyorséttermi ételek, a túl sok üdítőital és a mozgáshiány nagyon rossz hatással van a testre, és depressziót, dühöt, frusztrációt és különböző szívproblémákat vált ki. Ennek megelőzésére elkezdhetünk mozogni, sok vizet inni, kiegyensúlyozottan étkezni és méregtelenítő ételeket enni. Egy ilyen diéta segít megnövelni az energiaszinteket a testben, méregteleníteni a szervezetet, megerősíteni az immunrendszert, megtisztítani a bőrt és egészségesebb és frissebb érzést biztosítani számunkra.
Itt olvashat 25 ételről, amely  javítja az anyagcserét és természetes módon képes csúcsra járatni a testünket







Hinár
Ez a 25 méregtelenítő étel segít egészségesebbé tenni az étrendünket és jobb formába hozni a testünket. A legtöbb ezek közül nyersen, vagy ételekbe főzve is fogyasztható, így mindig színes, érdekes és kiegyensúlyozott maradhat az étrendünk.
Ez a nem megszokott növény izgalmassá teszi az ételeket. Adjunk belőle egy keveset turmixokhoz vagy ivólevekhez, hogy megtisztítsuk a testet az olyan méreganyagoktól, mint a kadmium, az ólom vagy a stroncium. A hínár rengeteg jódot tartalmaz, ez pedig egy természetes anyagcsere-javító anyag.
Cékla
Ha törődünk a testünkkel, ő is törődik velünk. Erre az egyik legjobb módszer a cékla. Ez az élénk színű gyökérzöldség nem csak jól mutat a tányéron, de tele van béta-cianinnal is, amely egy rákellenes hatású vegyület. A céklában ezen kívül található vas, cink, magnézium és kalcium is, mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A cékla sok B3-, B6- és C-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz: ezek a tápanyagok jót tesznek a májnak és a húgyhólyagnak, elősegítik az epetermelést, amely része a szervezet méregtelenítési folyamatának.
Gyömbér
A gyömbér javítja az anyagcserét és kimossa a méreganyagokat a testből. Gingerolt és shogaolt tartalmaz, amelyek elősegítik a jobb emésztést és felgyorsítják a táplálék útját a bélrendszerben. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a hányingert és csillapítja a torokfájást is. Fájó torokra finom és hatékony orvosság a gyömbéres citromtea.
Brokkoli
A brokkoli, a gyerekek ellensége, egy kiváló méregtelenítő növény. A keresztes virágúak egy fontos tagjaként – a többi kereszteshez hasonlóan – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a testben felgyülemlett felesleges ösztrogén hatásait. A túl sok ösztrogén hízáshoz, premenstruációs szindrómához és rákhoz vezethet. A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amihez diétázáskor fordulhatunk a test méregtelenítéséért vagy egy egyszerű harapnivalóért az egészségesebb életstílus felé vezető úton.
Hagyma
A hagymák rendkívüli hatással vannak a májra. A nyers hagyma gazdag forrása a kénalapú aminosavaknak, és glutationnal, egy gyorsan ható méregtelenítővel látja el a testet. A hagymákban található egy természetes vérrög-gátló anyag, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A hagymát általában nyersen, salátában vagy főtt ételek részeként fogyasztják. Mivel gyakran használjuk ezt a zöldséget, sokan folyamatosan érezhetik a jótékony hatásait. Akik még nem, kezdjenek minél előbb hagymát fogyasztani az erős ízéért és a rengeteg gyógyhatásáért!
Ananász
Mindenki kedvenc trópusi gyümölcse a méregtelenítésre is kitűnő. Az ananász jó sok bromelaint tartalmaz – ez egy emésztőenzim, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítja az emésztési folyamatokat. A bromelain segít a fehérjék megemésztésében, csökkenti a test gyulladásait és hozzájárul a zsírok lebontásához is. Az ananászban lévő mangán nyugtatja az idegeket PMS idején. Szürcsölhetünk hideg ananászlevet, vagy ehetjük magában a gyümölcsöt, de hozzáadhatjuk főtt ételekhez vagy salátákhoz is. Az ananász mindenféle formájában finom!
Káposzta
A káposztát nem mindenki szereti, de mindig jó, ha van belőle az asztalon. Remek kénforrás, amely nagyon fontos a vegyületek egyszerű elemekre való bontásában. A kén segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. A káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, amely kihajtja a felesleges folyadékokat a testből.
A zöldség emellett glükozinolátokat is tartalmaz – ezek organikus vegyületek, amelyek szintén hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A káposztában A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folát is található. Nem véletlen, hogy az egyik legjobb méregtelenítő étel, amit csak ehetünk.
Alma
Az alma egy rendkívül hatékony méregtelenítő gyümölcs, amely javítja az anyagcserét. Tápanyagokban gazdag és pektint is tartalmaz – egy oldható rostot, amely megtisztítja a testet az adalékanyagoktól és fémektől. Az almában kálium is található, amely segít visszaállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testben.
Mungóbab
A mungóbab nem csak egészséges, de a fogyást is elősegíti. Tele van fehérjékkel és más tápanyagokkal. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Ez a bab is remek méregtelenítő, megtisztítja a testet a magas zsír- és cukortartalmú ételek miatt felgyülemlett toxinoktól.
Búzafű
A búzafű csökkenti a vércukorszintet, így javítja az anyagcserét. Lúgos természetű, és segít fenntartani a vér pH-értékét. A búzafű egy gyorsan ható és igen hatékony méregtelenítő növény, amelyet különböző receptekben használhatunk ínycsiklandó ételek készítéséhez és a gyógyhatásainak kiaknázásához.
Fahéj
A fahéj rengeteg mangánt tartalmaz, amely nem csak a PMS tüneteinek kezelésére jó, de méregtelenít is. Segít a testnek feldolgozni a zsírsavakat és megtartani a vércukorszinteket. Mangán mellett kalciumot is tartalmaz, amely megtisztítja a vért a toxinoktól. A Ceylon fahéj kumarin tartalma alacsony, így gyerekek is azt bátran fogyaszthatják. 
Spárga
A spárga sok nemzet számára igazi ínyencfalat. Kevésbé ismert tény, hogy természetes vízhajtó, amely kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A káposztához hasonlóan segít megtartani az egyensúlyt a folyadékok és az elektrolitok között a testben.  A spárga ritka és nagyon finom kiegészítője lehet az ételeinknek, nem beszélve a gyógyhatásairól.
Avokádó
Az avokádó tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek megakadályozzák az egészségtelen zsírok felszívódását, ezzel megelőzve az elhízást és a szívbetegségeket. Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet és tágítja az ereket. A gyümölcsben található glutation nevű vegyület segít a májnak méregteleníteni a szintetikus vegyületeket és kb. 30 féle karcinogént mos ki a testből. Az avokádó olaját gyakran használják samponok és balzsamok készítéséhez, mert dúsítja a hajat és erősíti a hajtöveket.
Kurkuma
A kurkuma vasat, mangánt és rostokat tartalmaz, rendkívül jót tesz az emésztőrendszernek. A magas kurkumintartalma miatt a kurkuma természetes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő fűszer. Segít megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket és a rákot. A fantasztikus méregtelenítő hatásai mellett a kurkuma megelőzi az érfalak megkeményedését; csökkenti a sejtekben lerakódott koleszterint és bizonyos enzimek termelésével megelőzi a gyulladásokat. A kurkuma hasonlóan működik a COX-2 gátló szerekhez, amelyeket az ízületi gyulladás okozta duzzanatok és fájdalom csökkentésére használnak. A kurkumát Indiában nagyon régóta használják nap, mint nap az ételek fűszerezéséhez, méregtelenítéshez, a köhögés és a megfázás megelőzéséhez, és aktív hatóanyagként szépségápolásban is a ragyogó bőrért.
Retek
A retek természetes méregtelenítő, amely növeli az epe áramlását a testben, így egészségesen tartja az epehólyagot és a májat. Javítja az emésztést és megtisztítja a testet a méreganyagoktól. A csípős íze és a jótékony hatásai kárpótolják a kellemetlen szagokat, amelyeket főzés közben áraszt.
Koriander
A koriander magjai segítik az emésztést és fenntartják a test egészséges koleszterinszintjeit. A levelei segítenek a méregtelenítésben, megtisztítják a szervezetet az olyan nehézfémektől, mint az ólom és a higany. A koriander leveleit salátaöntetekhez is fel szokták használni. Emellett adhatjuk turmixokhoz, vagy húsos ételekhez is díszítésként.
Gránátalma
A gránátalma az egyik legjobb anyagcsere javító étel. Tele van antocianinnal, amely védelmet nyújt a test számára a gyulladások, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Ez a zamatos gyümölcs magában, gabonapehelyhez adva, főtt ételek hozzávalójaként vagy ivólé formájában is fogyasztható. Pár tanulmány szerint a gránátalma lelassítja az öregedés folyamatát, így meggátolja a ráncok kialakulását a bőrön. A gránátalma szabályozza a kollagén termelés gyengülése okozta károkat is a bőrben.
Lenmag
A lenmag is a méregtelenítő- és gyógyhatásairól ismert. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely elősegíti a belső tisztogatást. A lenmag tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek segítik az egészséges bélmozgást. A magok a koleszterin újra felszívását is meggátolják a vastagbélben.
Citrom
A citrom, amellett, hogy gazdag C-vitaminforrás, méregtelenítő gyümölcs is. Stimulálja az enzimek kiválasztását a jobb emésztés érdekében, és úgy segít a méregtelenítési folyamatokban, hogy a toxinokat vízben oldódó anyagokká alakítja, így azok könnyen kimosódnak a szervezetből. Reggelente egy pohár citromlé az antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően máris segít megtisztítani a vért és helyreállítani a vastagbél pH-értékét. A citrom C-vitamintartalma támogatja az immunrendszert is. A citromot többféleképpen fogyaszthatjuk: ihatjuk ivóléként, készíthetünk belőle salátaöntetet, páclevet, de adhatjuk turmixokhoz is. Ez a sokoldalú gyümölcs remek ízt kölcsönöz az ételeknek, és rendkívül egészséges.
Áfonya
Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként hat: megelőzi a szövetkárosodást krónikus gyulladások esetén, és csillapítja a fájdalmat is. Az áfonya antibiotikus hatóanyagai segítségével megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok akadályt képezzenek a húgyutakban, ezzel megelőzve a fertőzéseket. Antivirális tulajdonságai, valamint a proantocianidin nevű fitonutriensek segítségével méregteleníti a testet.
Fokhagyma
A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetesen előforduló méregtelenítő. Erős antivirális, antibiotikus és fertőtlenítő hatásai vannak. A fokhagyma nyersen vagy főzve fogyasztva megvédi a szervezetet a megfázás és más baktériumok ellen, valamint megszabadítja a testet a kórokozó mikróbáktól és megelőzi az endogén méreganyagok termelődését. A fokhygama rengeteg ként tartalmaz; ez is egy fontos méregtelenítő anyag.
Goji bogyó
A goji bogyó gazdag tápanyagokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A C-vitamin könnyíti az emésztési és a kiválasztási folyamatokat, a béta-karotin pedig javítja a máj működését.
Leveles kel
A leveles kel hatékony rákellenes tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a testet a veszélyes anyagoktól. Rostban gazdag növény, így a bélrendszer tisztításához is hozzájárul. A kel semlegesíti a cigarettafüstben található vegyületeket és méregtelenítő enzimek termelésére stimulálja a májat.
Barnarizs
Az egészségesebb életvitel érdekében váltsunk barnarizsre! Tele van B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral és mangánnal, egyéb méregtelenítő tápanyagok mellett. A barnarizs rostot is tartalmaz, amely tisztítja a vastagbelet. A benne lévő szelén védi a májat és javítja az arcszínt.
Grapefruit
A 25 természetes méregtelenítő étel listáját a grapefruit zárja. Ez a gyümölcs rostokban és tápanyagokban gazdag, és mivel segíti a zsír lebontását a májban, a fogyást is elősegíti. A grapefruitot ivóléként vagy salátában is fogyaszthatjuk.

10 konyhai élelmiszer, amely jobb, 

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.
10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:
1, Kurkuma
Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.
A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.
2, Gyömbér
A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.
3, Fahéj
A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.
4, Fokhagyma
A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.
5, Szegfűszeg
A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.
6, Kardamom
Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a „fűszerek királynője” nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal.  A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.
7, Köménymag
A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.
8, Méz
A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.
9, Vöröshagyma
A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.
10, Citrom
A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.
Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.

Az állóképesség és az energiaszint növelése

Energiaszintjei feltöltésére elegendő néhány egyszerű életmódbeli változtatás és otthoni praktika, amelyek közül a leghatékonyabbakat alább megtalálhatja:

1.    Fekete melasz
A cukornád finomítása során keletkező melléktermék, a fekete melasz sikeresen erősíti állóképességét. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, mangánt, káliumot, és rezet, amely anyagok segítik állóképessége növelését. 
1. Adjon egy evőkanálnyi fekete melaszt egy pohár melegvízhez vagy tejhez. 
2. Napi 1-2 alkalommal fogyassza állóképessége növelése érdekében. 
2.    Kókuszolaj
A kókuszolaj egészséges zsírokat tartalmaz, főképp nagy mennyiségű közepes láncú trigliceridet, amelyeket szervezete könnyedén felhasznál direkt energiaforrásként. 
Emellett a kókuszolaj megőrzí szíve egészségét, erősíti immunrendszerét, és javítja egész szervezete egészségi állapotát. Amennyiben nem viszi túlzásba fogyasztását, segíti a hasi zsírpárnák eltüntetését is. 
Fogyasszon el naponta 1-2 evőkanálnyi extra szűz kókuszolajat, amelyet smoothie-ba vagy reggeli kávéjába is keverhet, vagy akár sütés során is felhasználhat. 
3.    Almaecet
Az almaecet alkalmazása remek módja a kimerültség kezelésének, segíti szervezete lúgosítását, és energiaszintje növelését. Emellett regeteg elektrolitot is tartalmaz, amelyek extra löketet adnak állóképességének. 
1. Keverjen el egy teáskanálnyi nyers, szűretlen almaecetet egy pohár vízben, majd adjon hozzá egy kevés mézet. 
2. Naponta kétszer fogyassza.
4.    Kurkuma
Az erős sárga színű fűszernövény kurkumint tartalmaz, amely hatóanyag rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír. 
Erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíti a fizikai kimerültség gyógyítását és energiaszintje megfelelő szintre állítását. 
Emellett segíti a gyorsabb felépülést és növeli a teljesítőképességet is. Amennyiben túldolgoztatta izmait, a kurkuma ennek kezelésében is segíthet. 
1. Naponta igyon meg egy pohár kurkumás tejet. 
2. Elkészítéséhez adjon ½ – 1 teáskanálnyi őrölt kurkumát egy csészényi forrásban levő tejhez, fedje le, és kis lángon forralja öt percig. 
3. Ekkor vegye le a tűzről, öntse át egy pohárba, édesítse egy kevés mézzel, és fogyassza el. 
- Frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevekhez keverjen egy kevés kurkuma levet, ezzel is egészségesebbé téve az italt. 
- Orvosa beleegyezésével fogyasszon kurkuma tartalmú étrendk-iegészítőket. 
5.    Zöldtea
Napi egy csésze frissítő zöldteával növelheti szervezete állóképességét és energiaszintjét. Az italban található polifenolok segítik a kimerültség valamint a stressz csökkentését, ráadásul a jobb alvásban is segítenek. 
Az American Physiology Society szaklapban 2005-ben megjelent kutatás szerint a zöldtea kivonat rendszeres fogyasztása 24%-kal növeli a fizikai teljesítőképességet.
1. Adjon egy teáskanálnyi zöldtea levelet egy csésze meleg vízhez. 
2. Fedje le és hagyja öt percig állni. 
3. Ekkor szürje le, ízlés szerint édesítse egy kevés mézzel, és fogyassza el. 
4. Naponta 2-3 csésze zöldteát fogyasszon. 
- Orvosa beleegyezésével fogyasszon zöldtea tartalmú étrend-kiegészítőket. 
6.    Fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket
Még az enyhe magnéziumhiány is befolyásolhatja állóképességét és energiaszintjét. A magnéziumnak ugyanis fontos szerepe van a glükóz lebontásában és energiává alakításában. 
Amennyiben alacsony az energiaszintje, fogyasszon több magnéziumban gazdag ételt, a magnézium ajánlott napi beviteli mennyisége férfiak számára 350 mg, nők számára pedig 300 mg. 
- A sötétzöld leveles zöldségek, az olajos magvak, a halak, a szójabab, az avokádó, a banán, a keserűcsokoládé mind remek magnéziumforrás. 
- Orvosa beleegyezésével fogyasszon magnézium tartalmú étrend-kiegészítőket. 

7.    Maradjon aktív
Bár úgy tűnhet, mintha ezzel éppen céljai ellenkezőjét érné el, de a megfelelő fizikai aktivitás, főképp a gyaloglás, remek módja energiaszintje növelésének. A gyaloglás segíti a tüdőkapacitás növelését, valamint erősíti a szívében és szíve körül található izmokat. 
Emellett segíti az emésztést is, amely segíti a méreganyagok távoltartását szervezetéből. Ezek az összetevők pedig mind fontosak a megfelelő állóképesség és anyagcserefolyamatok fenntartásához. 
- Reggelente sétáljon egy keveset a szabadban, lehetőleg füves területen.
- Az úszás, kerékpározás, futás, és a hasonló testmozgások nagy mértékben segítik állóképessége növelését. 
8.    Gyakorolja a rekeszizom légzést
A rekeszizom légzés, vagy más néven hasi légzés segíti energiaszintjei helyreállítását. Ha szervezetébe több oxigén jut, az nyugtató hatással van elméjére és testére is, segíti a stressz és a feszültség leküzdését, amely gyakran rossz hatással van energiaszintjére is. 
1. Feküdjön hátra egy kényelmes helyen és lazítsa el izmait. 
2. Tegye tenyereit hasára.
3. Orrán át mélyen lélegezzen be nagyjából két másodpercen keresztül.
4. Fújja ki a levegőt száján keresztül, nagyjából négy másodpercen át. 
5. Ismételje tíz percen keresztül.
6. Naponta 2-3 alkalommal ismételje.
9.    Olajos öblögetés
Ez az ősi Ayurvedikus gyógymód nagy mértékben megnövelheti energiaszintjét. Immunrendszere ekkor ugyanis elvátolítja a szervezetében lerakódott méreganyagokat, amellyel megnövelheti szervezete energiaszintjét is. 
1. Tegyen szájába egy evőkanálnyi extra szűz, hidegen sajtolt kókuszolajat.
2. Öblögessen az olajjal 15-20 percen keresztül.
3. Köpje ki az olajat, semmi esetre se nyelje le azt.
4. Mosson fogat és öblögessen langyos vízzel.
5. Reggelente, felkelés után alkalmazza, mielőtt bármit enne.
10.    Hidratálás
Szervezete testsúlyának 65-70%-a víz, amennyiben ennél kevesebb, az nagy mértékben befolyásolhatja energiaszintjeit.
A megfelelő hidratálással csökkentheti fáradtságát és megfelelő szinten tarthatja energiakészletét. A víz emellett az izomfáradtság csökkentésével megnöveli állóképességét is. 
- Naponta fogyasszon megfelelő mennyiségű vizet, rendszeres időközönként. 
- Fogyasszon nagy mennyiségű, otthon elkészített gyümölcs- vagy zöldséglevet.
- A levesek, főzelékek, vagy pörköltfélék is segítik szervezete hidratálását.
Emellett fogyasszon kevesebb alkoholt és koffeintartalmú italt, ugyanis azok dehidratációt okozhatnak. 
Extra tanácsok:
    Ügyeljen a megfelelő alvásra, amely segíti szervezete újra feltöltését.
    Energiaszintje visszaszerzéséhez pihenjen egy keveset megerőltető testmozgások után. 
    Zárja ki étrendjéből az energiaszintjét csökkentő tápanyagokat, mint a finomított termékek, a cukor, és a koffein.
    Fogyasszon nagy mennyiségben vasat, fehérjét, és összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket. 
    Legyen optimista, ezáltal segítheti szervezete egészségének fenntartását és koncentrációképességének növelését is. 
    Jógázzon, amely segíti elméje és teste erejének növelését is. 
    Naponta néhány percet töltsön meditációval, ezáltal segítheti szervezete állóképességének növelését is.
/drtihanyi.com/