Egészséges ember

Mikor az emberek megbetegednek, válságba kerül az egészségük gyakran megijednek és futnak az orvoshoz, hogy gyógyítsa meg őket! Ilyenkor gyakran hajlandóak életmódjukon változtatni, elhatározzák - ha nem is tesznek fogadalmat -, hogy egészségesebben kívánnak élni. Aztán ha szerencsések és látszólag visszaszerzik az egészséget, a gyógyszerek hatására elmúlnak a tünetek, gyakran visszatérnek oda ahonnan indultak és könnyen abbahagyják az egészségükre való odafigyelést! Mert ahhoz hogy a tervből valóság legyen hiányzik egy olyan lépcsőfok amit nagyon kevesen hajlandóak meglépni!
A kényelem a legtöbb ember életében sokkal fontosabb szempont mint a felelősség vagy a tudatos életmód választása, felvállalása! Azonban a tűnetek eltűntetése nem oldja meg a próblémát, nem veszi ki a betegség gyökereit, csupán abba a hamis tudatba ringat, hogy már nincs betegség! Pedig ott van és sokkal nagyobb és sokszor már visszafordíthatatlan csapásra készül! 
Tény hogy az emberek többsége 40 évig feláldozza az egészségét, hogy pénze legyen, majd 40 évig kénytelen a pénzét feláldozni, hogy egészsége legyen! 
Vagy legalább mentse ami menthető! Egészségünk gyakran csak akkor válik fontossá, amikor szervezetünk jelez, valami nagy és tartós baj ér. Akkor viszont honfitársaink hatvan százaléka elrohan orvoshoz, a többiek pedig még akkor sem mernek vagy akarnak a dolgok végére járni. Saját felelősségünk tehát, hogy komolyan vesszük-e a megelőzést.

Manapság, amikor egészségről beszélünk, ahányan tesszük, annyiféle dologra gondolunk.
De mit értünk egészségen? Vannak akik szerint nincs is egészséges ember csak rosszul kivizsgált beteg!
És mi a betegség? Feltétlen rossz? Vagy csak a szervezet jelzése, ami jó dolog mert felhívja a figyelmet arra, hogy valamit nem jól csinálunk, valahol baj van?
És mi a teendő ha "megbetegedtünk?" Jó-e csupán a hagyományos nyugati orvoslásra hagyatkozni - aminek lényege többnyire a tünetek megszüntetése - vagy érdemes lenne nagyobb teret engedni a természetes gyógymódoknak melyek lényege a betegségek okainak feltárása és azok kezelése! Ha a betegség valóban hasonló az autókban található kis piros lámpákhoz, melyek a kocsi meghibásodására figyelmeztetnek akkor át kell gondolni, ha kigyullad egy lámpa akkor mit csinálunk? Kikötjük a lámpát, hogy ne lássuk vagy szerelőhöz megyünk és megkerestetjük a hiba okát és gyökerénél kezeljük a dolgokat?
Mert felvetődik a kérdés ki az egészséges vagy egészségesebb? 
A készételek, gyors éttermek hamburgerein, sült krumplijain, cukros üdítőin lakmározó elhízott gyerekek vagy a „csont és bőr algákon és vadászatból táplálkozó afrikai kisemberek? Esetleg a bulimiás szuper vékony modellek?
Vagy kik az egészségesebbek: Nick Vujicic aki kéz és láb nélkül boldogan él és motivációs trénerként bejárja a világot, vagy egy ünnepelt Hollywoodi sztár aki sokadik szexuális kalandja mellett, kábítószerben vagy alkoholban vezeti le feszültségét?
Ki van jobban kitéve a veszélyeknek az aktív sportoló aki mindent megtesz hogy a maximumot hozza ki az eredményeiből, vagy az otthon számítógép előtt dolgozó ember?

Nehéz a választ egyértelműen megadni!
Testi – fizikai egészséghez tartozik a:
- megfelelő táplálkozás
- vitaminok, nyomelemek, bevitt tápanyagok
- a mozgás
- a testi méregtelenítés
A lelki-érzelmi egészséghez tartozik
- pozitív gondolkodás
- negatív gondolatok és érzelmek kizárása, illetve pozitívvá formálása
- egészségtudatos szemléletmód kialakítása
A szellemi egészséghez tartozik:
Az ember békességben él Teremtőjével és annak szelleme által, szellemében él.

Ép testben ép lélek! – Ez igaz de csak helyesen értelmezve! Maga az ép test még nem garancia arra, hogy valaki egészséges lelkiállapotú is legyen! De az igaz, hogy a lélek nehezen elválasztható a testtől és a depresszió, pánikbetegség, alvászavarok és egyéb érzelmi lelki problémák mögött gyakran vitamin vagy ásványi anyaghiány áll, és például B vitamin, magnézium pótlással, omega 3 zsírsavakkal, vagy például az agytoniknak is hívott „baby”ganoderma kivonattal óriási eredményeket lehet elérni. De sorolhatnám még a különböző gyógynövényeket mint pld a noni, oroszlánsörény gomba stb amik szintén az idegszálak, receptorok kapcsolódását segítve, az információáramlást támogatva javulást hozhatnak az elvileg lelkileg beteg páciensekben!
De ugyanolyan fontos visszafelé értelmezve is ez a mondat, hisz sokszor ha ép a lélek akkor a test is egészséges lesz! Gondoljon bele, milyen sokszor segíti a gyógyulást ha valaki nagyon akar élni, és lelkében nem adja fel! A hit, a pozitív gondolkodás a lélek ápolása és „karbantartása” sokszor többet használhat mint bármilyen csodavitamin! De fordítva is igaz! Sokszor a sokaknál bevált „csodavitaminok” azért nem használnak valakinél, mert lelkileg olyan erősen kételkedik annak hatásában, hogy ezzel „lelkileg” blokkolja annak hatékonyságát!
Egy szóval az ember egy összetett lény, és ahhoz, hogy megértsük müködését, és a legtöbbet tehessük a teljes egészség megőrzéséért, nem választhatjuk szét egyes részeit! A test a lélek és a szellem ápolása és karbantartása hozhat csak teljes egészséget mindenki számára!

A Létezés különböző állapotai

A következő kategóriákba oszthatjuk az embereket, akikkel találkozunk:
Emberek, akik már betegek
Emberek, akik a betegség határán vannak
Emberek, akik egészségesnek tűnnek
Emberek, akik élvezik a magas szintű egészséget

Az első három csoport teszi ki a népesség nagy részét. Talán a fiataljaink egy maroknyi csapata esik az utolsó kategóriába. Nagy életerő és a Jól-Lét érzése rendkívül ritka a mi nemzedékünkben.
Más így fogalmazta meg az egészség elvesztésének lépéseit:

Egészség: az Egyetemes Lexikon definíciója szerint: Testi, lelki és szellemi épség, nagy teljesítőképesség és jó közérzet. Az igazi egészség nem csak azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem elevenséget, életerőt és életörömet jelent.

Betegség:
 Már nem ennyire egyértelműek a meghatározások, abban viszont bizonyára egyetérthetünk, hogy egy beteg ember nem érzi jól magát a bőrében. Biztos, hogy nincs összhangban önmagával és az élettel, és hogy ez az állapot negatívan hat, az ő lelki, szellemi és testi létére. Az is biztos, hogy a betegségnek különböző szintjei vannak. Nem ugyanolyan hatást fejt ki ránk egy múló nátha, mint egy évek óta tartó fájdalmakkal járó testi elváltozás.

Optimális egészség: Ez az az állapot, mely felnőttként nagyon keveseknek adatik meg. Nézzen körül az ismeretségi körében! Hány olyan embert ismer, aki nem szokott beteg lenni, aki alapvetően vidám és folyamatosan energikus, reggel, este, délben? Nézzen meg egy jó állapotban lévő kisgyereket, milyen boldogan használja az energiáit: könnyed, fáradhatatlan, szinte árad belőle a jókedv. Ez az állapot az optimális egészség!
A testünk ilyenkor enyhén lúgos állapotban van.

Normál állapot: 
Energiáink csökkennek, hangulatunkra sem a lelkesedés, inkább egyfajta visszafogott érdeklődés, unalom jellemző. Ezen a szinten már időnként megjelennek a betegségek, egy –egy nátha , enyhe fejfájás, nem súlyos és nem tartós. Látható, hogy nem ez a szint a teljes egészség, mégis ma már kifejezetten jó állapotú embernek számít az, akinek csak ennyi panasza van.

Szükség állapot
Az energia szintre elmondhatjuk, hogy már egyáltalán nem olyan, mint régen. Elkezdünk kávézni, azt a hamis illúziót keltve magunknak, hogy attól energikusabbak leszünk. NEM IGAZ. A kávé nem ad energiát, csak megemeli a vérnyomásunkat, úgy hogy mellékhatásként tovább savasítja testünket. Érzelmi állapotunk tovább csökken. Kialakulnak tartós, vagy rendszeresen visszatérő betegségek. Nem kerülnek el minket fertőző betegségek, hatással vannak ránk a frontok stb. És JÖNNEK FEL RÁNK A KILÓK!

Veszély: 
Kifejezett energia szegénység, fáradékonyság tapasztalható. Az itt található emberek nehezen viselik a fizikai megterhelést és a hangulatuk sem ideális. Gyakran idegeskednek, panaszkodnak, szoronganak, rettegnek. Megjelennek a veszély szint tünetei a betegségek legváltozatosabb fajtái. Hogy kinek milyen, az nagyban függ a családi hajlamtól. Általában ez az a szint, ahol orvoshoz fordulunk és megrémülünk, hogy elveszthetjük az egészségünket……pedig itt már nem az egészségünk van veszélyben, hanem az ÉLETÜNK!

Mi a baj a nyugati orvoslással? 
Ismeretes, hogy régen Kínában az orvost csak addig fizették, ameddig páciense egészséges volt. Az orvos hivatása és elsődleges feladata az egészség fenntartása, megőrzése volt. Ezzel szemben manapság főként a nyugati kultúrában már csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor megbetegedtünk. Az egyik szemlélet és gondolkodásmód egészségközpontú, a másik betegségközpontú.
A nyugati orvoslás fő szakterülete a már meglévő betegségek kezelése, tűneteinek csökkentése, a fájdalom csökkentése, műtéti beavatkozások stb...
A keleti orvoslás viszont a betegségek gyökeréhez próbál lehatolni, meg keresni a valós okokat és indokokat amik bizonyos tűneteket okozhattak, és azokat próbálja kezelni, megszűntetni legnagyobb részben a test a szervezet öngyógyító képességeit felhasználva, arra építve, azt stimulálva!
Mig a természetes módszereknek általában nincsenek nem lehetnek mellékhatásaik, addig nem titkolható tény, hogy a gyógyszerek mellékhatásából kialakuló halál a 4. leggyakoribb halálozási ok például az USA-ban!
Míg a gyógyszereket túl lehet adagolni, és a szervezet gyakran hozzájuk szokik, így folyamatos dózis emelésre lehet szükség a hatás eléréséhez, addig a gyógynövények, gyógygombák gyakorlatilag adaptogének, segítik a szervezet adaptálodását az egyre romló és változó környezeti hatásokhoz, és nem lehet túladagolni őket, illetve nem kell növelni a dózist az idő folyamán, nem szokik hozzá a szervezet és nem lesz "ellenálló" velük szemben!
Míg a gyógyszerek általában betegségspecifikusak - vérnyomás gyógyszert nem írnak fel cukorbetegnek stb..- addig a természetes dolgok, mivel nem a betegségre hatnak, hanem a szervezetet erősítik, nem betegségspecifikusak, univerzálisak!
Ettől függetlenül a gyógyszerekre nagy szüksége van az orvostudománynak, a már kialakult betegségeknél, de jobb ha nem kell eljutnunk ebbe a szakaszba, vagy ha már gyógyszereket kell szednünk, akkor jobb ha természetes módon erősítve a szerveztünk, megpróbáljuk ezek mellékhatásait kiküszöbölni, esetleg orvosi ellenőrzés mellett adagjukat, dózisukat csökkenteni, és ha még lehet akkor a kiváltó okokat megszüntetve szedésüket megszüntetni fokozatosan, orvosi felügyelet mellett! Egyes étrendkiegészítőkről például elmondható, hogy segítik a gyógyszerek hatékonyságát illetve csökkentik azok káros mellékhatását! Lsd például kemoterápia esetén a ganoderma tisztítja a vérereket, így könnyebben és hatékonyabban jut el a kemoterápia a sejtekhez, illetve - betegek tapasztalatai alapján - a kezelések nem olyan megterhelőek, nem hullik ki a haj, és nincs az a fokú erőtlenség, hányinger stb mint anélkül normál esetekben! Ez egy jó példája annak, hogy a természetes és a nyugati orvoslás, tud együtt munkálkodni, nem ellenségei egymásnak!
A tapasztalatok szerint a leghatékonyabb és a legolcsóbb betegség megelőzés: az egészség megőrzése.
Ahhoz azonban, hogy a megelőzésről beszéljünk, válaszolnunk kell a fő kérdésre:
Hogyan keletkeznek a betegségek? 
Valóban vírusok és baktériumok váltják ki azokat? Vagy sokkal inkább a legyengült emberi szövetek állnak a háttérben?
Például abban az esetben, ha a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz, bizonyos funkciókat már nem képes többé ellátni. Mivel a hiány következtében a szervezet valóban legyengül, nem tud ellenállni a vírusok és a baktériumok általi támadásoknak, így kialakul a betegség. Ki vagy mi tehető ilyenkor felelőssé?
 betegségek keletkezésének okainál nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a lelki szellemi tényezőket, amik szintén befolyásolhatják egy-egy betegség kialakulását! Ha csak egy kicsit is odafigyelünk, a magyar nyelvre rögtön szembetűnik, hogy a mérges szó azt jelenti, hogy valaki a harag által mérget termel a szervezetében! Ugyanez történik mikor valaki „savanyú” vagy a keserűség marja!
Nem véletlen, hogy egyesek szerint a stressz minden betegség okozója!
Ezek szerint testünk elsavasodását nem csak a rossz táplálkozás, hanem a rossz lelki beállítottság is okozhatja, vagyis gondolataink, érzelmi világunk s a hitünk is óriási szerepet játszik egy-egy betegség kialakulásában, lefolyásában! A különböző hit vagy erkölcs által negatívnak ítélt dolgok mellett se mehetünk el közömbösen. Téved, aki azt hiszi, hogy büntetlenül meg lehet úszni az erkölcsi, érzelmi bűnöket, elfojtott érzelmeket! „Míg elhallgattam, megavultak csontjaim, napestig jajgattam, könnyeztem.” (Zsolt. 32:1–3, 5)
A gyógyulás útjában tehát, sokszor lelki,szellemi problémák, rendezetlen ügyek is lehetnek, ami ellen semmilyen csodakapszula nem véd meg! 
De most maradjunk a pusztán materiális megközelítésnél.

Egy egyszerű váladékvétel a torokból kimutatja, hogy minden ember nyálkahártyájának természetes lakói a sztreptobacilusok és a sztreptokokkuszok. Mégis csak keveseknél alakul ki a torokgyulladás. Miért? A válasz igen egyszerű. A szervezet sajátjának mondható védekezési rendszere, a legtöbb esetben erősebbnek bizonyul, illetve a testszövetek túlságosan intaktak ahhoz, hogy megfelelő táptalajt biztosítsanak a sztreptobacilusok elszaporodásához.
A vírusok és a baktériumok támadása sohasem eredményes egészséges testszövetek esetén, ezt akár egy törvényszerűségként is értelmezhetjük. Csak beteg szövetekben képesek szaporodni.
Ők a legkisebb természetes dögevők. Táplálékukat kizárólag beteg szövetek alkotják.

Pasteur és Bernard vitája 
Két orvos, Pasteur és Bernard a múlt évszázadban egy hosszú és eldöntetlen vitát indítottak meg. A vita arról a kérdésről folyt, hogy a betegségek lefolyásában vajon minek van fontosabb szerepe: a szöveteknek vagy a kórokozóknak. Pasteur meggyőződése szerint kórokozók állnak a betegségek kialakulásának hátterében, Bernard pedig a beteg testszöveteket tette felelőssé.
A vita évekig elhúzódott, és Pasteur csak a halálos ágyán ismerte be, hogy Bernard-nak van igaza. Hogy jutott el idáig? Felismerte, hogy magasan az alpesi hegyekben élő emberek igen jó egészségnek örvendenek, hiszen tiszta gleccservizet isznak, és azzal locsolják a termőföldjüket is. Ellenben azok az emberek, akik alacsonyabban fekvő területeken éltek, és földjeik ásványértéke meg sem közelítette a fenti területekét, gyakrabban váltak betegekké. Azt tapasztalta, hogy azok a földművelők mégis egészségesebbek, akik olyan völgyben laktak, melynél a szántóföldeket rendszerint elárasztják a hegyről alácsurgó folyók. Az elöntött földek tápanyagokban jóval gazdagabbak voltak.

Az állatok egészségesebbek, mint mi?
Körülbelül 50 évvel ezelőtt számos amerikai farmer és tehenész belátta, hogy ha az állatok takarmányát ásványi anyagokkal pótolják, azok a betegségekkel szemben jóval védekezőbbé válnak.
Egészen eddig az időpontig mindenfelé olyan birkákat lehetet látni, melyek idegrendszere olyan súlyos mértékben megsérült, hogy az evés módját is elfelejtették. Másutt diabéteszben szenvedő lovakkal találkozhattak, melyek a betegség következtében kómába estek, majd elpusztultak. A sertéseket csontritkulás kínozta, így a párzás során nem ritkán szabályosan kettétört a hátsó lábuk
Ezek voltak napirenden. Később megtanulták a farmerek, hogyan kell egészséges állatokat tenyészteni. Takarmányukhoz vitaminokat és ásványi anyagokat adagoltak.
Ismerik Önök azt az adatot, amely megmutatja, hogy napjaink Amerikájában hány újszülött látja meg a világot valamiféle születési rendellenességgel? Az arány egy az ötezerhez.
Az állatok esetén ugyanez az adat egy az ötvenezerhez. Tehát az esély mintegy százszor kisebb.
A háttérben álló ok a következő: Azt a kutyaeledelt, melyet például a Health Packing Company állít elő 40 különböző ásványi anyag felhasználásával készítenek el. A laboratóriumi körülmények között élő állatok eledele 28 ásványfélét tartalmaz. Nos, menjünk csak el a legközelebbi élelmiszerüzletbe, és olvassuk el egy bébiétel összetevőit. Egyetlen olyan dobozt sem fognak találni, amely 12-nél több ásványi anyagot tartalmazna! Ez több mint aggasztó nem? Mikor láttak Önök beteg kutyát?
Beteg gyermeket sajnos minden szünetben láthatunk, ha egy iskola udvarán körülnézünk. Nem is egyet. Gyermekek, akik köhögnek, zihálnak, orrot fújnak, és már a felnőttkoruk előtt meghatározó szerepet tölt be életükben a betegség. Az egészségesnek tűnő gyermekek is gyakran olyan problémákkal küszködnek, mint például koncentrációs zavarok, vagy hiperaktivitás, esetleg mindkettő.
Ha arra gondolunk, hogy gyermekeink számára a megfelelő tápanyagbővítményekkel egy egészségesebb jövőt biztosíthatunk, akkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a várandós anyák számára is elsőrendű kérdés, hogy elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag álljon a rendelkezésükre.
A betegségek kialakulását általában 6+1 dologra vezethetjük vissza:
Én ezt csak úgy nevezem, hogy M3S2O vírus !
M – minden napi mérgeink, mérgezett táplálkozás
M – minőségi éhezés és folyadékhiány
M - mozgáshiány
S – savasodás
S – stressz
O - oxigénhiány
És a plusz egy : a szellemi faktor ami miatt, hiába adunk mindent meg a betegnek amíg ezen a területen nem rendezi a dolgait sokszor nem tud meggyógyulni!
Nézzük röviden mi az az 5 ok amikre visszavezethető a legtöbb betegség kialakulása:

1. Méreganyagok felhalmozódása! Környezetszennyezés!
Szintetikus vegyületekkel vagyunk körülvéve. Ezek az anyagok a tisztítószerektől egészen a növény védőszerekig mindenben megtalálhatók, és belekerülhetnek az élelmiszerbe, vízbe, levegőbe és a testünkbe (ez különösen a zsíroldékony toxinokra igaz). Bárhol is élsz, valószínűleg egy sor különféle vegyi anyagot hordozol magadban, amelyeknek semmi keresnivalója ott. Az egészségtelen táplálkozással, sok mesterséges „mérgezett” élelmiszerrel bekerülő méreganyagok tovább károsítják a szervezetet, s a rossz keringés miatt a vér nem is tudja elszállítani a méreganyagokat sejt szinten és ez betegségeket okoz! Az élelmiszeripar ma már mesterien állít elő mesterséges élelmiszereket, melyek „olyanok mint az eredeti” csak semmit nem tartalmaznak a természetes formából! Lásd gyümölcsízű szörpök, joghurtok fagyi stb. Ma már ha ha kávét iszol nem lehetsz benne biztos, hogy az kávéból van, az eléd kerülő paradicsom vagy déli gyümölcs nem biztos hogy látott valaha napsugarat vagy csak egy kamionban érlelték és sorolhatnánk még a listát! Ijesztő statisztikák számolnak be arról, hogy évente hány kiló szintetikus, vegyi anyag kerül be a szervezetünkbe az élelmiszereken és a vízcsapon..keresztül! A környezetszennyezés, a különböző veszélyes vagy veszélytelennek vélt sugárzások /röntgen,mobiltelefon, mikrosütő, számítógép, monitor, TV stb/ további kemény kíhivások elé állítja a szervezetet pld. szabadgyökök sokaságával bombázva azt!
Ha ezeket nem vezetjük ki a szervezetből, akkor a betegségek és a halál nagy teret kaphat közöttünk!
2. Minőségi éhezés - vitamin és tápanyaghiány! Megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének hiánya.

A betegségek okozója a legtöbb esetben nem valami, hanem valaminek a hiánya.
A vitaminok olyan anyagok, amik akkor betegítenek meg, ha nem vesszük be őket” Szentgyörgyi Albert


3.Mozgáshiány
A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Ezt minőségi éhezésnek hívják a szakemberek, ami mindannyiunkat érint. Olyan, mintha egy ceruzaelemmel akarnánk működtetni az elektromos sütőnket. Aki már délután négy órakor fáradt, vagy csak tíz-húsz percig tud folyamatosan koncentrálni, majd utána kávéznia kell, kezdjen el táplálék-kiegészítőket szedni, és akkor jön rá, hogy mi a szervezet normális teljesítőképessége.
A táplálkozással gyakran az a baj, hogy a tápláléknak nevezett dolgok, semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, így igazából minőségi éhezésben szenvedünk! A táplálék-kiegészítőket nevezhetnénk igazából tápláléknak mivel azok tartalmazzák a szükséges hatóanyagokat mint vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak, enzimek stb míg a többi egészségtelen kaja lehetne a táplálék-kiegészítő, hisz azok tartalma sokszor csak felesleges kalória, és káros színezékek! A méregtelenítéshez feltétlenül, de az egészséges élethez is nélkülözhetetlen a napi minimum 2-3 literfolyadék, ha lehet tisztított víz!

Az alábbi tápanyagokat vitális anyagokat szervezetünk napi szinten igényli:
60 ásványt, 15 vitamint, 12 lényeges aminosavat és további 3 fontos zsírsavat. Összegezve tehát 90 tápanyag bevitelére van szükségünk nap mint nap. Az emésztéshez szükséges enzimeknek is több mint a felét kivülről kellene bevinnünk, mert a szervezet nem termeli őket!
Most nem tanácsokat szeretnék osztogatni, csupán a szükségletekre szeretnék rávilágítani. Körülbelül tíz kórállapot köthető az említett 90 tápanyag mindegyikéhez, amennyiben nem kerülnek elegendő mennyiségben a szervezetbe.
Ez annyit jelent, hogy mintegy 900 betegség kiváltó oka vezethető vissza valamelyik ásvány hiányára.
Gondolja el, mit jelent mindez gyermekeinkre nézve! – ők egészségesek lehetnének, ha gondoskodnánk arról, hogy ez a 90 tápanyag minden nap biztosítva legyen a szervezetük számára.
A világ képe teljesen átalakulna, ha ezek a megelőzhető betegségek eltűnnének a semmibe!
Mindent megtesz a vitaminok felszívódása érdekében? Nem elegendő csupán megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot szedni, gondoskodni kell azoknak a sejtekhez történő szállításáról is!
Erről lentebb részletesebben lesz szó, de itt is meg kell említeni, hogy ha tele van méreganyagokkal a szervezet, el van savasodva és salakanyagok fedik be a bélbolyhok falait akkor, hiába veszi a legdrágább vitamint nem fog tudni felszívódni! Ezért bármilyen vitaminkészítmény fogyasztása előtt, fontos a szervezet méregtelenítése és a salakanyagok eltávolítása!
A rendszeres fizikai aktivitás szervezetünk egészséges működésében és a jó közérzetünk fenntartásában fontos szerepet játszik

Csökkenti a stresszt, erősíti szív és érrendszerünket, tüdőnket, növeli az energia háztartásunkat, elősegíti a megfelelő testtömeg elérését illetve megtartását, s ami a legfontosabb növeli saját önbizalmunkat. Fontos, hogy a nyirokrendszernek nincs saját "pumpája" így a megfelelő keringéshez feltétlenül szükség van a mozgásra! Gyakorlati tapasztalat az is, hogy egy megerőltetőbb mozgás, pld úszás vagy kocogás után mért értékek mindif alacsonyabbak cukros betegeknél!
Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai inaktivitás, vagyis a rendszeres mozgás hiány nagyban hozzá járul a szervezet korai öregedési folyamatihoz, krónikus betegségek kialakulásához, mely egyenes úton vezet a fiatal kori halálozáshoz.
A rendszeres mozgást, szervezetünk karbantartása érdekében kellene beépítenünk minden napjainkba, akár otthon vagyunk, az iskolában vagy a munkahelyen… hiszen az aktív, mozgással teli életmód a kulcsa egy kiegyensúlyozott, egészséges életnek.
A mozgás egy olyan dolog melyre bárki képes, hiszen nem kell maratoni távokat lefutni, vagy órákat a kondi terembe tölteni, a legegyszerűbb mozgásformák is megteszik hatásukat!
A szervezet helyes ph sav – bázis egyensúlyához a táplálkozásunkkal 1 adag savas étel mellé kellene 4 adag lúgos ételt fogyasztani, ehelyett / Magyarországon szerintem többszörösen is / inkább fordítva táplálkozunk és 4 savas mellé néha bekapunk valami lúgosat is. Ez a szervezet elsavasodásához és az elégtelen emésztéshez vezet, ami a legtöbb probléma gyökere! A legtöbb betegség így a magas vérnyomás, csontritkulás, allergiák, de az elhízás is ennek következménye, vagyis a szervezet reakciója a savak kivonására, közömbösítésére!
Melyek a túl savasodás tüneti? 
Elhízás, túlsúly
Szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, magas koleszterinszint
Fáradtság, alacsony energiaszint
Emésztési zavarok
Candida és más gombás, baktérium fertőzések
Cukorbetegség
Bőrtünetek, kiütések
Allergiák (pl. ételallergiák)
Asztma
Gyors öregedés
Depresszió

Ha elsavasodunk, akkor beindulnak a szervezet védekező mechanizmusai.
Milyen védekező mechanizmusok indulnak be?
Lássuk hogyan veszi fel szervezetünk a harcot ezek ellen a savak ellen?
A. Szervezetünk megpróbálja a savakat semlegesíteni úgy, hogy ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kapcsolja össze őket. Ennek eredményeképpen salakanyagok keletkeznek. Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szerveken keresztül (vese, belek, bőr) eltávoznak szervezetünkből.

B. Amennyiben mértéktelenül táplálkozunk túl sok sav és méreganyag keletkezik, s a szervezetnek semlegesítenie kell a bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia - főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot -, amiket a csontokból, a fogakból, a porcokból és az izmokból von ki.Ennek következményei: fogszuvasodás, csontritkulás, érelmeszesedés, vérellátási zavarok.

C. Amikor a szervezet már teljesen kimerítette saját ásványi anyag készletet, nem képes többé a savakat semlegesíteni, akkor kénytelen azokat a szervezet zsírpárnáiban elraktározni. Bizonyos szempontból tehát zsírpárnáink jó szolgálatot tesznek számunkra. Szó szerint megmentik az életünket. Sajnos a mai ember már régen leszokott az egészséges (legalább 80% - ban lúgos) ételek fogyasztásáról és a legtöbb ember teste ezért el van savasodva. Erről könnyen meggyőződhet a reggeli vizelet pH értékének megállapításával - ha 7,0 alatt van az érték - akkor el van savasodva , vagyis acidosisban szenved. A szervezetünk igyekszik megtartani a működését és a savakat a kevésbé fontos területeken (zsírszövet, kötőszövet) raktározza. Amikor ezek a "savraktárok" is megtelnek, jönnek a fontosabb szervek károsodásai. Amikor végig követjük egy ember egészségügyi pályáját, akkor megfigyelhetjük, hogy a szívinfarktust vagy a rákot vagy az agyvérzést, mint a végállomást, megelőzte az elhízás, az ízületi panasz, a reuma, allergia, a gyomorégés, a krónikus fáradtság, az ekcéma vagy bármely egyéb túlsavasodásra utaló jelenség.
Előbb vagy utóbb az elsavasodás, sejtjeink mérgekkel való telítődése sejtszintű károsodáshoz vezet. Ugyanakkor bizonyos sejtek képesek alkalmazkodni az ilyen megváltozott körülményekhez. Ahelyett, hogy elpusztulnának - ahogy a normális sejtekkel történik túl savas környezetben -, abnormális, mutáns sejtekké válnak, és így kibírják a terhelést.

Ezeket az abnormális sejteket hívjuk rosszindulatú sejteknek. Ezek már nem reagálnak az agyból érkező impulzusokra, és eltérnek attól is, ami a DNS-emlékezetében kódként szerepel, ezért képesek végtelen és rendszertelen burjánzásra.
Így keletkeznek a daganatos betegségek.
Otto Warburg, kétszeres Nobel-díjas tudós kísérletei során 42 állatfajnál alakított ki rákos betegséget kizárólag azáltal, hogy lecsökkentette vérükben a pH-értéket, és megfosztotta a sejteket az oxigéntől.
Észrevette, hogy már enyhe savtúlsúly is drasztikusan lecsökkenti az a vérben oxigénszintet. A túlzottan lúgos vérben is csökken az oxigén mennyisége, de a fokozottan savas környezet sokkal nagyobb problémát jelent.
ÉRDEKESSÉG! Warburg kísérleteinek másik tanulsága az volt, hogy a ráksejtek - a legtöbb baktériumhoz hasonlóan - oxigénszegény környezetben szeretnek élni. Valahányszor lecsökkentette 35%-kal az oxigén szintjét egy egészséges sejtben, az elrákosodott. Kiderítette, hogy az oxigén mennyiségének növekedése megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, és végső soron - akárcsak a lúgos környezet - el is pusztítja őket.
Először is kérjük vessen egy pillantást az alábbi képekre, hogy megérthesse miben rejlik a mai kor emberének legtöbb betegsége.
Amikor egészségesek vagyunk és a savak-lúgok egyensúlya, vagyis a sav-bázis egyensúly megfelelő, akkor a sejtjeink ésszerveink összhangban és tökéletesen működnek. A képen egy egészséges ember vérének vörösvérsejtjeit látja, amikor a szervezetében a sav-bázis egyensúly optimális, azaz enyhén lúgos. Jól látszik, hogy a vörösvértestek teljesen elkülönülnek, az alakjuk szép, szabályos, szinte világítanak a jó felszíni töltéstől és a sejtek közötti tér tiszta, áttetsző, ekkor elegendő mennyiségű éltető oxigénnel tudják ellátni a sejteket.


A megváltozott pH-egyensúly eredményeként a vörösvérsejtek torzultak, összetapadtak lesznek a vér ragadossá és sűrűvé válik, a hajszálerek eltömödnek és ezáltal lényegesen kevesebb oxigént képesek a sejtekhez szállítani, a sejtek oxigénhiánnyal küzdenek másrészt a méreganyagok, savak elszállitása is leáll így a savak szétmarhatják rombolják a sejteket szöveteket! Az elsavasodás súlyosabb stádiuma: a sejteket körülvevő térben már rejtett szöveti savasodás van jelen.
Mivel a szervezet elegendő mennyiségű ásványi anyag (lúg) hiányában már képtelen eltávolítani a vérben képződött savmaradékokat, ez a sejtek széteséséhez vezet.

A savas közeg megváltoztatja a vörösvérsejtek membránjának negatív felszíni töltését, amely a sejtek összetapadásához vezetés ezáltal csökken az oxigénszállító képességük, de ugyanilyen "pénztekercs" képletet eredményez akár 20 másodperces mobiltelefonálás is.Torz életvitelünk, táplálkozási szokásaink, negatív gondolataink és szervezetünket nap mint nap terhelő mérgek, savak előbb vagy utóbb az egészséges sav-bázis egyensúly megváltozásához vezetnek.


Egy savas közeg fáradt, beteg sejteket hoz létre, ami hatással van szerveinkre, egészségünkre egyaránt. A savak és a mérgek felborítják a test belső pH-egyensúlyát, aminek következtében az egészséges sejtek szerkezete felbomlik és már nem tudják optimálisan ellátni funkcióikat és emiatt előbb vagy utóbb betegségek alakulnak ki. A hosszú ideig fennálló savas kémhatás szétmarja a szöveteket, apránként belerágva magát a vénákba, artériákba, és kapillárisokba, mint ahogy a sav a márványba. Ha észrevétlen marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályozni fog, a szívünk dobogásától kezdve az agy által kibocsátott idegi impulzusokig. Az elsavasodás tehát sejtszintű károsodáshoz vezet.

5. Stressz
Rengeteg betegség létezik, ahol az orvosok a felállított diagnózist kezelik, a problémák, a tünetek azonban újra és újra visszatérnek. Ezeket a betegségeket a legtöbb esetben a stressz okozza. Ha már régóta gyötrik visszatérő egészségügyi problémák, amivel az orvosok nem tudnak dűlőre jutni, akkor valószínűleg Ön a stressz áldozata. Biztosan Önnel is előfordult már, hogy szabadsága alatt szinte „elfeledkezett” azokról a nyavalyákról, betegségekről, melyek egyébként folyamatosan megkeserítik életét. Mintha nem is lennének. Ez azzal magyarázható, hogy egy kicsit más tudatállapotba került, a másfajta életvitel, életritmus, a mindennapi gondoktól és problémáktól való elszakadás, ha rövid időre is, de stressz mentessé tette Önt.
A cél az, hogy ezt az állapotot érje el a hétköznapokban is!
Sajnos a tünetek mindig a legrosszabbkor törnek ránk. Ilyenkor segít a gyógyszer, és már mehet is minden tovább. De nem ez a megoldás. Gondoljon mindig arra, hogy az egészséges életmód nem egyeztethető össze a gyógyszeres kezeléssel. A cél mindig a gyógyszermentes állapot.
Így a stressz és az idegesség kezelése a lelki egészség karbantartásába tartozik, ahol nagy szerepe van a hitnek, a pozitív gondolkodásnak és az élethez való helyes hozzáállásnak!

6. Oxigénhiány - amely a rák táptalaja!

"Úgy tekinthetünk az oxigén hiányra, mint a betegséget egyedül és legnagyobb mértékben okozó tényezőre, így a vér oxigén hiányának következménye bizonyosan kiindulópontja az immunrendszer gyengülésének és a kezdete rettegett egészségügyi problémáknak, úgymint ráknak, leukémiának, AIDS-nek, kandidának, rohamoknak és idegproblémáknak."
B. Goulet, The Magic of Aerobic Oxygen, Focus on Nutrition 
"Az összes komoly megbetegedés esetében vele járó alacsony oxigén állapotot találtunk... A testszövetek alacson oxigénellátottsága bizonyosan betegséget jelez... A hypoxia, vagy oxigénhiány a szövetekben az összes degeneratív megbetegedés alapvető okául szolgál."
Dr. Stephen Levine, neves molekuláris biológus szerző

"A ráknak csak egy fő oka van. Ez pedig a testi sejtek normál légzésének anaerob (oxigénhiányos) légzéssé válása."
Dr. Otto Warburg, rákkutatásért Nobel díjjal kétszeresen kitüntetett.

"A szövetek elégtelen oxigén ellátottsága olyan komoly állapotokkal van összefüggésben mint szívmegbetegedés, vérszegénység, akut mérgezések, stb. Számos tudós vallja, hogy a tartós oxigénhiány tehető felelőssé a rákos sejtek kialakulásáért, azaz a rák egyik oka."
Dr. Paavo Airola,Are You Confuse
Az oxigén feltétlenül szükséges az agytevékenység számára is. A kifejlett emberi agy a test összsúlyának 2-3%-át teszi ki, de a belélegzett oxigén 20%-t fogyasztja el. A normál szobalevegőben az oxigén koncentráció kb. 20%. Amennyiben zárt helyen ez az érték 16-14%-ra csökken, gyors pulzus és légszomj miatti intenzívebb légzés lesz a fiziológiai reakció.

Az oxigén jelentős hiánya, ill. a lokálisan megjelenő oxigénhiány az emberi szervezetben az alábbiakat idézheti elő (Dr. Ed McCabe)
· gyorsabban és gyakrabban alakulnak ki betegségek a szervezetben
· toxinok felhalmozódása a szövetekben
· a szívtől legtávolabb eső részek szöveti stimulációjának elmaradása
· hosszabban tartó és gyakrabban megjelenő fáradtság, levertség tünetei
· gyenge mentális koncentrációs képesség, ill. érdektelensé
· az ételek rossz emésztése és az anyagcsere elégtelensége
. rákos sejtek fejlődhetnek ki, amennyiben a testi sejtek normál légzése anaerob (oxigénhiányos) légzéssé válik.
A savas, sűrű tapadós vér nem tud a hajszálerekben mozogni, így rossz a szervek, sejtek vérellátása, így kevés, nem elegendő oxigénhez jutnak! Az oxigén ellátás így a helyes jó keringés ezért nagyon fontos!
Összefoglalás:
A betegségek megelőzése egyre aktuálisabb kérdés! Nincsenek tuti tippek és biztos ellenszerek de egy valami biztos, és ez tűnik ki Pasteur és Bernard vitájából is , hogy egy erős „jól táplált immunrendszer” meglétekor sokkal kisebb az esély bármilyen fertőzés megszerzésére mint ellenkezőleg! Természetesen, ha már bekövetkezett a baj és utolért egy betegség akkor fontos az orvosok tanácsára figyelni vele együttműködni, a felírt gyógyszereket beszedni és a kezeléseken részt venni. A gyógyszerek sokszor életet mentenek és jól kezelik a tüneteket! Amit a cikk közvetíteni akart az nem más, minthogy ne várjuk meg míg előjönnek a tünetek, s ha már vannak akkor se csak azok eltüntetésével foglalkozzunk, hanem ha lehet a betegségek gyökerét ragadjuk meg és ott indítsuk el a gyógyulást! Ez egyaránt jelenti a belső gyógyulást,ami egy lelki szellemi folyamat, és jelenti a lúgosítást vagyis a test harmonikus egyensúlyának a megteremtését is!

Az állattenyésztésben, növénytermesztésben evidens, hogyha szép és tartalmas termést, állatot akarunk, akkor megfelelően kell táplálni, gondozni a növényt vagy állatot.Nálunk embereknél ez korántsem evidens! Hiába van tökéletesen megteremtve testünk, ha szomjaztatjuk, és minőségileg éheztetjük , nem tudja ellátni a feladatát tökéletesen! A betegségek, tünetek sokszor, csak vészjelzései a szervezetnek, és rossz, ha az orvoslás ezek eltüntetésével foglalkozik, s nem a betegség okait keresi meg és kezeli! Ezért a tüneteket enyhítő gyógyszerek mellett, nagyon fontos az okokat kezelni, és ebben segíthetnek a gyógygombák és gyógynövények. Hatásukat a több ezer éves tradíció mellett, a modern tudomány is több ezer esettanulmánnyal megerősítette, bizonyította. Mit lehet tenni természetesen?
Mik a teendők akkor a megelőzés érdekében?
- Méregtelenítés, toxinok kivezetése!
- Minőségi táplálkozás, étrend kiegészítés természetes tápanyagokkal!
- Lúgosító étrend, napi 2-3 l tiszta víz! Vitaminok, ásványi anyagok, fitonutriensek, ANTIOXIDÁNSOK!
- Emésztés támogatása – lassan, nem rendszertelenül, enzimek pótlása!
- Immunrendszer támogatása
- Mozgás, életmód /A vérkeringés felpörgetése, mert a nyirokrendszernek nincs pumpája. A mozgás segíti, indítja be./
- Oxigénellátás növelése!