Gyógynövények.



Mézes fahéj hatása

  

1. Fahéjas méz ízületi gyulladásra:

 

Naponta, reggel és este , egy csésze forró vizet két teáskanál mézzel és egy kis teáskanál fahéjjal. Ha azt rendszeresen, fogyasztjuk még a krónikus arthritis gyógyítható.

2.  Fahéjas méz húgyhólyagfertőzésre:

Két evőkanál fahéjat és egy teáskanál mézet egy pohár langyos vízben elkeverünk és megisszuk. A mézes fahéj hatása:  Elpusztítja a baktériumokat a húgyhólyagban. 

3.  Fahéjas méz koleszterinszint csökkentésre:

 

Két evőkanál mézet és három teáskanál fahéjat kevert fél liter teával összekeverve fogyasszunk. 10 százalékkal csökkenti a vér koleszterinszintjét két órán belül.

4.  Fahéjas méz megfázásra:

Egy evőkanál langyos mézet keverjünk össze 1 /4 teáskanál őrölt fahéjjal. Három napon belül meggyógyítja a legtöbb krónikus köhögést, a megfázást, tisztítja az orrjáratot. 

5.  Fahéjas méz szívbetegségekre:

A mézet keverjük össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyasszuk rendszeresen. A mézes fahéj hatása: Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. 6.  Fahéjas méz gyomorrontásra: Gyomorégés és gyomorfekély hatékony gyógyszere.  Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

7.  Fahéjas méz puffadásra:

  A gyomor mentesül a gázoktól.

8.  Fahéjas méz az immunrendszer erősírésére:

A mézes fahéj napi használata erősíti az immunrendszert és védi a szervezetet a bakteriális és vírusos. 9.  Fahéjas méz emésztési zavarokra: étkezés előtt  egy kanál fahéjat 2 kanál mézzel együnk meg. A mézes fahéj hatása: Enyhíti a savasságot és segít megemészteni a legnehezebb ételeket is. 10.  Fahéjas méz influenza ellen : méz tartalmaz egy természetes összetevőt, amely megöli az influenza baktériumokat, így elkerülhetjük az influenzát.

11.  Fahéjas méz a Hosszú élet széruma:

Forraljuk fel három csésze vizet négy kanál mézzel és egy kanál fahéjjal és igyuk, mint a teát. A mézes fahéj hatása: Megállítja az öregedés pusztításait.

12.  Fahéjas méz pattanások ellen:

Három evőkanál mézet és egy teáskanál fahéjat keverjünk össze és a keveréket tegyük a pattanásokra lefekvés előtt. A mézes fahéj hatása:Két hét alatt gyökerestül elmulasztja a pattanásokat.

13.  Fahéjas méz fogyókúra alatt:

Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyunk meg egy mézes fahéjas italt.

Miét hatásos a fogyókúra fahéjjal?
A mézes fahéj hatása:
Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.



14. Fahéjas méz bőrfertőzésekre:

Tegyünk mézet és a őrölt fahéjat az beteg bőrre. A mézes fahéj hatása: Ekcémát, sömört és minden egyéb bőrfertőzéseket gyógyít. 

15. Fahéjas méz fáradtság ellen:

A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

16. Fahéjas méz a Rák elleni küzdelemben:

A gyomor-, és a csontrák eredményesen gyógyítható, ha egy evőkanál méz, egy teáskanál őrölt fahéjjal egy hónapig naponta háromszor elfogyasztunk.

17. Fahéjas méz halláscsökkenés esetén:

A napi 2x, rendszeresen és egyenlő mennyiségben fogyasztott a méz és a fahéj segít helyreállítani a halláskárosodást.

A méz és a fahej hatasa
A méz és a fahej hatasa

A mézes fahéj hatása rendszeres fogyasztás mellett a leghatákonyabb. 

Útmutató a fahéjas méz mindennapos fogyasztásához:

A mézet keverjük össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenjük a kenyérre. Fogyasszuk rendszeresen.A fahéjjas méz csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak



  1. A méz-fahéj együttes fogyasztása ezeken felül felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz :)
    Mézes fahéj betegségenként:
    Szívbetegség:

    A mézet keverjük össze törött fahéjjal. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

    -Mézes fahéj Artritisz esetén:

    Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

    -Mézes fahéj Hólyagfertőzésre:

    Egy pohár langyos vízbe tegyünk két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

    -Mézes fahéj fogfájásra:
    Öt kanál mézet keverjünk el egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyük a masszát a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

    -Megfázásra:
    Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet. Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat.

    -Gyomorpanaszok:
    A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

    -Az immunrendszer erősítése:
    A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

    -Nehéz gyomor:
    Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

    -Nátha:
    Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

    -Pattanás:
    Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

    -Bőrfertőzésre:
    A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.
    Fogyás:
    Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

    -Krónikus fáradtság:
    A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

Alma-fahéj fogyókúrás víz

A legújabb divat a fogyókúrás víz, ami szintén a fahéj anyagcsre gyorsító tulajdonságára épít.
alma fahej fogyokuras viz.jpeg

Fogyókúrás víz készítése


  1. Egy nagyobb, két literes kancsóba szeletelj bele egy almát. 
  2. Add hozzá a rúd fahéjat.
  3. Öntsd fel vízzel, vagy ha hidegen szereted akkor töltsd fel a kancsót félig jéggel és utána öntsd fel vízzel.
  4. Tedd be a hűtőbe, és hagyd kb. fél órát állni, amíg az ízek kiáznak.

3-4-szer újratöltheted a kancsót vízzel mielőt az alma és a fahéj elveszítené az ízét.


 KIS KOZMETIKA


     Nagyanyáink idejében még nem volt szemránckrém, hidratáló, pórusösszehúzó krém, s ő mégis hamvas bőrrel állt az oltár előtt. Azóta kozmetikai cégek százai közül választhatunk, a méregdrága, de garantáltan természetes alapanyagú kencék reklámjai zúdítanak el minket. „ Teljes gyümölcs alapanyagú, tartósítószer nélküli pakolás, a természet erejével szépít!” És persze beletesszük a kosarunkba, pedig csak a hűtőszekrény ajtaját kellene kinyitnunk, vagy elsétálni a sarki zöldségeshez, kikukkantani a virágoskertünkbe, és elénk tárulna az összes kozmetikai cég terméke, de most valóban a természet által. A citrus félék: narancs és a grepfruit
A lédús gyümölcsökben a napfény ereje lakozik:
a narancsos készítmények megnyugtatják és erősítik a bõrt, hiszen fokozzák a sejtújraképzõdést. A narancsfa virága is hatékony, a benne lévő illóolaj (neroli) ellazítja a fáradt idegrendszert, és jókedvre derít.
A grepfruit a leghatékonyabb gombaölő és nyugtató, nedvét csöpögtethetjük egy szerű testápolókrémbe, samponba stb.
Ne feledjük, hogy a legtöbb gyümölcssavas készítmény egyik alapanyaga a citrusfélék egyike!         

Ribizli

A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóéhoz. Mivel a bõr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, bőrünk könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat.
A ribizliolaj
megnyugtatja az érzékeny bõrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és megállítja a viszketést. A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere.    Rózsa A szépség a rózsából fakad, leginkább a rózsaolajból. Az olaj nyugtatja, védi és regenerálja a bõrt, ráadásul isteni az illata! Ha vadon nõ a rózsa, a belőle készített olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, cserzőanyagban, A-vitaminban és almasavban.
Ezek a hatóanyagok megvédik a bõrt, kisimítják az apró ráncokat és serkentik a sejtregenerációt. A rózsaolajos fürdő pedig maga a tökéletes ellazulás (keverjünk el 10 csepp rózsaolajat 3 evőkanálnyi tejszínnel, majd öntsük a meleg fürdővízbe).
                  
A borostyán
A kúszónövény első kozmetikai fellépése még az antik időkre tehető, akkor ugyanis
az ősz haj feketére festésére használták. Később a boszorkányok füveként tartották számon: ha hozzáértő dolgozza fel a növényt, a borostyánkivonat élénkítő hatású, nem megfelelő alkalmazás esetén azonban mérgező.
A modern laboratóriumok rutinosan bánnak a borostyánnal. Alapos vizsgálat után találtak benne A-provitamint, A-vitamint, aszkorbinsavat és csersavat. Ez a hatóanyag-kombináció segíti a nyirokrendszer működését, vízhajtó hatású, és serkenti a sejtszintű anyagcserét.                                  
Nyisd ki a szemed és a hűtőd ajtaját!
A tejes zuhany az igénybe vett bőrnek is jót tesz, a tej véd a káros környezeti hatásoktól. Már a szép pásztorlányok is esküdtek egy titkos szépségreceptre, amelyhez az alapanyagot a réten legelésző tehenektől nyerték: a fürdővízbe öntött 2-3 liter tej ugyanis serkenti a vérkeringést és a sejtképződést, ezenkívül szép simává varázsolja a bõrt.
A tejben lévő E-vitamin védi a sejteket a rákkeltő szabad gyököktől, fehérjetartalma pedig pótolja a bõr elvesztett zsírtartalmát. Vajpuha bõr a jutalma annak, aki tejben fürdik.           
Citrom

Valósággal megfiatalodik, megújul a bőr az otthon is könnyen elkészíthető citromos arcszesztől, amely összehúzza a pórusokat.

: Egy 2 és fél deciliteres üvegbe tegyél 2 kávéskanál frissen facsart citromlét, 1 evőkanál glicerint és 1 evőkanál 70 százalékos alkoholt. Öntsd fel az egészet gyógyszertárban kapható desztillált hamameliszoldattal. Tartsd a hűtőszekrényben, és rázd fel minden használat előtt.
Petrezselyem

Kitűnő „gyógyszer” a szem alatti karikák ellen, remek vízhajtó, és hatóanyaga kisimítja a bőrt.
: Vágj apróra egy kis adag lefagyasztott petrezselymet, majd tegyél egy kiskanálnyit a szem alatti párnákra. Hagyd rajta néhány percig, majd mosd le.             
Zöldborsó

Nagyon jó ránctalanító, szinte teljesen kisimítja a bőrt.
 A mélyhűtőből kivett zöldborsóból morzsolj szét villával egy keveset. Tedd az apró ráncokra a pépet, és hagyd hatni néhány percig, majd mosd le. Burgonya

Kiválóan lágyít és tisztít, pépje pedig gyógyítja a pattanásos bőrt. A főtt krumpli levében való áztatás jót tesz a fáradt, kissé dagadt lábnak.
Blikk-tipp: Fedd be az arcod burgonyaszeletekkel vagy durvára reszelt krumplipéppel. Hagyd a bőrödön 4-5 percig, a végén pedig öblítsd le kamillateával.


A szép kezekért és az ápolt lábakért

Olívaolaj

A bőr első számú táplálója, és a töredezett, vékony köröm megmentője a langyos olívaolajos kézfürdő.
Blikk-tipp: Önts egy akkora lábasba olívaolajat, amelynek az alján a kezét elfektetheted, majd langyosítsd meg éppen kézmelegre. Tartsd benne a kezed 3-4 percig. Körömvirág

Gyulladt, elszíneződött bőrre a körömvirágkenőcs a leghatékonyabb, de száraz bőrére kamillás vagy glicerines kézkrémet is választhatsz.
Blikk-tipp: Este, lefekvés előtt jó vastagon kend be a kezed körömvirágkenőccsel, majd húzz rá gyógyszertárban kapható steril cérnakesztyűt, és hagyd rajta reggelig. Ezt hetente egyszer-kétszer alkalmazhatod. Zsálya

Egy kéthetes zsályakúrával máris csökkentheted lábad izzadását.
: Dobj egy maréknyi zsályát egy lavórba, forrázd le, majd 3 perc után hideg vízzel hűtsd addig, míg kellemes lábfürdőt nem kapsz. 1 deciliter ecettel felöntve nemcsak a hatása erősödik fel, de körmeid is könnyebben kezelhetőek lesznek. Ha erősen izzad a lábad, akár minden este megismételheted a fürdőt, sőt mosdáshoz is ajánlott a zsályás szappan.


Az egészséges hajért

Kamilla

A szőke haj gyakran bebarnul, és elveszti eredeti ragyogását. Nagymamáink kamillás trükkje hosszú távú eredményt garantál, és a csillogó hatás megmarad a következő hajmosásig.

 Főzz egy jó erős kamillateát, 2 deciliter vízhez akár 2-3 filtert is tehetsz, ha a hőfoka megfelel, hígítsd fel. A megmosott hajat ezzel öblítsd le lassan, és masszírozd át a hajtöveket. Ha végeztél, egy icipici citrommal a tenyeredben dörzsöld át a hajad. Nem szükséges kiöblíteni.
Komló

Barna és fekete hajra gyógyír a komló és annak főzete. Ha gyönyörűen fénylő tincseket szeretnél, a legegyszerűbb, ha ehhez egy üveg, nem túl magas alkoholtartalmú sört választasz.
: A sörrel öblítsd le a hajad, közben masszírozd a fejbőrödbe. Néhány percig hagyd rajta, majd öblítsd ki alaposan. Hosszú hajra 1,5-2 deciliternyi, rövidebb hajra fél deciliter is elegendő. Borsmenta

Tisztítja és megnyugtatja a viszkető fejbőrt, és serkenti a vérkeringést. A borsmentahajvíz minden hajtípusra ajánlható.
 Önts össze 1 csésze gyümölcsecetet, 2 csésze vizet, majd ebbe tegyél 1 marék szárított borsmentát. Lassú tűzön főzd körülbelül 10 percig, majd szűrd le. Hajmosás után dörzsöld be a még nedves fejbőrödbe. Nem kell kiöblíteni.
Zingiber officinale
Népies neve: gyömbérgyökér
"A sokoldalú gyömbér"


A növény leírása:

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó trópusi egyszikű, évelő növény. Eredetileg a trópusi Ázsia esőerdőinek növénye. Üvegházban nálunk is termeszthető.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célra a növény gyökerét használják, mely ujjasan elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű. Megvásárolható nyersen és őrölve is.

Mi van benne?

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

Mire jó?

Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény.
A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.
Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).
Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.