Wicca


A boszorkány jótanács vagy intelem (angolul The Wiccan Rede) a wicca újpogány vallás követőinek a hitvallása verses formába öntve. Maga a vers nem kötelez minket arra, hogy a szövege szerint éljünk vagy cselekedjünk, hanem inkább tanácsolja azt. Általánosságban véve a boszorkányok elfogadják a Boszorkány jótanácsot, ahogy azt mi is tesszük. A szöveg egy erkölcsi alapot nyújt számunkra, arra int, hogy a szeretet törvénye szerint éljünk és cselekedjünk. A költemény első része, arról szól, hogy nem szabad senkinek se ártani, és  emlékezzünk arra, hogy bármit is teszünk, az háromszor visszaszáll ránk (háromszoros visszatérés törvénye). Ha jót cselekszünk, háromszor a jó tér vissza, ha rosszat, akkor a rossz tér vissza háromszor. A vers második része a boszorkányünnepeket, a Hold fázisait, a négy őselemet, a természet iránti szeretetet, stb. taglalja. Az utosló versszakok a mágikus kör kialakításáról és a mágia alapjairól szólnak.



Wicca intelem
(Wiccan Rede)


wicca törvényhez igazodnod kell,
Tökéletes bizalommal és szeretettel.
Élj és minden él
őt élni hagyj,
Becsületesen végy és igazságosan adj.

Szereteted legyen örökké odaadó,
Hogy 
őmaga ne legyen árulód.
Az ünnepekkel nem játszadozhatsz,
Úgy,  ahogy barátokat sem számolhatsz.

Légy mindig kedves és nagyon gyengéd,
Füleid nyisd meg és legyen kevés beszéd.
Ne feledd a hármas törvényt,
Amit elkövetsz, az háromszor visszatér.

Ismerd fel ezt az 
ősrégi  tudást,
Mert azt kapod, amire rászolgálsz.
wicca törvényt nyolc szóba foglalták,
Tégy azt, amit akarsz, de senkinek se árts.

Deozil a növekv
ő Hold körforgása,
A megidézett jelek éneke és tánca.
De megfordul a mozgás a fogyó Holddal,
Szabadítsd fel magad egy szép szent dallal.

S mikor megújul a vén Hold,
Úrn
őnk kezét kétszer csókold.S az esti habok virtorlás hajóját
Irányítsd, hogy elérje  lelked célját
.

Ha a 
Hold a csúcsra ül,
Szíved vágya teljesül.
S ha sarlóját mutatja a 
Hold,
A múltat engedd szabadon.

Északról fúj erõs szél,
Zárd az ajtót, pihenjél.
Délr
ől jövőlágy szellő,
Szerelem csókja érkez
ő

Feltámad a nyugati szél,
Nyugalom és békesség kél.
Ha a szél keletr
ől fúj,
Ünnepet várj, közel az új.

Kilenc hasábot t
űzre tégy,
Gyorsan ég és lassan ég.
Nyírfa, feny
őfa és almafa,
A galagonya szent számodra.

Mogyoróbokor, berkenye, sz
őlő és nyárfa,Ők szövik a sors fonalát, s velük a tölgyfa.
Úrn
őnk fáját, a szent bodzát,
El ne égesd, mert átok vár.

Ápolj növényt, bokrot, fát,
Fogadd Úrn
őnk áldását.
Hol hullámzó vizet látsz,
Dobj egy követ, igaz vár.

A nagy sabbatok négyszer jönnek,
A fényben és a sötétségben.
Ahogy az óév véget ér,
Az újév a sötét Samhainnal kél.

Mikor a virágok a havon keresztül kin
őnek,
Szépséges Brighid magjait szórja vetésnek.
A tél behódol a meleg visszatérésének,
Gyújts nagy tüzet Beltin éj ünnepének.

S mikor a nyár Lammasz éjszakájába merül,
A gabona istenek is itt vannak velünk.
A kis sabbatok évente négyszer esnek,
Melyeket  a Nap mozgása jelöli meg.

Yule idején, lakoma, öröm  és vidámság közepette,
A világ Isten fiának a születését kell, hogy ünnepelje.
Tavaszi napéjegyenl
őség, Eostar ünnepén,
Megáldatik az összes újszülött lény.
Mikor a Nap a csúcspontjára érkezik,
A magasságos fényt mindenki ünnepli.
Majd 
ősszel adj hálát a szüretelésért,
S Mabon meghozza a természet pihenését.

Mágikus köröd vonalai háromszorosak legyenek,
Hogy a hivatlan lelkek a körön kívül rekedjenek.
Varázsigédet, ne feledd, jól er
ősítsd meg,
Rímes szöveg nyújt ehhez segítséget.

Tudni, merni, akarni
 és hallgatni,
A mágiát eszerint kell művelni.

A Nap által az élet gy
őz
A Hold által a változás j
ő.

Ha szeretnéd utadat megtisztítani,
Elmédet kell el
őször megnyugtatni.
Ezután tetted tiszta fény
ű lehet,
Csak kerüld a rossz ihletet.

Kövesd ezt teljes szívedb
ől,
S munkád gyümölcse elj
ő.
Szálljon erre az Istenn
ő áldása,
Legyen lelked a világ világossága.

Fordította:  ifj. Urbán Imre

A boszorkányok egész életükön át gyűjtögetik a tudást, a varázslatokat, a verázsigéket és a varázsfőzetek receptjeit. Ezt az információt hagyományosan az Árnyékok könyve, modern korunkban az Árnyékok lemeze tartalmazza

  • Wiccaiskola 01
    Selene Silverwind most megjelent Boszorkány kézikönyve hasonló ismereteket kínál, azzal a különbséggel, hogy kezdő boszorkányoknak készült. A wicca – a boszorkányság vallása – annak idején szigorú rendszerű képzést írt elő, de ma már a legtöbb boszorkány autodidakta módon tanulja a mesterségét.
    Nincs szükség beavatásra, sem arra, hogy egy mester tanítson. Kialakíthatjuk saját hitünkön, tudásunkon, tapasztalatainkon alapuló saját rendszerünket.
      Legfontosabb eszközünk az intuíciónk. Támaszkodjunk rá, és meglátjuk, hogy végigvezet a mágia ösvényén.
        A boszorkánysághoz nem kellenek különleges képességek, tehetség, természetfölötti erők. Általában a leghétköznapibb dolgokon alapszik: energiánkon, akaratunkon, valamint a bolygó és a mennybolt összes többi létezőjének energiáin.
          Ha hiszünk benne, hogy képesek vagyunk használni a mágiát, sikeres boszorkány válhat belőlünk.
            Fekete és fehér mágia
            A mágia tudomány és művészet is egyben. Tudomány, mert alkalmazásához kutatásra és a boszorkányság módszereinek ismeretére van szükség; művészet, mert követnünk kell az intuíciónkat, és kreatívnak kell lennünk. A mágia gyakorlata során a természet erőit akaratunkhoz idomítjuk, és ezáltal érjük el a kívánt eredményt.
            Megkülönböztetünk fekete és fehér mágiát. A fekete mágia ártani akar másoknak, vagy manipulálni szándékozik mások szabad akaratát. A fehér mágia ezzel szemben pozitív eredményre törekszik.
            Itt is vannak azonban homályos területek. Ha például egy konkrét személy szerelméért folyamodunk szerelmi varázsláshoz, manipuláljuk az illető akaratát, tehát ez fekete mágia. Egyesek azt értik fekete mágia alatt, ha a mágus gonosz erőket hív segítségül. A wicca boszorkányok ennél konzervatívabb álláspontot képviselnek.

            Boszorkány vagy wiccahívő?
            A két fogalmat gyakran használják szinonimákként, noha mást jelentenek.
            A boszorkány mágiával, illetve boszorkánysággal alakítja úgy az univerzum energiáit, hogy elérje a célját. A boszorkányság nem kötődik valláshoz.
            A wiccahívő a wicca vallás követője. Ez egy újpogány vallás, amely a kereszténység előtti idők és a szertartásos mágia hagyományaira támaszkodik. A wiccahívők boszorkányoknak nevezik magukat, de nem követelmény, hogy azok legyenek. Sokan gyakorolják közülük a mágiát, de némelyek csak az évszakok váltakozásait, a Holdat és az isteneket tisztelik, nem gyakorolják azonban a varázslást személyes céljaik elérésére.
            A pogányok vagy újpogányok az ősi pogány vallási hagyományokra építő hitrendszer követői. A wicca is ide tartozó vallás, csakúgy, mint a druida és az asatru (skandináv) vallás.

            Boszorkányetika
            Hogy teljes bizonyosságal fehér mágiát űzzünk, követnünk kell az erkölcsi szabályokat. A wicca hitvallás (Wiccan Rede) egy 26 soros vers formájában jelent meg az Earth Religion News egyik, 1974-es számában. A lényeget az utolsó sor foglalja össze: “Amíg senkinek nem ártasz, tégy, ahogy akarsz.”
            Vagyis bármit megtehetünk, amivel nem okozunk kárt senkinek. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a “senkibe” mi magunk is beletartozunk. Tartózkodjunk tehát az olyan varázslatoktól, amelyekkel önmagunknak ártunk. Károkozás az is, ha valakinek a szabad akaratát manipuláljuk. Ezért megeshet, hogy ártunk a barátunknak, ha meg akarjuk őt óvni a szerelmi csalódástól, mert éppenséggel megakadályozzuk, hogy véget érjen egy egészségtelen kapcsolat.
            A mágia során mindig mérlegeljük varázslataink indíttatását és lehetséges következményeit. Ne végezzünk varázslást máson az illető beleegyezése nélkül, soha ne ártsunk magunknak vagy másoknak, ne varázsoljon elhamarkodottan és akkor sem, ha dühösek vagyunk.
            A hármas szabály, a wicca boszorkányok egyik legfőbb tétele kimondja, hogy amit teszünk, azt háromszorosan kapjuk vissza. Aki tehát alapvetően jó ember, azzal főként jó dolgok történnek.
            Sajnos a hármas szabály negatív irányban is érvényes, ha tehát manipulative varázslást űzünk, például azt igyekszünk elérni a varázslattal, hogy egy bizonyos személy belénk essen, háromszor annyira fogjuk szeretni őt, mint amennyire ő minket. Az is megeshet, hogy érzelmeink a megszállottságig fokozódnak az illető iránt. Tekintsük a hármas szabályt a karma megnyilvánulásának – minden, amit teszünk, kihatással lesz jövőbeni önmagunkra, akár jó, akár rossz.
            Wiccaiskola 04
            A varázslatok fajtái
            A manifesztáló varázslatok azok, amelyekkel valamit be akarunk vonzani az életünkbe. Ez igen gyakori varázslási forma a boszorkányoknál. Újholdkor vagy teliholdkor érdemes rá sort keríteni.
            Az elhárító varázslatok a manifesztáló varázslatok ellentétei. Olyankor használjuk, amikor valamitől meg akarunk szabadulni, és a telihold és újhold közötti időszakok a legalkalmasabbak. Különösen hatásos a varázslat sötét hold idején, azaz az újholdat közvetlenül megelőző napon. Időnként nem könnyű eldönteni, hogy manifesztáló vagy elhárító varázslat old-e meg egy helyzetet. Ha elbizonytalanodunk, figyeljünk az érzelmi hatásokra. Ha érzelmeink a cél elérésének útját állják, az elhárítást válasszuk. Ha azonban mindeddig egyszerűen a szerencse hiányzott célunk eléréséhez, a manifesztálás hozza meg a sikert. Azt is megtehetjük, hogy előbb elhárítjuk az akadályokat, azután manifesztáljuk a célt.
              Áldásra olyankor van szükség, amikor például új házat vettünk, gyermekünk született, vagy csak még egy gyertyát helyeztünk az oltárunkra. Minden ilyen esetben áldó szertartást végzünk. A legalkalmasabb az újhold és a telihold közötti időszak, vagy az említett holdfázisok végpontjai. Ha nagyobb dologról van szó, érdemes rituálét celebrálni, apróságok esetében elég egy egyszerű áldó varázsszöveg elmondása.
              Tiszteletadás az isteneket, a Holdat, a különleges ünnepeket és az elhunytakat illeti. Tiszteletadó szertartással köszönhetjük meg az isteneknek valamely cél elérésében nyújtott segítségüket, vagy ünnepelhetjük a teliholdat, esetleg egy ünnepet. Ha halottnak mutatunk be szartartást, állítsunk neki oltárt, és ott végezzük a rítust. Igazodjunk a saját kultúránkban szokásos temetkezési hagyományokhoz. Tiszteletadó rítusokat a hónap bármely napján bemutathatunk.
                Wiccaiskola 05
                Szerelmi varázslatok
                A szerelmi varázslatok között akadnak egyszerűek és bonyolultak, de ha tiszta szívvel hajtjuk végre őket, szinte mindig hatásosak. A hagyományos szerelmi bűbájok több ezer éves múltra tekintenek vissza, de mindig újabbak születnek. A szerelem terén a népi bölcsességekre és babonákra is támaszkodhatunk.
                A szerelmi varázslásnak is megvan a maga etikája. Senkit sem kényszeríthetünk, hogy belénk szeressen, ezért nem érdemes egy konkrét személy szerelmét kérnünk. Ha mégis megpróbáljuk, háromszor annyira fogjuk szeretni az illetőt, mint ő minket, ráadásul sosem fogunk igazán bízni benne. Várjuk ki inkább, amíg megérünk rá, hogy megtaláljuk az igazit, és már nem egy bizonyos személy szerelmére áhítozunk. Ekkor a szerelmi mágia meghozza nekünk az ideális párt.
                A szerelmi varázsláshoz legalkalmasabb a Vénusz bolygó órája pénteki napokon. Nem véletlenül kapta a péntek a nevét a német és angol nyelvben a szerelem istennőjéről, Freyjáról. Különösen hatásos a mágia, ha teliholdkor vagy újholdkor végezzük a szertartást.
                1. Hogyan álmodjuk meg a jövendőbeli férjünket?
                Éjszakára tegyünk a párnánk alá egy darab esküvői tortát Szent Ágost napján (január 21.)!
                Halloween napján (október 31.) üljünk le egy sötét szobába gyertyafény mellé. Tükörbe nézve együnk meg meg egy almát, vagy fésülködjünk meg. A vállunk fölött megpillantjuk jövendőbelinket.
                Hámozzunk meg egy almát úgy, hogy egyetlen darabban szedjük le a héját. Az almahéjat lengessük meg a fejünk fölött, majd dobjuk hátra a vállunk fölött. A leesett héj kirajzolja a leendő férjünk kezdőbetűjét.
                Nem domináns kezünk (amelyikkel nem írunk) tenyerén a gyűrűsujj alatti dombocskán keressünk betűre emlékeztető jelet. Ez lesz jövendőbeli férjünk nevének kezdőbetűje.
                A legenda szerint jövendőbeli férjünkről álmodunk, ha éjszakára tükröt teszünk az ágyunk alá. Próbáljuk ki teliholdkor! Először gyújtsunk meg egy rózsaszín gyertyát az ágyunk mellett (születésnapi gyertya is megteszi). Nézzünk kis tükörbe és mondjuk el a varázsigét: “Hold istennője, bűbájos fény úrnője, mutasd meg szerelmem arcát álmomban!” Ezután fújjuk el a gyertyát, és tegyük a tükröt az ágy alá (ne a párnánk alá)!

                      2. Mágikus hatású ételek
                      Romantikus vacsorához keverjünk ehető virágokat a salátába.
                        A rózsavizes rizottó csábító finomság. Rózsavizet a közel-keleti élelmiszereket árusító üzletekben szerezhetünk be.
                          Csábos desszert a rózsavízzel átitatott sütemény vagy torta, eperrel vagy cseresznyével. A tetejére borral megbolondított csokoládéöntetet is tehetünk.
                            Kérjük valamelyik szerelemistennő áldását a vacsoránkra: “Szerelem istennője, kérlek, áldd meg ezt az éjszakát szenvedéllyel és örömmel.” Gyújtsunk szerelemolajjal, rózsaolajjal vagy ylang-ylang olajjal illatosított gyertyákat. Az asztalra tegyünk rózsaszirmot és egy rózsaszín kvarcszívet.
                              3. Szerelmi ásványok.
                              A következő ásványok erősítik a szerelmi varázslat erejét, és a hálószobában is jó szolgálatot tesznek: borostyánkő, gránát, holdkő, rózsaszín turmalin, rodokrozit, rózsakvarc, rubin és görögdinnye-turmalin.
                              4. Szerelemre lobbantó növények
                              A szerelemhez kapcsolódó növényeket, virágokat használhatjuk önállóan vagy füstölőpálcák, illóolajok formájában. Íme néhány: rózsa, levendula, ylang-ylang, jázmin, rózsafa és kerti körömvirág.
                              Szépségvarázslatok
                              Kétféle szépségmágia létezik. Az egyik belülről szépít, a másik a külső megjelenést teszi szemet gyönyörködtetővé fizikai beavatkozás nélkül. Ez utóbbi csak a felszínt érinti. Ha az ember tartósan meg akarja változtatni a külsejét, ahhoz kemény munka szükséges: diéta, sport, gondos testápolás.
                              Mielőtt széppé varázsolnánk magunkat, képzeljük el a hatást. Csendesítsük le elménket, és lássuk magunkat olyannak, amilyennek szeretnénk, ha mások látnának bennünket. Lelki szemeink előtt játszódjék le a változás. Kis dolgokkal kezdjük, például előbb csak lássuk magunkat kicsivel magasabbnak, vagy legyen csillogóbb a bőrünk, és mondjuk: “Ragyogj szépség fényesebben, lássanak már másnak engem!”
                              Varázslatos hatást érhetünk el, de ezeken a hasábokon már többször is szóltunk ilyesféle praktikákról, így csak röviden említjük meg a szépítő növényeket: kamilla, levendula, citromverbéna, narancsvirág, rózsa, rozmaring, japán varázsdió, közönséges cickafark, és mindezek mellett a méz.
                              A szépség fogalmába a megfelelő testsúly elérése, illetve megtartása is beletartozik. Ezért léteznek fogyasztó varázsigék is. Az emberek különböző okok miatt híznak meg. Némelyek anyagcseréje lassul le, és kevesebbet mozognak, mások érzelmi trauma vagy alacsony önértékelés hatására szednek fel plusz kilókat. A súlycsökkenéshez a táplálkozási szokások megváltoztatása és természetesen testmozgás, életmódváltás szükséges, de az alábbi varázsigék is segítenek: 1. “Hatalmam van az étel fölött, nem az ural engem.” 2. Testem ajándék, és én tisztelem.” 3. “Látom magamban a szépséget, és visszatükrözöm a világnak.”

                              Gazdagságvarázslatok
                              A gazdagságvarázslatok nemcsak arra jók, hogy több pénzhez jussunk. Segítségükkel adósságainkat is törleszthetjük, vagy olyan légkört teremthetünk, hogy áradjon a pénz az életünkbe. Szinte bármilyen anyagi cél elérésére alkalmasak, kivéve egyre: nem nyerhetünk általa a lottón. Ha ezt meg lehetne valósítani varázslattal, minden boszorkány milliomos lenne.
                              Ha be akarjuk vonzani a gazdagságot az életünkbe, ékesítsük otthonunkat a következő szimbólumok némelyikével: kínai gazdagságsárkány, Ganésa-szobor, aranyérmék, békafigura, Laksmí-szobor, oroszlánfigura, pénzfa, disznófigura.
                              Az adósságok akadályozzák a gazdagodást. Ha úgy érezzük, készek vagyunkmegszabadulni adósságainktól, először is határozzuk el, hogy sikerrel járunk, azután kovácsoljunk tervet. Ha kész a terv, mondjuk el a következő varázsigét háromszor minden alkalommal, amikor visszafizetünk némi tartozást. Közben lássuk lelki szemeinkkel, hogy adósságunk zsugorodik, és érezzük a lelki békét, amely eltölt: “Nincs többé adósság, nincs többé félsz, holnap a gazdagság napja kél.
                              Az ősi kultúrákból is számtalan hagyomány maradt rank a gazdagsággal kapcsolatban. Néhány ilyen bölcsességet kipróbálhatunk meggazdagodásunk érdekében:
                              1. Tartsunk szentjánoskenyérfa magját a pénztárcánkban;
                              2. Ültessünk a kertünkbe mirtuszfát vagy sárga verbénát;
                              3. Vegyünk föl a földről minden aprópénzt, amit találunk;
                              4. Szilveszterkor együnk lencsét!

                              Az elhárító bábu
                              Ha valaki ellenséges szándékkal viseltetik irántunk, vagy rosszindulatú pletykákat terjeszt rólunk, teljes joggal lépünk fel ez ellen. A szemet szemért magatartás azonban nem célravezető. Ha elhárító bábut készítünk, azzal nem ártunk az illetőnek, megakadályozzuk viszont, hogy ő okozzon kárt nekünk. Csak akkor készítsünk ilyen bábut, ha minket bántó személy képes komolyan ártani nekünk.
                              1. Az elhárító varázslatot ezúttal úgy hajtjuk végre, hogy egy bábu köré fekete zsinórt tekerünk, nem pedig papírra írjuk a varázsigét. Közben ismételjük többször: “(Név), eltántorítlak attól, hogy arts nekem.”
                              2. Ha befejeztük a szertartást, vigyük ki a bábut a házból, és temessük el a szabadban egy nehéz kő alá. Amikor az illető személy megszűnik ártani nekünk, ássuk ki ismét a bábut, és hozzuk vissza.
                              3. Fröcsköljünk rá sós vizet, ezzel hatástalanítjuk a varázslatot és mondjuk: “Küldetésed lejárt. Elveszem tőled a nevedet (ártó személy neve), és megszakítom a kapcsolatot.” Ezután merítsük bele egészen a bábut a sós vízbe, hogy megtisztítsuk. majd oldjuk le róla a zsinórt, és végül égessük el.
                              Ha az ártó személy pletykákat terjeszt rólunk, a bábu száját tekerjük be legjobban.
                              Szerelmi bájitalok
                              A szerelmi bájitalok olyan régiek, mint a szerelem maga. Számos változatuk ismert az egyedi receptektől a Csipkerózsika-álomba ringató elixírig, hatását csak az igaz szerelem csókja tudja feloldani. Az emberek mindig is hittek abban, hogy a szerelem és a varázslat kéz a kézben jár. A varázsfőzetek hatása nem hasonlítható a mítoszok és mesék csodás bájitalaihoz, de segítenek bevonzani és megtartani a szerelmet. Ilyen például az úgynevezett “szerelmi tea”.
                              Igyuk ezt a teát rózsaszín csészéből randevú vagy romantikus vacsora előtt, illetve a szerelmi csalódásokat is jól kúrálja. Két teáskanálnyit tegyünk a teafűből 2,5 deci forró vízbe, és áztassuk öt percig. Kell hozzá: 2 evőkanál morzsolt rózsaszirom, 2 evőkanál szárított levendulabimbó, 1 vaníliarúd magvai vagy ½ teáskanál tiszta vaniliakivonat.
                              Wiccaiskola 09
                              Zsálya füstölőpálca
                              A zsálya füstölőpálca valójában nem varázskészítmény, de növényekből készül. Zsályán kívül tehetünk bele levendulát, cédrust vagy bármilyen nem hallucinogen és nem mérgező növényt.
                              1. Fogjuk össze a növényeket a száruknál, minél lejjebb. Zsineggel tekerjük a csokrot a pálcára. A pálca csúcsától 2,5 cm-es szakaszt hagyjunk szabadon, majd a pálca also végénél kössük meg a zsineget. Amint a növények kiszáradnak, összezsugorodnak, így lazábban simulnak a pálcára. Kössük össze a csokrot olyan erősen, hogy akár cigarettának is alkalmas legyen.
                              2. Vágjuk le a tetejét, vagy hagyjuk szabadon, és akasszuk fel a csokrot két hétre száradni.
                              3. Ezután gyújtsuk meg a végét. Hagyjuk, hogy a vége (1 cm) elégjen, majd fújjuk el, hogy csak enyhén parázsoljon tovább.

                              Gazdagságot hozó zsák
                              Kellékek: patkóamulett vagy –függő, zöld vagy arany színű zsáknak való textília, szárított növénykeverék: fahéj, jamaikai szegfűbors, szerecsendió, szegfűszeg, pimpó, szasszafrász (babérfa), babérlevél és narancshéj.
                              A azdagságot hozó zsákot vasárnap, Jupiter órájában vagy csütörtökön a Nap órájában készíthetjük el magunknak.
                              1. Tegyük ki magunk elé az összes hozzávalót. Csendesítsük el az elménket, és képzeljük el, hogy állandóan, töretlenül árad hozzánk a pénz. Tegyük be az összes kelléket a zsákba, majd húzzuk össze a zsákot.
                              2. Fogjuk két kézbe a zsákot, és mondjuk: “Megáldom ezt a zsákot, hogy gazdagságot hozzon nekem. Így legyen!”
                              3. Akasszuk ki a bejárati ajtó fölé, hogy a gazdagság energiája árassza el otthonunkat és minket is mindannyiszor, ahányszor kilépünk az ajtón.
                              A mágikus seprű
                              Halloween ünnepének egyik jelképe a seprűjén szálló boszorkány, de a fizika törvényeinek következtében a boszorkányok nem tudnak repülnik a seprűjükön. A seprű mindazonáltal mágikus eszköz, és fontos varázskelléke a boszorkányoknak. A védelmet és tisztítást szolgálja. Nem kell nagynak lennie, akár egy kissöprű is megteszi.
                              A seprű eredete az európai boszorkányüldözések korari vezethető vissza (kb. 1450-1750), amikor néhány áldozat állítólag repülősóval kente be a testét, majd seprűnyélen szökdécselt. A repülősó receptje sok dokumentumban fellelhető, és állítólag pszichedelikus hatóanyagot tartalmazott, de gyakran mérget is, ami kétségbe vonja az efféle állítások hitelességét.
                              A seprűugrás népszokása Walesből és Afrikából származik, de a wicca esküvőkön ma is hódolnak neki. Az esküvői szertartást követően az ifjú pár átugrik egy seprűt, hogy termékeny legyen a házasság, és tartós a kapcsolat. A seprűt általában virágokkal és szalagokkal díszítik, majd feltűnő helyre kiakasztják a pár otthonában az esküvő után.
                              Ha nem magunk készítjük varázsseprűnket, hanem üzletben vásároljuk, ne háztartási boltban keressük. Semmiképpen ne vegyünk olyan seprűt, amely ragasztóval és fémkapcsokkal van összeerősítve, sem olyat, amelyik műanyagot tartalmaz, vagy otthoni takarításra való.
                              A legjobb alapanyagok a következők. Nyélnek valók: nyírfa, mogyorófa, kőrisfa, tölgyfa. Seprűfejnek: szalma, búza, (fűzfa)vessző, levendula, fekete üröm, kakukkfű.

                              Fehér nyelű kés
                              A fehér nyelű kés a boszorkányok legfontosabb munkaeszköze. A nyél tulajdonképpen bármilyen színű és anyagú lehet, a lényeg az éles és egyenes penge. Ha késünket megszenteljük mágikus használatra, ne használjuk többé hétköznapi konyhai munkára. Ezzel a késsel vágjuk a gyógynövényeket, véssük a szimbólumokat a gyertyákba és vágjunk el kötelékeket varázslásnál. Magunk is készíthetünk tetszetős varázskést egy régi pengéből és egy darab fából vagy csontból.

                              Boszorkányüveg
                              A boszorkányüveg hagyományosan kerek formájú befőttesüveg dugóval. Ha nincs ilyenünk, bármilyen szélesebb szájú palackot használhatunk helyette, csak tegyünk rá fedelet. A palackba vagy befőttesüvegbe a következő dolgok kerülnek: szögek vagy tűk, tolvajkulcsok, szárított fokhagyma, fenyőtömjén, bors, fenyőtűk, fekete ónix vagy obszidián, tengeri só, ecet. Végül plombáljuk le az üveget fekete gyertyaviasszal, szenteljük meg, majd rejtsük el valahová a házban.
                              Minderről bővebben: Selene Silverwind: Boszorkány kézikönyv – Varázsigék, varázslatok, varázsfőzetek, bűbájok, GABO Könyvkiadó, 2010

                              A mágikus kört akkor vetik fel a boszorkányok a felszentelt (és csakis felszentelt) térben, ha valamilyen varázslást, szertartást szeretnének végrehajtani, mert ezeket csakis a mágikus körben végezhetik. A mágikus kör tulajdonképpen olyan, mint egy burok, amely megvéd a szertartás alatt minden káros energiától. Így vess fel mágikus kört:

                              Állj a szoba közepére, próbálj meg lazítani, nyugodj le teljesen, nem szabad idegesnek lenned. Ha teljesen nyugodt vagy, és úgy érzed készen állsz, akkor menj a szoba északi felére, a domináns kezed tarts magad elé, mutatóujjaddal kinyújtva. Így járd körbe a szobát az óramutató járásával megegyezve. Képzeld azt, hogy az ujjaddal kialakítod a burkot, mely megvéd, és közben mond el ezt a szöveget:

                              "Ünnepélyesen kérlek téged, ó, erő hatalmas köre,
                              jelöld ki a határt az emberek és a hatalmas szellemek között!
                              Legyen ez a hely a tökéletes szeretet, a bizalom, a béke és az öröm találkozási pontja.
                              Tartsd magadban az általam itt keltett erőt!
                              Észak, Kelet, Dél és Nyugat őrangyalait szólítom!
                              Segítsetek e hely megszentelésében!
                              Az Úr és az Úrnő nevében kérlek ünnepélyesen téged, ó, erő hatalmas köre!"

                              Ezekkel a szavakkal 3-szor járd körbe a szobát, ezután menj a kör északi pontjához, üsd meg a földet a kezeddel és mond ezt:

                              "Mint fent, úgy lent! Lezárom most a kört!"

                              Ez az utolsó mondat jelenti azt, hogy a kör egy buborékká vált, vagyis a levegőben és a föld alatt is teljesen körbezár. Miközben a mágikus körben tevékenykedsz, igyekezzél ne kimenni rajta, mert ez gyengíti az energiáit. Ha elkerülhetetlen, hogy kimenj rajta, akkor próbálj utat vágni magadnak. Ezt teheted olyasmi mozdulatokkal, mintha szétnyitnál 1 függönyt, de a szétnyitott függönyt a kilépés után vissza is kell igazgatni. Ez a szabály nem érvényes a gyerekekre és az állatokra, mert a Szellem mindkettőt nagyon szereti, és közlekedésük nem gyengíti az energiáit, nyugodtan átmehetnek a mágikus körön.


                              A mágikus kört minden egyes varázslat vagy szertartás végeztével le kell bontani. Ezt az óramutató járásával ellentétesen tesszük, tehát most nyugaton kezdünk, és délen, keleten majd végül északon folytatjuk. Tehát menj a kör nyugati pontjához, és sétálj végig a vonalán az előbb említett sorrendben, tehát nyugatról délre, délről keletre, keletről északra, és északról nyugatra. Kezedet ugyanúgy tartsd, mint mikor a kört felvetetted, és próbáld visszavenni azokat az energiákat, amiket a kör felvetésénél kiadtál magadból. Mikor ismét nyugatra érsz, paskold meg a földet kezeddel és mond el ezeket:

                              "Ez a kör nyitva, de nincs lerombolva,
                              Úgy legyen!
                              Emberek vagyunk, az erő vagyunk, a változás vagyunk!
                              Éljetek boldogan, távozzatok vidáman, a következő viszontlátásig!"


                              A felszentelt tér az a helyiség, amit a boszorkány mentessé tesz minden káros energiától, vagyis megtisztít. Minden szertartást és varázslást csakis felszentelt térben szabad elvégezni, mert különben a negatív energiák akadályozzák hatékonyságát. Nem feltétlen kell boszorkánynak lenned ahhoz, hogy felszentelt teret csinálj, akár most is készen állsz rá. A felszentelt tér akkor is jó célt szolgál, ha semmiféle mágikus tevékenységet nem akarsz folytatni, mivel ha felszentelsz egy teret, kiűzöd a rossz dolgokat onnan, ezzel tulajdonképpen "kitakarítod" a szobád. Akkor szeretnél felszentelt teret csinálni? A következőképpen kell:

                              Válassz 4 tárgyat a 4 elem jelképéül. (pl. föld - tál só, levegő - füstölő, tűz - gyertya, víz - tál víz). Külön-külön mind1ik tárgyat meg kell szentelned. Tedd a kezed mind1ik tárgy felé, próbálj erősen koncentrálni, és mond el ezt a szöveget:

                              "Szentséges Anya, megtisztítom ezt a sót/füstölőt/gyertyát/vizet a fizikai világ minden ártalmától, s az asztrális világ minden ártalmától. Felszentelem és megújítom erőit az Úr és az Úrnő nevében."


                              Ezt mindegyik tárggyal tedd meg, mindegy milyen sorrendben. Ha megvan, akkor szórj 3 csipet sót a vízbe, és 3-szor kavard meg a mutatóujjaddal az óramutató járásával megegyezően. Ezután tartsd a víz fölé a kezed és mond el a következőket:

                              "Az Anya és az Atya nevében
                              A szeretet áldását kérem,
                              Harmónia és békesség lakozzék e vízben!"

                              Miután kimondtad ezeket a szavakat, képzeld azt, hogy fehér fényben ragyog fel a víz. Próbáld tartani ezt a képet, ameddig csak bírod, ezután hagyd abba, mert ezzel készen is van a szentelt víz.


                              Menjél a szobád északi felére a föld elem jelképével és menj körbe az óramutató járásával megegyezően (tehát keletre, délre, nyugatra, majd újra északra), szórd szét a sót, közben mond el ezt a szöveget:

                              "Megtisztítom, felszentelem,
                              Mindenre képessé teszem a szent teret
                              A föld elemmel, a Szellem nevében."

                              Mikor visszatérsz északra, mond ezt: "Úgy legyen!"


                              Ezután ugyanezt tedd meg a levegő elem jelképével (füstölő) és a tűz elem jelképével (gyertya), azzal a különbséggel, hogy a szövegben föld elem helyett levegő illetve tűz elemet mondasz, és nem északról kezdesz, hanem a levegő elemmel keletről, a tűz elemmel pedig délről, na és persze itt nem kell szétszórnod semmit sem, nem is tudnád se a füstölőt, se a gyertyát. A víz elemmel ugyanez a helyzet, víz elemet mondasz a föld elem helyett, és nyugatról kezdet az egészet, és itt már spricceld szét a szobában a vizet. Ha ez mind megvan, akkor állj a szoba közepére, emeld fejed fölé mindkét kezedet felfelé tartott tenyérrel és mond el ezeket a sorokat:

                              Az Úr és az Úrnő nevében,
                              A Hatalmas Anya és Atya nevében
                              Megtisztítom, felszentelem
                              Mindenre képessé teszem e szent teret a Szellem erejével!
                              Úgy legyen!"

                              Árnyak könyve
                              Én, amikor először meghallottam az árnyak könyve kifejezést, egyből a filmekből ismert varázslatokkal teli jó vastag könyvre gondoltam. Pedig egy igazi árnyak könyve ennél jóval több. Minden egyes boszorkánynak van saját árnyak könyve. De mire is való ez? Ebbe leírhatsz bármit, ami a te boszorkány életeddel kapcsolatos, vagyis mindent, amit fontosnak tartasz. Gondolataidat, érzéseidet a mágiával kapcsolatban, napról napra való fejlődésed, pillanatnyi helyzeted a boszorkánysággal, jegyzeteket, terveket, útmutatókat a szertartásokhoz, és persze varázslatokat is, akár a sajátjaidat. És még ezer más dolgot, amit szeretnél, a lényeg csupán az, hogy a boszorkánysághoz kapcsolódjon. Díszítheted különböző rajzokkal, képekkel, ábrákkal, bármivel, ami neked tetszik, és témába vág. Nem kell ennek a könyvnek keménykötésűnek és hatalmasnak lennie.

                              Az én Árnyak könyvem például egy füzet, amiről kívülről meg nem mondanád, hogy nem egy nyelvtan, irodalom vagy történelem füzet. A lényeg a tartalom! És semmi más! Ha szívvel lélekkel készíted a könyvedet, szívesen díszítgeted, csinosítgatod, és nem nyűgnek veszed a vezetését, akkor máris van értelme, és akkor máris valódi Árnyak könyvének számít. Ilyen egyszerű.

                              És egy kis kiegészítés, amit Jull írt: Célszerű egy isten, vagy istennő segítségét kérni a könyv védelmében... Vagy ezt írtátok, és én meg nem olvastam? nem tudom, mindenesetre sose árt, ha kétszer is le van írva. Szóval: gondolom azt azért a magunkfajta tudja, hogy hogyan kell segítséget kérni, de ha nem ahhoz leírom. Lehet csinálni az oltárnál is, de lehet egyszerűen felvetni a kört. Vegyük magunk elé a saját Árnyak Könyve példányunkat! A körön belül mondjunk egy egy RÍMEKBE SZEDETT!! varázsmondókát, amelyben az aktuális, és számunkra a legmagasabb rangon álló istenséget kérjük meg, hogy vigyázzon a könyvünkre. Aztán a kört fel lehet bontani. Athame-t használni lehet, de nem kötelező, és szerintem itt a színek sem fontosak. És még valami: az Árnyak Könyvéhez (elvileg) csak a tulajdonosa, a boszorkány nyúlhat. Illetve a boszorkánynövendék, ha valaki még nem érzi magát boszorkánynak.


                              Oltár

                              A boszorkányok számára az oltár isten és az erő helye. A szertartások, varázslatok alatt az oltár kulcsfontosságú szerepet játszik, mert rajta végzik a különböző műveleteket, éppen azt, ami az adott szertartáshoz/varázsláshoz szükséges. Az oltár bármi lehet, egy kis szekrény, egy doboz, vagy akármi, amire elfér az, aminek el kell férnie. És akkor felmerül a kérdés, hogy mi kerül az oltárra? Először is a 4 elem jelképei, tehát a föld, a levegő, a tűz és a víz elemé. Ezeknek meg van a maga helyük az oltáron. Az oltáron északra kerül a föld elem jelképe, erre a célra alkalmas egy tál só. Keletre a levegő elem jelképe, ide kerülhet füstölő, vagy akár toll is. Délre a tűzé, ami rendszerint egy gyertya szokott lenni, és legvégül nyugatra a vízé, ami nemes egyszerűséggel egy kis víz. Ezek mellé kerül az oltárra egy külön úgynevezett világosító gyertya. Díszítheted az oltárodat az Isten és az Istennőt ábrázoló képekkel, szobrokkal, rajzokkal, de tehetsz virágot is az oltárra. Nagyon fontos, hogy az oltáron mindig tarts rendet, és lehetőleg kíváncsiskodó barátok, rokonok ne nyúlkálják össze. Ha ilyen veszély fenyeget, akkor próbáld meg letakarni az oltárod, esetleg úgy megcsinálni, hogy ne adjon kíváncsiságra okot. Például ne legyen szem előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy doboz legyen az oltárod, hisz azt bármikor becsukhatod, ezzel elkerülve a veszélyt. Jó, ha az oltárhoz tartozik egy üst is, mert fontos lehet különböző varázslatoknál, mikor a tűz elemmel varázsolsz.

                              Mint már tudjuk, a gyertyák a tűz elem fontos jelképei. Fontos szerepet játszanak a varázslatokon, és a szertartásokon. Lehet különböző pecséteket nyomni rájuk, vagy olajakkal meghinteni őket 1-1 varázslatnak megfelelően, de ezek szerintem a kezdő boszorkányok számára még olyan bonyolult összefüggések, amelyeket jobb nem használni. Viszont a különböző gyertyák színének és azok jelentésének ismerete minden boszorkánynak kötelező tudás, mert nem mind1, hogy milyen varázslásnál milyen színű gyertyát használsz, mindnek más-más a jelentése, és mind más-más jellegű varázslatot segít elő. Íme egy táblázat a gyertyák színével kapcsolatban:
                              Fehér - minden célra alkalmasPiros - szenvedély és alkotókészségKék - béke, bölcsesség, beilleszkedésNarancs - munka, hivatásBarna - barátságZöld - gyógyulásLila - spiritualitásFekete - ártalmas dolgok elhárításaSárga - ész, értelemEzüst - látnoki tevékenység

                              Mint már korábban megemlítettem a színeknek kulcsfontosságú szerepük van a mágiában, mert befolyásolják a varázslatok hatását, nem mindegy, hogy milyen varázslatnál milyen színű tárgyakat használunk. Azt már leírtam, hogy a különböző színű gyertyáknak mi a jelentése, most egy általános jellemzés jönne a színekről.


                              Szín - Szándék

                              Fekete - vissza a feladónak, jövendőmondás, ártó tevékenység, védelem

                              Kékesfekete - sértett önérzet, csonttörés, angyali védelem

                              Sötétlila - az ősök szólítására való, pecsétek és rúnák, kormányzás

                              Levendula - a benned lakozó tisztesség megszólítása, mások érdekében

                              Sötétzöld - a megújulás istennőjének meghívása, mezőgazdaság, anyagi ügyek

                              Menta - anyagi nyereségért (az arannyal és/vagy az ezüsttel együtt)

                              Zöld - gyógyítás vagy egészség, északi kardinális pont

                              Avokádózöld - kezdetek

                              Világoszöld - az időjárás befolyásolására

                              Indigókék - mélyen rejlő titkok feltárása, védelem az asztrálsíko védekezés

                              Sötétkék - zavar, zavarkeltés- fehérrel együtt alkalmazd, különben te fogsz összezavarodni

                              Kék - védelem

                              Királykék - hatalom és védelem

                              Halványkék - az otthon védelme, épületek, fiatalok (fiatal férfiak)

                              Rubin - a szenvedélyes szerelem vagy harag

                              Vörös - szerelem, romantikus hangulat, energia, a déli kardinális pont

                              Világos piros - mély ragaszkodás szexuális vonzalom nélkül

                              Mélyrózsaszín - összhang és barátság otthon

                              Rózsaszín - összhang és barátság az emberekkel

                              Halvány rózsaszín - barátság, fiatal nők

                              Sárga - gyógyítás, keleti kardinális pont

                              Óarany - gazdagság

                              Arany - vonzódás

                              Világos arany - kirobbanó egészség

                              Égetett narancs - alkalom

                              Narancs - anyagi nyereség, egy varázslatlezárása, vonzás

                              Sötétbarna - a Föld segítségül hívása javakért

                              Halványbarna - házi béke, barátság

                              Ezüst - anyagi javak otthon

                              Piszkosfehér - gyors pénz, szerencsejáték, a Hold segítségül hívása

                              Liliomfehér - anyaggyertya (mindegyik holdfázisban fél óráig égetjük)

                              Fehér - becsületesség, tisztaság, keleti kardinális pont

                              Szürke - bűvölés, bájolás, megigézés


                              Fontos tudni, hogy a fehér minden színt helyettesít, ezért jó a fehér gyertya is minden varázslathoz.


                              A napoknak is megvannak a külön színei, vagyis hogy melyik nap mi dominál leginkább.
                              Hétfő - fehérKedd - vörösSzerda - bíborCsütörtök - zöldPéntek - kékSzombat - feketeVasárnap - sárga


                              Nem baj, ha nem tudod minden egyes színnek a jelentését, hisz láthattad, hogy itt rengeteg színárnyalatot felsoroltam, de hidd el én sem fejből (Silver Ravenwolf egy könyvéből). Elég, ha a fontosabb főszínek jelentését tudod, de ha szeretnéd, hogy az összes szín jelentése meglegyen, akkor nyugodtan írd ki őket az Árnyak könyvedbe.


                              Oltár


                              Az oltárnál imádkozunk és varázsolunk. Lehet ez bonyolult felépítésű, valódi oltár, vagy közönséges asztal, íróasztal, könyvespolc, szikladarab - bármi,ami neked megfelel. Az oltár szokásos kellékei a következők:
                              • gyertyák,
                              • segédeszközök,
                              • szobrok vagy egyéb istenképmások,
                              • füstölőszer,
                              • kristályok,
                              • áldozati ajándékok, pl. gyümölcs vagy virágkosár.
                              Segédeszközök
                              A segédeszközökkel hajtjuk végre a mágia műveleteit. Van, aki szükségét érzi az eszközök felszentelésének, van aki úgy érzi, a mágia épp eléggé szentté teszi őket. A gallyakból varázspálca, a talpas pohárból kehely, a késből athame, a fazékból üst lesz. A felszentelés varázskörön belüli rövid szertartás, amely mágusmunkára is alkalmassá teszi a tárgyat. Készítsd el a varázskört, keverj sót vízbe, hitsd meg vele a szerszámaidat valami hasonló mondóka kíséretében: "Kés, az átlényegülés varázskörébe hoztalak, hogy mostantól mindörökké te legyél az athamém." Bánj tisztelettel a tárgyaiddal, itasd át őket rezgéseiddel, majd mielőtt bezárnád a varázskört, helyezd egyiket a másik után az oltáron kijelölt helyükre.
                              Athame
                              Az athame a szertartásoknál használt kés, amely bizonyos ágazatokban a tűz elemének felel meg, másokban a levegőnek, semellett a kelet égtájának. Energiája férfias. A következőkre szolgál:
                              - só és víz, vagy főzetek összekeverése,
                              - varázskörbe írás,
                              - amulettek, talizmánok vagy bábuk varázserővel való feltöltése és megáldása,
                              - vonalak meghúzása,- megkülönböztetés és határok kijelölése- döntéshozatal és az elhatározások megvalósítása

                              Kard
                              A kard ugyanarra való, mint az athame, de hivatalosabb és tekintélyesebb. A Mars bolygó uralma alatt áll. Bizonyos ágazatok a levegő eleméhez rendelik, mások a tűzhöz.Energiája férfias. Használata:
                              - az őrtornyok urainak megidézése,
                              - a varázskör fölötti uralom biztosítása,
                              - üdvözlés.

                              Varázspálca
                              Mindenki tudja, mi a varázspálca. Némelyek a tűz eleméhez rendelik, mások a levegőhöz. Égtája dél, energiája hímnemű.
                              Használata:
                              - körök felvetése,
                              - az energiák kívánatos mederbe terelése,
                              - különféle létezők megidézése és kordában tartása,
                              - megtestesülések létrehozása (szellemek, képzetek és gondolatok testet öltése).

                              Pentákulum
                              A pentákulum körbe foglalt ötágú csillag (a kör az egység és a végtelenség szimbóluma. A föld elemének felel meg. Égtája észak, energiája nőies. Ez az Istennő csillaga.Rendszerint az oltár közepén a helye és fölötte folyik a varázslás.  A csillag öt csúcsa a következőket jelképezheti (a legfelső az első):
                              - születés, beavatás, szerelmi beteljesedés, nyugalom, halál
                              - szeretet, bölcsesség, tudás, törvény, hatalom
                              - éter, levegő, víz, föld, tűz
                              - éter, víz tűz föld levegő

                              Kehely
                              A kehely az Istennő edénye, a Szent Grál. Eleme a víz, energiája nőies. Üvegből, fémből, vagy fából készül és a következőkre használható:
                              - víz és só összekeverése,
                              - főzetek keverése
                              - az erő megidézése, hogy emberi, valóságos és teljes legyen,
                              - érzelmek bájolása
                              - táplálás,
                              - italáldozat bemutatása és kiloccsantása,
                              - rituális bor elfogyasztása (ahol bort használnak).


                              Üst
                              Ez az Istennő méhe, az Ihlet Üstje, a feltámadás helye. Eleme a víz, iránya a közép, energiája női. Hagyományosan öntöttvasból készült, három lába volt, de ma már más is megteszi. A következőkre szolgál:
                              - gyógyfőzetek készítése,
                              - megújulás (újjászületés, gyógyulás, átváltozás),
                              - a Hold tükröződése (holdvarázslatoknál),
                              - át lehet ugrani (termékenységi varázslatoknál),
                              - fölösleges tárgyak elégetése.


                              Füstölőedény
                              Rendszerint rézből készül, ebben égetik a füstölőszereket. A levegő és tűz elemének felel meg, égtája a kelet és a dél. A füstölőszereket a következő célokra használják:
                              - füstölés,
                              - megtisztítás,
                              - varázserő ébresztése,
                              - transzállapot elérése,
                              - gonosz szellemek kiűzése,
                              - jó szellemek bátorítása, üdvözlése.


                              Seprűnyél
                              A boszorkák ágseprűje látványos szerszám, amely a következőkre való:
                              - jelképes megtisztítás,
                              - gonosz, ártó hatások, kártékony rezgések kisöprése,
                              - gonosz szellemek kiebrudalása,
                              - vízzel való tisztítás.


                              Tálak
                              Mivel a varázslatok állandó kelléke a só és a víz, célszerű két tálat elkülöníteni ezek tárolására.


                              Csengettyű
                              Csengettyűt vagy gongot is őrizhetünk az oltáron a szellemek, létezők és kártákony befolyások elűzésére, vagy akármi másra. Bármire is használod a csengettyűt, ha egyszer megszólalt, már nem hallgattathatod el.


                              Nyaklánc
                              A papnők néha különleges nyakláncot öltenek magukra a varázskörön belül, amely az újjászületés körét jelképezi, s ilyen minőségében az Istennőt képviseli.


                              Kötelek
                              Az egyedül dolgozó boszorkányoknak nincs szükségük kötelekre, hacsak nem éppen kötélmágiával vagy megkötéssel foglalkoznak. Többnyire selyemből készül, 9 láb hosszú, és bizonyos ágazatokban a koven a következő célokra foghatja be:
                              - megkötés,
                              - beavatás,
                              - kordában tartás,
                              - méretvétel


                              Korbács
                              Az egyedül dolgozó boszorkányoknak erre sincs szükségük. A kovenek a következőkre használják:
                              - fegyelmezés,
                              - megvilágosodás,
                              - asztrális kivetítés,
                              - belső látás,
                              - mások feletti uralom,
                              - beavatási szertartások.
                              Kelta segédeszközök
                              A fém torques hatalmi jelvény, amely egyúttal isteni jelenlétről is árulkodik. A hatalom négy jelképe az ősi Írországban a következő volt:
                              - Nuada karda/nyila
                              - Lug lándzsája/pálcája,
                              - Dagda üstje/kupája,
                              - Fál köve/pajzsa/tükre